30 octombrie 2015, ziua care a schimbat Romania si pe Adrian Despot: "In Colectiv erau oamenii mei, viata mea"

×
Codul embed a fost copiat

Sarbatoarea Romaniei are anul acesta o umbra de durere, dar si de speranta. Suntem marcati de tragedia din Colectiv, care a declansat insa o mare solidaritate intre romani.

S-au remarcat atunci pompieri si medici-eroi, dar si comunitati care au strans randurile pentru a schimba ceva in sistem. Adrian Despot, solistul trupei Vita de Vie, si-a pierdut o parte din familia lui muzicala, iar unii dintre cei apropiati sunt si acum in spitale. Odata cu acea noapte, el a inceput o lupta care sa-i determine si pe ceilalti sa urneasca Romania pe drumul cel bun. Implicat in proiecte umanitare, de o sinceritate si modestie coplesitoare, Adi Despot ne da o lectie despre normalitate.

Crescut in comunism, maturizat intr-o perioada in care Romania isi cauta inca directia, Adrian Despot este un om al cetatii, implicat in proiecte muzicale, dar si in campanii umanitare sau de protejare a mediului, in concerte caritabile sau promovarea unor valori nationale. Modest si retinut, Adi se manifesta prin muzica si gesturi simple, dar puternice, care patrund in suflete si misca comunitati.

30 octombrie 2015 a fost ziua care a a schimbat Romania. Adrian Despot era atunci in clubul Colectiv impreuna cu prietenii sai. Ii este greu sa vorbeasca, sa-si aminteasca clipele de cosmar din acea noapte fatidica.

Citește și
Edmond Niculusca
La 18 ani a salvat cladirea-monument a scolii sale. Azi, salveaza imaginea Capitalei prin cel mai spectaculos tur al orasului
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Adrian Despot, artist: "Tot timpul lucrurile rele se intamplau altcuiva, niciodata tie. Ca la loto. Nimeni n-a vazut un om castigator la loto. In seara asta a fost vorba de cine a pierdut la loto. Ne-a marcat pe toti, a fost un moment colectiv, e o trauma colectiva, dar este o trauma cu care va trebui sa traim, sa mergem mai departe si sa avem grija ca ce s-a intamplat atunci in acea seara sa nu se mai intample. A fost un context nefericit, un cumul de evenimente nefaste."

Adi si-a pierdut sub propriile priviri prieteni si colegi, oameni apropiati lui, familia lui muzicala. A incercat sa-i salveze, iar neputinta de a se lupta cu fumul si flacarile l-au coplesit. Nu a fost furios, ci incercat de disperare si durere.

"Erau oamenii mei, viata mea, ei faceau parte din viata mea. Am incercat sa-mi protejez, sa-mi ajut viata mea si modul meu de viata" - Adi Despot.

In primele zile de dupa tragedie s-a izolat in singuratate si cea mai potrivita terapie pentru el s-a dovedit a fi familia. Adrian Despot: "Am stat mai mult cu copiii mei. Am vazut ca asta functioneaza cel mai bine si in continuare asta e cea mai buna terapie pentru mine. Cu copiii mei si impreuna cu alti copii. Ma simt foarte bine sa stau in preajma copiilor. Ma fac sa ma simt bine."

Se simte ca un nou nascut, incearca sa-si inteleaga si sa-si redefineasca propria-i viata.

"Am nevoie de timp pentru mine. Sunt... ti-am zis, vorbesc cu tine, dar am fata mea, barba mea, port hainele mele, vorbesc de undeva din spatele meu. Foarte ciudat. Inca nu am reusit sa il cunosc pe acest nou Adrian Despot, renascut dupa Colectiv. Imi trebuie timp. Pentru mine Colectiv nu s-a terminat. Am in continuare prieteni care sunt internati in spitale. In continuare copii care au fost la concert care sunt in stare grava" - Adrian Despot.

