Secretele BUG Mafia: Cum a decurs prima lor intalnire si ce meserii ar fi avut Tataee, Uzzi si Caddy daca nu se apucau de rap

×
Codul embed a fost copiat

De 20 de ani, cu ambitie si entuziazm, trei prieteni au reusit sa-si transmita mesajele dincolo de granitele cartierului bucurestean in care s-au nascut si sa devina una dintre cele mai puternice voci din muzica romaneasca: BUG Mafia.

Explozivi si talentati, cateodata violenti in limbaj, dar sinceri, Tataee, Uzzi si Caddy sunt un exemplu de tenacitate si predau o lectie tinerilor care vor sa-si depaseasca limitele si sa faca din Romania o tara mai buna.

Trei baieti din Bucuresti s-au intalnit dupa niste blocuri din cartierul Pantelimon in 1993 si s-au hotarat sa faca o trupa de muzica hip-hop. Ambitiosi si entuziasti, Vlad, Dragos si Alin nu s-au gandit niciodata ca dupa mai bine de 20 de ani or sa fie una dintre cele mai longevive trupe de dupa Revolutie si una dintre cele mai puternice voci din muzica romaneasca. Ei sunt BUG Mafia.

Tataee: "Exact in acest loc m-am intalnit cu Cadillac. Si i-a placut o sepcuta pe care o aveam in cap. "Asculti rap, faci rap?". "Da, fac rap". Toata lumea care asculta rap atunci facea si rap. "Hai sa facem o trupa, bun, hai sa incepem sa facem o trupa". "Ce trupa?". "Bucuresti, de fapt Black Underground". Dupa care a venit si Uzzi, cu care ne-am intalnit pe celalalt colt."

Citește și
Vlad Voiculescu
A creat “reteaua citostaticelor” si tabara pentru copii bolnavi de cancer. “M-am dus la Arafat si i-am zis ca vreau sa ajut”
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Uzzi: "Eu sunt de cateva statii mai incolo, de fapt, dar ne-am intalnit pe malul alalt noi, da. Era un coleg de liceu, care a venit sa-mi spuna daca vreau sa fac un featuring si sa vorbesc cu Tataee. Nu eram Uzzi atunci, eram Drama de la Demonii. Si am ramas in aceasta formula. La inceput, eram Black Underground, dupa care B s-a transformat in Bucuresti Underground. Ti-am spus ca raperii se sucesc mult cu numele, nu e Metallica si gata, e o intreaga evolutie, e un process. E prima oara cand ne intoarcem aici in locul asta si avem discutia asta."

Tataee, Uzzy si cu Caddy, asa cum isi spun pe scena, au inceput o joaca de adolescenti facuta in serios. Au pornit ca o copie a trupelor hip-hop de peste ocean, dar si-au gasit repede propria cale si acum BUG Mafia este una dintre cele mai influente trupe din Romania post-comunista, vocile care sparg bariere si prejudecati, care zgaltaie convingerile si atitudinile societatii marcata de ani de dictatura.

Muzica lor a fost inspirata de realitatile imediate din cartier, de griul blocurilor, de saracia si violenta ce se ivea in suburbiile Capitalei. Poeti ai strazii, prin microfoanele lor au curs suvoaie de invective amestecate cu comentarii si critici sociale revolutionare.

Daca la inceput a fost Pantelimonul, cartierul in care s-au nascut si au crescut, mesajele lor au devenit mai puternice si auzite in toata tara. Am vorbit despre cartier in prima faza, toti eram dintr-un cartier si despre tot ce implica asta. Eu stiu, am vorbit despre si probabil ca au inteles mai bine, eu stiu ce implica sa iei niste bani de la un camatar sau eu stiu ce implica sa consumi heroina.

Tataee: "Da, am incercat sa vorbim despre toate aspectele de care ne-am lovit noi sau apropiati ai nostril. Atat de ce inseamna influenta politicului in viata pe care o traiam si o traim noi. Despre ce inseamna crima organizata, ce inseamna prostitutie sau sex sau..."

