Un tablou semnat de Grigorescu, pierdut in urma cu sapte decenii, descoperit in Franta
Misterul disparitiei uneia dintre capodoperele pierdute ale lui Nicolae Grigorescu, "Colombina in verde", a fost elucidat. Pictura a fost regasita in colectia unei familii de francezi din cetatea medievala Carcassonne,langa Montpelier, sudul Frantei.
Tabloul are o poveste incarcata de trecul istoric si cultural al Romaniei, redeschizand o fila dureroasa din albumul capodoperelor de patrimoniu disparute in perioada nemiloaselor expropieri comuniste.
Povestea "Colombinei in verde“
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tabloul a fost pictat probabil la Roma, in iarna anului 1873, in perioada vestitului carnaval roman din Cetatea Eterna, fiind precedat de mai multe studii, astazi in patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei.
Opera pare a fi intrat initial in colectia marelui mosier si om politic buzoian Gheorghe (Gogu) Iliescu, caruia ii apartineau vestitele domenii Candesti.
Legatura dintre Nicolae Grigorescu si Gogu Iliescu ia nastere in cursul expozitiei personale a lui Grigorescu de la Ateneul Roman, din 1900, cand mosierul de la Candesti, exuberant, achizitioneaza un numar impresionant de opere.
Stefan O. Iosif este cel care ii face cunostinta lui Gogu Iliescu cu Grigorescu, moment din care cei doi vor lega o stransa prietenie. Acest fapt este relevat de faptul ca in verile ce urmeaza, in special in 1902 si 1903, Grigorescu viziteaza mosiile si conacul de la Candesti, frecvent insotit de I.L. Caragiale, Al. Vlahuta si Barbu Stefanescu Delavrancea.
Apologia "Colombinei in verde“ este prezenta in studiile dedicate lui Grigorescu imediat dupa disparitia acestuia (Vlahuta, 1910; Cioflec, 1925), pentru a se manifesta din nou in forta in 1938, cu ocazia Centenarului nasterii lui Nicolae Grigorescu.
Intre timp, opera ajunsese in colectia lui Eugen Iliescu-Candesti (1893-1953), fiului marelui mosier buzoian, om politic cu viziuni de dreapta, sef al organizatiei legionare din Buzau la 1940. Acesta, scolit la Paris, unde o cunoaste si pe viitoarea sotie – Madeleine – avea sa aiba un sfarsit tragic, fiind expropiat, incarcerat si ucis de catre autoritatile comuniste, la Gherla, in 1953.
Nora lui Gogu Iliescu, vaduva Madeleine Iliescu, se vede obligata sa fuga in Franta, nu inainte de a impacheta si lua cu ea doi Grigoresti, unul dintre acesta fiind celebra "Columbina in verde“.
La Paris, capodopera va fi vanduta de catre Madeleine Iliescu unui cuplu de francezi ajunsi la jumatatea anilor ‘60 in Carcassonne, a caror familie este actuala posesoare a picturii semnate de Nicolae Grigorescu.
Asemeni altor capodopere semnate de artistul roman, "Columbina in verde“ este o pictura care ar putea fi intregrata cu succes circuitului muzeal romanesc si european.
La ora actuala, operele lui Nicolae Grigorescu sunt prezente in licitatiile organizate de marile case internationale; in octombrie 2012, opera "Car cu boi” a fost adjudecata la Bonhams New York cu suma de 104.500 dolari.