Momentul Colectiv a declansat o mare solidaritate intre romani. Adrian Despot: "Nu am vazut niciodata, nu am simtit niciodata oamenii atat de aproape unii de altii, stii?  Nu suport durerea. Eu sunt un om… Suna penibil, ca am 40 de ani si cant rock si cant hardcore si ma dau cu capul de scena si probabil par un dur, sau… Dar nu suport durerea. Sunt un burete care absoarbe atat energiile pozitive, cat si energiile negative. Simt nevoia sa fac ceva. Dar ce fac, fac in plan umanitar, daca vrei. Adica simt nevoia sa ajut oamenii din jur si simt nevoia sa schimb lucrurile pe care pot sa le schimb si la care de bine de rau ma pricep. Cred ca fiecare om este facut pentru ceva. Stii cum erau breslele: mestesugarii, soldatii. Fiecare avea o menire si era pregatit pentru ceva. Sa ajute cetatea. Modul in care eu ajut cetatea sau care simt ca acum trebuie sa ajut cetatea, asta este. Prin actiuni umanitare si prin reprezentari. Cu siguranta si strangere de fonduri, dar deocamdata, in momentul de fata, eu am declansat diverse campanii de strangere de fonduri pentru cativa copii care erau in Colectiv. Sunt Alex si Nico Serban, care sunt internati la Grigore Alexandrescu. Sunt amandoi rockeri. Dupa care, acum am declansat o campanie de strangere de fonduri pentru Pavlos. Pavlos are o poveste incredibila. A fost in coma indusa. Avea arsuri pe peste 60% din corp. Dar a ajuns in Belgia si am luat legatura cu familia si incepe sa fie bine. Uite, imi vine sa te iau pe tine in brate."

Adi Despot a fost intotdeauna implicat in societatea in care traieste. S-a implicat in nenumarate proiecte, a sarit intotdeauna in ajutorul celor care aveau nevoie si a facut-o din suflet.
Hospice Casa Sperantei este locul in care sunt tratati si sprijiniti bolnavii incurabili, adulti si copii. Fundatia ii ingrijeste in special la domiciliu sau in ambulatoriu, dar are si un centru in care sunt ajutati cei in suferinta pentru perioade scurte de timp. Anul trecut, in decembrie, trupa Vita de Vie s-a implicat intr-un concert caritabil pentru strangerea de fonduri necesare celor in nevoie.

Ramona Cretu Voitasec, Fundatia Hospice Casa Sperantei: "A venit cu o dorinta foarte mare de a ajuta, insa fara a expune lucrul asta. Imi amintesc ca inainte de concert au facut toti membri trupelor un tur al sediului Hospice si Adi Despot cred ca a fost cel mai impresionat de aripa de pediatrie, de saloanele noastre pentru copii. Fara prea multe cuvinte, dar era vizibil ca a empatizat cu cauza."

Adi Despot a fost unul dintre cei mai activi in proiectul concertului caritabil pentru Casa Sperantei.

Ramona Cretu Voitasec, Fundatia Hospice Casa Sperantei: "El a organizat concertul caritabil in beneficiul Hospice Casa Sperantei, impreuna cu membri trupelor Good By To Gravity, These Days of Confusion, Coma si bineinteles Vita de Vie si au strans peste 18.000 de lei pentru pacientii pe care ii avem noi in ingrijire. A fost un concert sustinut complet pro bono. A venit atata lume incat nu cred ca ne-am fi asteptat oricare dintre noi, s-au intalnit sustinatorii Hospice si sustinatorii trupelor si a iesit o seara foarte reusita. E in continuare atasat cauzei Hospice, e unul dintre sustinatori. A incercat nu numai sa ne sustina el, prin concert, ci sa ne si deschida unui segment nefamiliarizat inainte si anume, ascultatatorii muzicii rock. Aveam cativa voluntari, dar a crescut in mod evident numarul acestora, au aparut si donatii, pentru ca au fost emotionati de cauza si de modul in care a fost promovat."

Adi impreuna cu Vita de Vie au cantat si copiilor internati in Hospice Casa Sperantei.

