Antonescu: Suntem siliti sa recurgem la eutanasierea cainilor. Copilul a murit din cauza oamenilor

caini comunitari, maidanezi

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, spune ca s-a ajuns in situatia in care eutanasierea pare a fi singura cale de rezolvare a problemei cainilor fara stapan, apreciind ca baietelul ucis de maidanezi "a murit din cauza oamenilor".

Crin Antonescu a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca trebuie luate imediat "toate masurile posibile" pentru rezolvarea problemei cainilor vagabonzi.

"Principial, eu nu sunt pentru eutanasiere, dar in situatia practica, ma tem ca nu avem cum sa rezolvam aceasta problema, nu avem logistica, fondurile, pentru ca s-au pierdut atatia ani, pentru ca ea se putea rezolva. Acum, ma tem ca suntem siliti sa recurgem si la eutanasiere, cu durere in suflet...", a afirmat Antonescu.

El a mai spus ca baietelul ucis de o haita de maidanezi intr-un parc din Capitala "a murit din cauza oamenilor, si nu din cauza cainilor". "Aceasta tragedie - copilul acesta a murit intr-un mod atat de ingrozitor din cauza oamenilor, nu din cauza cainilor", a adaugat liderul PNL.

Antonescu: E mai logic ce a propus Basescu privind cainii; macar o luam pe o cale

Citește și
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, referindu-se la problema cainilor fara stapan, ca "este mai logic" ceea ce a propus Traian Basescu, respectiv adoptarea unei OUG, apreciind ca astfel "macar o luam pe o cale", in opinia sa referendumul propus de Oprescu fiind inutil.

Antonescu a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca, in ordinea prioritatilor bugetare, rezolvarea problemei cainilor de pe strazi trebuia sa fie primul obiectiv al autoritatilor locale, inaintea curateniei sau a plantarii florilor.

"Ce vom vota noi nu are nicio legatura cu debandada cainilor vagabonzi in strada", a sustinut liderul PNL, referindu-se la propunerea facuta de catre primarul Capitalei, Sorin Oprescu, privind organizarea unui referendum. Antonescu a mai spus ca pentru el este dificil sa se gandesca cum va fi formulata intrebarea pentru un eventual referendum.

Liderul PNL a spus ca, daca intrebarea va fi "Doriti sa mai fiti muscati de caini?", cu siguranta bucurestenii vor raspunde ca nu doresc. De asemenea, daca intrebarea ar fi "Doriti sa omoram toti cainii?", cu siguranta sunt multi locuitori ai Capitalei care nu doresc acest lucru, a adaugat Antonescu.

El a spus ca nu vede rostul referendumuluim, reprezentand, in opinia sa, doar "o intarziere si o cheltuiala degeaba". "E mai logic ce a propus Traian Basescu (...) Macar o luam pe o cale", a mai declarat Crin Antonescu. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat, miercuri, ca municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea cainilor vagabonzi si va face, legat de aceasta problema, "exact ceea ce vrea populatia", precizand ca a convocat o sedinta de indata a CGMB pentru vineri.

Oprescu a aratat ca, potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, "obiectul si data referendumului local se stabilesc si se aduc la cunostinta publica cu cel putin 20 de zile inainte de ziua desfasurarii acestuia", iar "referendumul local se poate organiza intr-o singura zi, care poate fi numai duminica" (articolul 16).

Astfel, referendumul local ar putea avea loc in ultima duminica din luna septembrie sau in prima duminica din octombrie. Potrivit edilului-sef al Capitalei, referendumul va avea o singura intrebare, respectiv "Sunteti de acord cu masura radicala (eutanasierea cainilor fara stapan - n.r.)?".

Sorin Oprescu a mai spus ca, daca bucurestenii se vor pronunta la referendum pentru eutanasierea cainilor vagabonzi, atunci el va putea "pune presiune" pe parlamentari, in vederea adoptarii unui act normativ "cum vrea poporul", legat de aceasta problema. Intrebat cum va vota la referendum, primarul general nu a dorit sa raspunda, rezumandu-se sa spuna ca va vota.

El a adaugat ca va spune cum a votat dupa referendum. Un copil in varsta de patru ani a murit, luni, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, in apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externa, pe corpul copilului fiind gasite sute de plagi, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, medicul care a facut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul National de Medicina Legala (INML).

Medicul a precizat ca doar pe talpile copilului de patru ani nu au fost gasite plagi, restul corpului fiind cu sute de muscaturi de caini. Procurorii Parchetului instantei supreme fac cercetari in acest caz, fiind facute si verificari privind respectarea legislatiei legate de gestionarea cainilor fara stapan.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Tudorel Toader a pierdut funcţia de rector. A fost învins categoric în turul al doilea al alegerilor
Tudorel Toader a pierdut funcţia de rector. A fost învins categoric în turul al doilea al alegerilor

Profesorul Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, el fiind învins în turul doi, la o diferenţă de peste 250 de voturi de Liviu Maha, profesor de economie.

Descoperire șocantă în cabina unui camion găsit într-un șanț, pe marginea drumului. FOTO
Descoperire șocantă în cabina unui camion găsit într-un șanț, pe marginea drumului. FOTO

Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost găsit mort într-un camion ieşit în afara părţii carosabile, pe raza localităţii Dorna Candrenilor, au anunţat, luni, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Se deschide un nou drum expres în România. Va face legătura cu o autostradă
Se deschide un nou drum expres în România. Va face legătura cu o autostradă

Drumul de 19 kilometri care va face legătura între centura municipiului Oradea şi autostrada Transilvania (tronson dintre Biharia şi frontiera cu Ungaria), este aproape finalizat, urmând să fie inaugurat luna aceasta.  

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.