De 2-3 ori pe saptamana se aduna pentru repetitii si fac asta de ani de zile. Sub aparenta baietilor rai si furiosi, BUG Mafia sunt niste profesionisti. Seriosi si atenti la detalii, raperii bucuresteni au reusit sa-si duca mesajele publicului tanar, rebel si plin de energie. Au imbinat munca cu talentul. Au intrat intai pe o nisa, dupa care au ajuns la publicul larg. Putine erau petrecerile la sfarsitul anilor 90 in care sa nu se asculte muzica lor.

Cadillac: "Am fost si norocosi, asta nu inseamna ca nu ne-am straduit foarte mult. Am si muncit foarte tare, foarte mult. Dar am avut si noroc de-a lungul timpului, na, s-au potrivit lucruri, anumite concidente s-au legat si…"

Uzzi: "N-aveam prea multe variante. Sunt nascut in Pantelimon, la capatul lui 14, unde am fost inconjurat de hoti si golani si golaneli si o gramada de treburi rele. Nu stiu ce as fi putut sa fac."

Tataee: "Eu trebuia sa fiu, de fapt nu trebuia sa fiu, ca am intrat la facultatea de Chimie ca sa scap de armata. Si pentru ca se lipisera."

Cadillac: "Nu stiu, eram electrician prin scoala. Dar nu ma pune sa schimb un bec. Sau hai ca o data il schimb."

Uzzi: "Am facut aproape 12 clase la electro aparataj, ce dracu as fi iesit?!"

Daca la inceput au inregistrat in studiouri improvizate, cu timpul au ajuns la performante si colaborari profesioniste. A contat foarte mult hotararea si spiritul lor de echipa. Cristi Dobrica lucreaza de mai bine de 10 ani in studio cu ei si, desi a inregistrat cu multe trupe mari din Romania, pentru BUG Mafia are o simpatie aparte.

Reporter: "Mama si cum sunt, asa periculosi?"
Cristi Dobrica, inginer de sunet: "Nu pot sa-mi dau seama, aici in studio, sunt artisti, sunt profesionisti. Plus ca ii consider prieteni inainte de a fi colaboratori sau clienti."

Loredana: "E greu sa gasesti astazi trupe care sa reziste atat de mult si care sa fie si la bine si la greu lipiti si impreuna."

Loredana a colaborat cu ei la cateva piese si de la inceput relatia lor muzicala a fost una de bun augur. Piesa "Lumea e a mea" a fost un succes deplin si au aratat si o alta fata a trupei BUG Mafia.

Loredana: "Tin minte ca am intrat pe scena si am inceput sa cantam si incet-incet lumea se ridica in picioare, lumea care practice nu avea reactii. Faptul ca toata lumea s-a ridicat si s-a electrizat a fost un moment wow!, am simtit cu totii ca s-a intamplat ceva si se pare ca e cel mai vandut single romanesc vandut vreodata in Romania. E un record, faptul ca a stat mai mult de 6-7 luni in topuri si asta e un record."

Au intrat pe primele locuri in topurile muzicale, dar asta nu i-a schimbat. Au ramas constant ancorati in realitatea imediata. Dragos a devenit de e curand managerul lor dupa ce ani de zile a fost fanul lor.

Dragos: "Cred ca intotdeauna au avut mesaje puternic sociale si au fost percepute diferit, la varste diferite. Mi se pare una dintre putinele trupe din lume, chiar, care de 20 si ceva de ani au reusit sa-si pastreze mesajul consecvent. Cred ca de aia sunt in continuare o trupa de succes."

Acum cateva saptamani, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Vlad a tinut un discurs motivational in fata studenilor. Le-a prezentat viziunea lui despre cum se creaza oportunitati in viata:

Tataee: "Sunt aici pentru ca ma simt vinovat pentru situatia in care tara noastra a ajuns si pentru ca vreau sa ajut."

Tataee: "A fost poate oarecum putin dubios ca vorbeam studentilor care si-au ales oarecum o meserie, dar nu este asa. Un tanar poate sa-si schimbe traiectoria profesionala foarte repede si fara durere."

Dragos are doi copii si Vlad a devenit tatic pentru a 3-a oara. Alin este inca necasatorit.