Adi Despot si-a asumat responsabilitatea de a se implica in viata comunitatii prin muzica, a facut-o pentru diferite cauze pe care si le-a considerat aproape de inima sa.

Centrul de Studii in Istorie Contemporana se ocupa cu intretinerea memoriei celor care au suferit in comunism. Alin Muresan il stie pe Adi Despot de mai bine de 10 ani si i-a solicitat ajutorul pentru a promova valorile fundatiei pe care o conduce. In mai, la Teatrul Odeon, publicul a primit informatii despre cei care au suferit ca detinuti politici intr-un concert inedit Vita de Vie.

Alin Muresan, Centrul de Studii in Istorie Contemporana: "A venit si bunica lui, nici lui nu-i venea sa creada ca s-a intamplat chestia asta. Am aflat in ziua concertului si in timp ce avea loc concertul faptul ca Adrian avea in familie persoane care au trecut prin inchisorile comuniste si desi ne stiam de mai bine de 10 ani si stia foarte bine cu ce ma ocup, n-am avut niciodata o discutie despre asta, am aflat-o in timpul concertului. Imi pare ciudat sa spun despre el ca e exagerat de modest, mie imi place foarte mult asta la el si intr-un fel, el niciodata nu intra in zona asta personala de comunicare de sentimente, de impresii. Ne-a spus cu doua minute inainte sa inceapa concertul ca e foarte misto ce facem, ca se bucura foarte mult c-a iesit. Mi se pare si ca societatea noastra sa stie ca exista si persoane de genul asta."

In evenimentele care au urmat dezastrului de la Colectiv, strada isi cauta oameni care sa o reprezinte. Adrian Despot a fost invocat de nenumarate voci si a fost considerat ca unul dintre cei care poate sa duca manifestul miscarii protestatare.

Adrian Despot"Foarte mare greutate s-a pus pe umerii mei. Din nou. Dupa drama pe care am trait-o acolo. Pentru ca nu sunt un erou, n-am fost un erou. Am facut ce am facut pentru ca acolo era familia mea. Oricine ar fi facut la fel pentru familia lui. Dar a fost foarte mare presiune pe umerii mei din toate partile in spatiul public si in spatiul emotional."

A acceptat cu greu sa mearga la consultarile de la Cotroceni.

Adrian Despot: "Din respect pentru simbolurile democratiei, daca vrei. Cred in democratie, cred in oamenii din strada si cred si in Presedentie. Pentru ca despre aceste doua simboluri vorbeam, din respect pentru aceste doua simboluri m-am dus la consultari. Cred in democratie si mi-o doresc. Mi-o doresc functionala, nu carpita!"

In ultimii ani, Adrian Despot s-a implicat in multe proiecte muzicale. Ii place sa transmita ce a acumulat in ani de experienta si altora. Chiar daca deocamdata nu mai poate sa cante si in ultimele zile nu a prea mai atins chitarile, Adi s-a intors in studio.

Adrian Despot: "Uite, ne-am intors in studio. Aa-ti prezint formatia The Kryptonite Sparks... Si locul in care am lucrat o mare parte din albumul lor, album care trebuia sa se lanseze acum doua saptamani, dar, din pacate, nu a mai avut nimeni chef de nicio lansare. Asa ca probabil la anul, sau… cum a ramas?"

Adrian Despot a devenit producatorul muzical pentru tanara formatie de rock.

"Eu cred ca e detonate. Da, e rock de dans. Au aceasta calitate in momentul in care incep sa cante. E ca un virus. Te uiti la piciorul tau si zici: hopa, stai ca a inceput sa mi se miste piciorul, sa bati in ritm. Si dupa aceea si capul. ''Ba cine-s astia? Ca suna foarte tare'. Live sunt putini la numar, sunt legati de instrumente: chitara, bass, tobe, dar concertele lor sunt... amazing" - Adrian Despot.

"In momentul in care incep sa fac muzica intru intr-un fel de transa in care incerc sa ma cenzurez cat mai putin, cu riscul de a spune foarte multe tampenii si de a parea nebun si agitat Implicarea e 100%. Pentru mine, muzica nu e o joaca. E o placere enorma. Dar e o chestie destul de profesionista, pe care o fac 100%" - spune Adrian Despot.

