Time: "El este cel mai periculos om din lume." Geniul criminal care creeaza bombe pentru Al Qaeda

Ibrahim Al-Asiri

Cel mai periculos terorist din lume, Ibrahim al Asiri, un geniu al confectionarii de dispozitive explozive dintre cele mai ingenioase, este considerat inamicul numarul unu de catre administratia lui Barack Obama, relateaza revista Time.

Principalul fabricant de bombe al retelei Al Qaeda este considerat de administratia prezidentiala americana cel mai periculos terorist din lume la ora actuala, din cauza calitatilor sale unice de a confectiona dispozitive explozive, se arata intr-un material dedicat de revista Time expertului Al-Qaida.

"Ibrahim al Asiri este primul pe lista, este tinta principala" a declarat un inalt oficial din Centrul american de Contraterorism. In varsta de 31 de ani, Ibrahim al-Asiri este un cetatean saudit cu studii de chimie si care s-a radicalizat in urma mortii fratelui sau. Aria sa de expertiza include bombe ce pot fi ascunse in corpul teroristilor, in camere de luat vederi, cartuse de imprimante, hard-disk-uri externe si animale de companie, potrivit autoritatilor americane.

"Este creierul din spatele incercarii de asasinat la adresa unui inalt oficial saudit din celula de contraterorism in vara lui 2009. Tot el a creat bomba ascunsa in lenjeria intima de autorul unui atentat esuat in ziua de Craciun, in 2009, la bordul unui zbor Amsterdam-Detroit si a confectionat dispozitivele explozive ascunse in cartuse de imprimante trimise cu avioane de transport de marfa la Chicago, unde erau programate sa explodeze in 2010" relateaza sursa citata.

In luna iulie 2012, conducerea Administratiei pentru Securitatea Transportului din SUA a dezvaluit detalii despre cel mai recent si periculos dispozitiv creat de al-Asiri, o varianta imbunatatita a bombei ascunse in lenjeria intima care poate fi detonata foarte usor si care foloseste un exploziv greu de detectat. Al-Asiri a construit o astfel de bomba pentru un atac programat pentru mai 2012, la un an de la moartea lui Osama Bin Laden. Planul sau a fost deturnat de un dublu agent care a depus bomba in mainile FBI-ului.

Citește și
Vladimir Putin, David Cameron, Barack Obama, Francois Hollande
Summitul G8 din Irlanda de Nord. Ce au discutat marile puteri ale lumii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Oficiali guvernamentali au declarat ca atacurile teroriste planuite de Ibrahim al Asiri se afla in spatele masurilor de securitate care au nemultumit calatorii pe teritoriul Statelor Unite si catre Statele Unite. Utilizarea de catre Administratia pentru Securitatea Transportului din SUA a scanarilor corporale care arata efectiv o persoana goala a fost gandit pentru a depista dispozitivele explozive, ascunse in lenjerii.

"Bombele" ascunse in cartuse de imprimante au fortat autoritatile americane sa verifice la sange avioanele cargo sau de pasageri care intra in spatiul SUA. Incercand sa-l anihileze administratia Obama a apelat la atacuri cu avioane fara pilot in Yemen care au ucis 3 cetateni americani si mai multi civili. Tot "in numele sau" presedintele SUA a justificat actiunea procurorilor de solicitare a registrelor apelurilor telefonice ale agentiei Associated Press, explicand ca unele scurgeri de informatii secrete in presa "puteau pune in pericol vietile oamenilor".

Ibrahim al Asiri este "foarte inovativ in incercarea de a gasi cai sa introduca bombe la bordul unor avioane, evitand sa fie detectate de scanere pe aeroport", a declarat anul trecut Seth Jones, un fost consilier al Comandamentului Statelor Unite pentru Operatiuni Speciale.

Ura lui al Asiri fata de Statele Unite amplifica amenintarea pe care acesta o reprezinta, apreciaza Jones, care a afirmat ca al-Asiri a cooperat cu Anwar al-Awlaki, liderul Al-Qaida in Peninsula Arabica (AQAP), in planuirea atentatelor.

In 2011, Al-Asiri a supravietuit cel putin unui atac american. "Eliminarea lui Al-Asiri ar insemna eliminarea celui mai competent creator de bombe din AQPA", a subliniat Jones.

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Inchisoarea Guantanamo Bay ar putea fi inchisa.
Inchisoarea Guantanamo Bay ar putea fi inchisa. "E timpul sa incheiem acest capitol trist"

Propunerea de inchidere a inchisorii, despre care s-au facut filme precum “The Road to Guantanamo ”, vine din partea grupului “Human Rights First” si a fost prezentata in fata senatului american.

Summitul G8 din Irlanda de Nord. Ce au discutat marile puteri ale lumii
Summitul G8 din Irlanda de Nord. Ce au discutat marile puteri ale lumii

Summitul G8 de la Lough Erne, in Irlanda de Nord, s-a incheiat marti cu o declaratie finala, relateaza AFP, care prezinta principalele puncte ale documentului.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.