De la rusi vine... CANICULA. 37 de grade Celsius la umbra si indice de confort termic peste pragul critic: cum ne protejam

×
Codul embed a fost copiat

Soarele parca vrea sa se razbune pentru toate ploile din ultima perioada. Si dogoreste cu atata putere incat meteorologii au inlocuit codurile de ploi si vijelii cu avertizarile de canicula.

Duminica au fost si 37 de grade Celsius la umbra. Mult mai periculos: indicele de confort termic a depasit pragul critic. Si nu avem sanse sa ne racorim nici astazi: dimpotriva, va fi si mai cald.

Citeste si: Luni, vremea va fi calduroasa, local caniculara, cu maxime de pana la 37 de grade. Prognoza meteo pana joi

Moldova, Muntenia si Dobrogea au fiert incet. Au fost si 37 de grade Celsius la umbra. Mult mai periculos: indicele de confort termic a depasit pragul critic. De dogoare nu scapam nici luni, 4 august 2014. Ba din contra, va fi si mai cald.

Valul de aer cald a venit, culmea, de la rusi si a incins atmosfera, duminica, si la propriu si la figurat. Pe unele tinere de pilda nu le-au infierbantat cele 36 de grade din aer, ci gandul ca poate la piscina vor da peste Fat Frumos cu bicepsii lucrati si posteriorul bombat.

Citește și
canicula
CANICULA in vestul tarii. Termometrele indica 35 de grade la umbra la Arad si 34 la Timisoara
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Am pus ochii pe cineva, dar nu e prim preajma. O sa ies cand vine sa filtrez putin prin fata lui. Trebuie sa fie inalt, bine facut, ochi albastrii, buzele mai mari, fundul bombat, 2-3 tatuaje, destept, sufletist, sa-si doreasca o familie", a spus o tanara domnisoara.

Plictisiti si deloc pusi pe agatat domnisoare sincere, cavalerii au vrut sa isi potoleasca altfel focul interior: cu vin.

Schimbam orasul, dar nu scapam de canicula. La Galati, cine n-a avut bani de strand a cautat racoarea in apropierea fantanilor arteziene. Mare succes a avut celebra "papadie" din centrul orasului. La Iasi, multi s-au refugiat in parcuri. Bunicii le-au facut nepotilor cinste cu o portie dubla de inghetata.

Saptamana incepe la fel de fierbinte. Luni se vor inregistra 37 de grade in sud-est. Indicele de confort termic va trece de pragul critic, de peste 80 de unitati.

Avertizarea de canicula este valabila si luni

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, duminica, o informare de canicula in special in sudul si estul Moldovei, Dobrogea si cea mai mare parte a Munteniei unde se vor inregistra temperaturi maxime de 35-36 de grade.

"In intervalul 3-4 august, vremea va fi calduroasa in toate regiunile, local caniculara in cursul dupa-amiezelor, in special in sudul si estul Moldovei, Dobrogea si cea mai mare parte a Munteniei unde se vor inregistra temperaturi maxime de 35...36 de grade, iar izolat chiar 37 de grade.

CITITI SI: Ce alimente trebuie evitate cand temperaturile ating pragul de canicula

Indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi usor pragul critic de 80 al disconfortului termic in zonele de campie si pe arii restranse in cele de deal si de podis. Nota: In cursul zilei de marti 5 august in sud-estul tarii vremea se va mentine caniculara, cu temperaturi maxime in jurul valorii de 35 de grade si disconfort termic ridicat", informeaza cei de la ANM.

Duminica noapte cerul va fi de la variabil la senin, dar va prezenta unele innorari in regiunile vestice si nord-vestice, precum si la munte unde pe arii restranse se vor semnala averse, descarcari electrice si unele intensificari ale vantului. Temperaturile minime se vor incadra intre 13 si 22 de grade, mai scazute in depresiuni pana la 11 grade, dar si mai ridicate pe litoral si in delta spre 25 de grade. Presiunea atmosferica este de 752 mmHg.