In studioul lui Mihai s-a tras albumul produs de Adrian Despot.

Mihai Pop: "Il vad ca pe un om sincer. Am senzatia ca nu ii place sa se minta, ii place sa fie cat mai sincer. Pai, este singura solutie ca sa iesi din mediocritate. Adevarata arta se naste in momentul in care esti sincer."

Adi simte ca acum, in Romania, este timpul in care ar trebui sa se rupa niste lanturi cu trecutul, dar si un moment in care sa se stranga mainile.

"Este ca aruncatul cu piatra. Cine este primul care arunca cu piatra? Ala care nu are nicio pata. Cine este omul ala? Pentru ca societatea s-a format, pentru ca, mai mult sau mai putin, cu totii am incercat daca puteam sa ciupim putin din taxe, sa incercam sa le ciupim. Daca am fi putut sa facem ceva putin mai prost, dar care sa tina. Eu, ca muzician, iubesc improvizatia. Este foarte misto improvizatia. Din pacate, este cea mai la indemana. Pentru ca improvizatia o poate face atat un om scolit, cat si un om nescolit. M-am plictisit de improvizatie. Gata! Ajunge! Am improvizat 25 de ani, am avut timp sa improvizam si am improvizat de nu s-a mai putut. Cred ca e momentul sa incepem sa facem lucrurile ca la carte. Schimbarea incepe din noi. Schimbarea incepe in momentul in care nu mai depasesti pe linia de tramvai, schimbarea incepe in momentul in care nu mai scuipi pe strada. In care-ti platesti taxele, in care tu devii schimbarea. Si acum suntem cu totii, suntem pregatiti sa luam lucrurile de la zero si sa le facem bine. Cel putin asa simt eu. I am a dreamer, but I am not the only one" - Adrian Despot.

De o normalitate si modestie coplesitoare, de o sinceritate cateodata inhibanta, Adi Despot este omul generatiei sale. In familie si in muzica, gaseste puterea sa mearga mai deprte si sa-I impinga si pe ceilalti intr-o Romanie care trebuie sa-si gaseasca drumul.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Citește și...
Secretele BUG Mafia: Ce meserii ar fi avut Tataee, Uzzi si Caddy daca nu se apucau de rap
Secretele BUG Mafia: Ce meserii ar fi avut Tataee, Uzzi si Caddy daca nu se apucau de rap

De 20 de ani, cu ambitie si entuziazm, trei prieteni au reusit sa-si transmita mesajele dincolo de granitele cartierului bucurestean in care s-au nascut si sa devina una dintre cele mai puternice voci din muzica romaneasca: BUG Mafia.

La 18 ani a salvat cladirea-monument a scolii sale. Azi, salveaza imaginea Capitalei prin cel mai spectaculos tur al orasului
La 18 ani a salvat cladirea-monument a scolii sale. Azi, salveaza imaginea Capitalei prin cel mai spectaculos tur al orasului

Are 24 de ani, dar simte si traieste in timpuri trecute, din vremea micului Paris. E insa bine ancorat in realitatile unei societati pe care incearca sa o corecteze frumos.

ZIUA NATIONALA A ROMANIEI. Cele mai spectaculoase imagini de la parada de 1 Decembrie. Toti cei 4 presedinti, in public
ZIUA NATIONALA A ROMANIEI. Cele mai spectaculoase imagini de la parada de 1 Decembrie. Toti cei 4 presedinti, in public

Ziua Nationala, a fost sarbatorita cu fast in capitala, unde bucurestenii au urmarit o parada impresionanta. Pentru ca a fost o zi frumoasa, elicopterele si avioanele s-au ridicat de la sol.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el
Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el

George Simion este „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul, afirmă contracandidatul său, liberalul Nicolae Ciucă. Mai mult, liderul AUR este considerat și „cel mai tânăr nostalgic” după Nicolae Ceaușescu.