Cadillac: "E destul de la liber treaba, adica, eu unul nu incerc sa-I incorsetez cumva, sa-I bag intr-o cutie de unde n-au voie sa iasa, din contra ii incurajez sa isi dezvoltele talentele, aptitudinile."

Sunt optimisti si increzatori ca urmasii lor vor trai intr-o alta Romanie. Mai buna si lipsiti de bagajul de frustrari si de frici cu care generatia lor a intrat in libertate.

Uzzi: "La romanii tineri imi place ca nu le mai este frica. Uite, de exemplu, mie dupa 20 de ani inca mi-e nasol sa dau un interviu, pentru ca probabil e transmisa de la parinti, care au trait pe vremea lui Ceausescu, cand n-aveai voie sa gandesti si sa vorbesti. Ei nu mai au treaba asta."

In multe piese BUG MAFIA, mesajul anti-sistem a fost foarte puternic. Ei au canalizat prin versuri violente protestul impotriva unor lucruri care in viziunea lor nu sunt pe directia cea buna.

Tataee: "Au fost mai mult niste supape. Oamenii au injurat clasa politica pe piesele BUG Mafia, in casa sau in masina."

Lenard Doroftei a dus Mafia la Pittsburg, la Detroit, la New York. Leonard Doroftei este unul dintre sportivii apreciati ai Romaniei. Si un fan BUG Mafia.

Leonard Doroftei: "Eram in Canada, in 98, si am primit un CD cu muzica cu melodia Romania. Cum mi-era mie dor de casa, m-a uns pe suflet, am facut rost de numarul lor de tel, i-am sunat, am luat legatura cu ei si am spus "uite, imi place melodia ta si mi-ar face placere sa merg cu ea la ring." M-a facut sa fiu aproape de casa, m-a facut sa simt de unde vin. Mai gasesti si realitati acolo, gasesti multe din lucrurile care se intampla, care s-au intamplat, sunt ale noastre, suntem noi, romanii ce canta ei."

De peste 20 de ani, BUG Mafia scot hit dupa hit, multe generatii le fredoneaza versurile mai mult sau mai putin licentioase.

Explozivi si talentati, aparent duri, dar extrem de sensibili, BUG Mafia au reusit in mai bine de 20 de ani sa intre in casele romanilor cu mesajele lor. Cateodata violenti in limbaj, dar sinceri, baietii din cartier sunt un exemplu de tenacitate, o lectie data tinerilor care vor sa-si depaseasca limitele si sa faca din Romania o tara mai buna.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Marturiile medicilor si asistentelor care au tratat primii ranitii din Colectiv. “A fost un semn ca trebuia sa raman in tara
Marturiile medicilor si asistentelor care au tratat primii ranitii din Colectiv. “A fost un semn ca trebuia sa raman in tara"

In fiecare zi, salveaza viata a zeci de oameni adusi la Spitalul Universitar in stare critica. Si-au tocit coatele pe bancile scoliilor, si-au refuzat micile placeri ale vietii ca sa invete cum sa infrunte moartea in doar cateva clipe.

A creat “reteaua citostaticelor” si tabara pentru copii bolnavi de cancer. “M-am dus la Arafat si i-am zis ca vreau sa ajut”
A creat “reteaua citostaticelor” si tabara pentru copii bolnavi de cancer. “M-am dus la Arafat si i-am zis ca vreau sa ajut”

Exista in jurul nostru oameni care par desprinsi dintr-o alta lume, alta specie, care isi sacrifa tot timpul pentru altii, care fac bine, care se agita pentru a salva vietile celor aflati in suferinta.
 

La 18 ani a salvat cladirea-monument a scolii sale. Azi, salveaza imaginea Capitalei prin cel mai spectaculos tur al orasului
La 18 ani a salvat cladirea-monument a scolii sale. Azi, salveaza imaginea Capitalei prin cel mai spectaculos tur al orasului

Are 24 de ani, dar simte si traieste in timpuri trecute, din vremea micului Paris. E insa bine ancorat in realitatile unei societati pe care incearca sa o corecteze frumos.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.