Luni, vremea va fi calduroasa, local caniculara dupa-amiaza, in special, in sudul si estul Moldovei, Dobrogea si cea mai mare parte a Munteniei. Cerul va fi variabil, cu innorari temporar accentuate in zonele de munte, unde local se vor semnala averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Vor fi conditii de grindina, iar cantitatile de apa, pot depasi izolat 15 l/mp. Manifestari specifice instabilitatii atmosferice isi vor face aparitia, pe arii restranse, mai ales in orele amiezii in vest si centru, iar noaptea si in Moldova si numai cu totul izolat in rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 29 de grade in depresiuni si 37 de grade in sud-est, iar cele minime se vor incadra, in general, intre 12 si 24 de grade. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi usor pragul critic de 80 al disconfortului termic in zonele de campie si pe arii restranse in cele de deal si de podis. Presiunea atmosferica nu va avea variatii semnificative.

CITITI SI: Cum ne aparam de canicula

Marti, vremea se va mentine calduroasa, caniculara in orele amiezii. Cerul va fi variabil, cu unele innorari mai ales spre seara cand vor fi posibile ploi de scurta durata, insotite de descarcari electrice si unele intensificari ale vantului. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 34 de grade, iar cea minima va fi de 18...20 de grade. Presiunea atmosferica nu va avea variatii semnificative.

Miercuri, vremea se va mentine calduroasa. Cerul va fi variabil, cu innorari mai ales spre seara si la inceputul noptii, cand trecator vor fi ploi de scurta durata, descarcari electrice si posibil intensificari ale vantului. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 32 de grade, iar minima va fi de 17...19 grade.

Joi, vremea va fi in continuare calduroasa, dar si usor instabila, mai ales in cursul zilei, cand cerul va prezenta innorari temporare si vor fi averse si descarcari electrice. Vantul va sufla slab si moderat. Temperatura maxima va fi de 31...32 de grade, iar minima de 17...19 grade.

Vremea la munte

Luni, la munte, vremea va fi calduroasa. Cerul va fi variabil, cu innorari temporar accentuate mai ales dupa-amiaza, cand, local se vor semnala averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Vor fi conditii de grindina, iar cantitatile de apa pot depasi izolat 15 l/mp. Temperatura aerului nu va avea variatii semnificative fata de intervalul anterior.

Vremea la mare

Luni, la mare, vremea va fi in general frumoasa si calduroasa. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea. Vantul va sufla slab si moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 31 si 34 de grade, iar cele minime intre 22 si 25 de grade. Izolat, disconfortul termic va fi accentuat.
Temperatura apei marii va fi cuprinsa intre 25 si 27 de grade.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ce sa faceti cand nu puteti dormi din cauza caldurii. Sfaturi simple pentru un somn linistit
Ce sa faceti cand nu puteti dormi din cauza caldurii. Sfaturi simple pentru un somn linistit

Din cauza temperaturilor crescute, oamenii adorm mai greu vara. Din fericire, exista cateva remedii simple pentru cei care nu isi gasesc odihna in timpul noptii.

CANICULA in vestul tarii. Termometrele indica 35 de grade la umbra la Arad si 34 la Timisoara
CANICULA in vestul tarii. Termometrele indica 35 de grade la umbra la Arad si 34 la Timisoara

O arsita cumplita a pus stapanire pe toata partea de vest a Romaniei. Meteorologii spun ca, la orele pranzului, la Arad, mercurul termometrelor indica 35 de grade Celsius, la umbra.

Romanii au parte de ploi si vant in loc de canicula, in luna iulie. Cate grade se vor inregistra zilele urmatoare
Romanii au parte de ploi si vant in loc de canicula, in luna iulie. Cate grade se vor inregistra zilele urmatoare

In loc de canicula, la mijloc de iulie vorbim despre ploi si instabilitate. La inceput, presiunea are valori scazute doar in sud-estul Europei; in rest actioneaza campuri anticiclonice.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.