Romania va trimite trupe pentru a apara Polonia de rusi. Seful NATO: "Kremlinul foloseste forta militara impotriva vecinilor"

cover exercitiu Brigada 2 infanterie rovine

 Armata Romana va juca un rol-cheie in apararea flancului de est al NATO, au decis ministrii Apararii din tarile Aliantei, reuniti la Bruxelles.

Soldatii romani vor face parte din doua dintre cele 5 unitati multinationale desfasurate de NATO pe flancul sau estic, ca urmare a tensionarii relatiilor cu Rusia. Este vorba despre brigada care va stationa in Romania, dar si de un batalion stationat in Polonia. Decizia privind constituirea acestor unitati a fost luata inca din luna iulie, la summit-ul de la Varsovia, dar participarea soldatilor Armatei Romane la unitatea din Polonia a fost anuntata abia miercuri, la reuniunea ministrilor Apararii din statele NATO, desfasurata la Bruxelles.

Suntem ingrijorati de comportamentul Rusiei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto jos), precizand ca Alianta protejeaza aproape un miliard de oameni. “Fortele noastre vor fi cu adevarat multinationale si vom trimite un mesaj fara echivoc: NATO e unit. Un atac impotriva unui aliat va fi considerat ca un atac impotriva noastra, a tuturor”.

Citeste si: Romania va fi aparata de o brigada multinationala NATO. Reactia Kremlinului: "Luam masurile necesare"

Citește și
Militari participa la ceremonia acordarii Drapelului de Lupta catre Batalionul 116 Sprijin logistic “Iancu Jianu” din municipiul Craiova si sarbatoririi a 55 de ani de la infiintarea unitatii, luni 1 august 2016, la Craiova
Ministrul Apararii: "Exista o inclinatie pentru stagiul militar obligatoriu". Cati rezervisti voluntari va avea Romania
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Nu urmarim o confruntare cu Rusia. Nu vrem un nou razboi rece si nu vrem o noua cursa a inarmarii asa ca tot ce face NATO e defensiv si proportional. In acelasi timp, NATO trebuie sa reactioneze atunci cand vedem o consolidare substantiala a fortelor militare ale Rusiei si o modernizare a capabilitatilor lor militare si, mai important, vedem ca sunt dispusi sa foloseasca forta militara impotriva vecinilor si ca au un discurs amenintator”.

Componenta unitatilor multinationale:
Brigada din Romania va fi constituita pe baza Brigazii 2 Infanterie „Rovine” (foto jos)  si va fi instalata la Craiova, sub comanda romanesca. Va cuprinde, pe langa militarii romani, soldati si ofiteri din Bulgaria, Polonia, Germania si SUA.

Batalionul din Polonia, cu baza la Orzysz, la 100 de kilometri de granita cu enclava ruseasca Kaliningrad, va fi sub comanda americana. Vor participa la el forte din SUA, Romania si Marea Britanie.

Batalionul din Lituania va avea baza la Rukla. Comanda va fi germana si va cuprinde trupe din Belgia, Croatia, Franta, Luxemburg, Olanda si Norvegia.

Batalionul din Letonia va avea baza la Adazi. Va fi sub comanda canadiana si la el vor participa trupe din Albania, Italia, Polonia si Slovenia.

Batalionul din Estonia va fi sub comanda britanica si va avea baza la Tapa. Pe langa militarii din Regatul Unit, vor mai participa la el si cei din Danemarca si Franta.

Fiecare dintre aceste batalioane ar urma sa aiba in jur de 1.000 de militari, in vreme ce brigada din Romania ar putea avea peste 4.000 – in conditiile in care la ora actuala are deja este 3.000. Desfasurarea lor va incepe „devreme in 2017” si ar trebui sa fie finalizata pana in vara anului viitor.

Secretarul general al NATO a mai precizat si ca la reuniune s-a discutat „consolidarea prezentei NATO in regiunea Marii Negre” – nu doar prin prezenta brigazii din tara noastra. „Lucram la masuri in aer si pe mare si ma bucur ca va pot confirma ca mai multe natiuni si-au indicat dorinta de a contribui la prezenta noastra in regiunea Marii Negre pe uscat, pe mare si in aer, incluzand Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia si Statele Unite”.

Secretarul american al Apararii, Ash Carter, a precizat la aceeasi reuniune ca 900 de soldati din Regimentul 2 Cavalerie vor forma baza batalionului din Polonia, dar si ca in februarie, prima brigada rotationala blindata va fi desfasurata in Europa. Unitati la nivel de companie vor fi detasate in Romania, Bulgaria si Statele Baltice.

Ne-am angajat ca un batalion din brigada rotationala blindata sa se asocieze si sa se antreneze cu brigada multinationala din Romania, ca parte a prezentei extinse orientata spre sud-estul NATO”, a precizat Carter

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Rusia trimite rachete care pot transporta focoase nucleare la granita cu NATO. Avertismentul transmis aliatilor Romaniei
Rusia trimite rachete care pot transporta focoase nucleare la granita cu NATO. Avertismentul transmis aliatilor Romaniei

Kremlinul nu lasa fara raspuns consolidarea fortelor NATO pe flancul de est al Aliantei si activarea scutului de la Deveselu.

Ministrul Apararii:
Ministrul Apararii: "Exista o inclinatie pentru stagiul militar obligatoriu". Cati rezervisti voluntari va avea Romania

 Intr-un interviu acordat News.ro, Mihnea Motoc vorbeste despre temuta „armata obligatorie” si perspectivele reintroducerii acesteia, dar si despre masurile de aparare impotriva Rusiei.

Ambasadorul Rusiei in Romania:
Ambasadorul Rusiei in Romania: "Facem fata unui val de isterie cu accente xenofobe". Ce spune despre o posibila flota NATO

Intr-un interviu acordat Digi 24, reprezentantatul diplomatic al Kremlinului la Bucuresti vorbeste despre controversata donatie pentru Cumintenia Pamantului.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.