Kaspersky analizeaza cum poti utiliza corpul uman pentru accesarea internetului

kaspersky

Numarul oamenilor "hibrizi" este in continua crestere, chiar daca in urma cu cativa ani acestia erau doar subiect de film SF.

Luand in considerare evolutia conceptului de Internet of Things si dezvoltarea unui alt concept - Internet of Us, Kaspersky Lab colaboreaza cu comunitatea suedeza de bio-hacking, BioNyfiken, pentru a analiza procesul de utilizare a corpurilor umane pentru accesarea internetului.

In trecut, acest proces a fost subiectul filmelor de Hollywood si al romanelor stiintifico-fantastice, insa, in 2015, numarul oamenilor hibrizi se afla intr-o continua crestere. Luand in considerare directia inventiilor tehnologice si adoptarea in masa a dispozitivelor precum stimulatoarele cardiace, pompele pentru insulina, aparatele auditive si sistemele de stimulare a proceselor cognitive, tot mai multi oameni pot fi considerati partial roboti.

Informatii recente descriu un nou tip de oameni hibrizi - utilizatorii care isi implanteaza cipuri nu din motive medicale, ci pentru eficientizarea activitatilor zilnice precum controlul incuietorilor usilor, achizitiile online si accesarea computerelor printr-o miscare a mainii. Astfel, capacitatea de stocare a datelor personale prin intermediul implanturilor ridica noi probleme de securitate.

BioNyfiken, o comunitate suedeza de bio-hacking, ia masuri pentru normalizarea acestui fenomen pentru a-l implementa la scara larga. Comunitatea BioNyfiken considera ca un implant nu este diferit de cercei sau de tatuaje si este de parere ca din ce in ce mai multi utilizatori vor opta pentru implanturi cu compatibilitate NFC (Near Field Communication) pentru a stoca serii de informatii.

Citește și
hackeri Romania
O grupare de hackeri a furat milioane de dolari de la banci situate inclusiv in Romania
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

„Conceptul Internet of Things presupune dezvoltarea de produse pentru a le pune rapid pe piata,” spune Patrick Mylund Nielsen, Senior Security Researcher la Kaspersky Lab. „Utilizatorii fie se gandesc tarziu la securitatea dispozitivelor, fie nu se gandesc deloc. Desi bio-hacking-ul a fost un subiect al romanelor stiintifico-fantastic pentru o perioada indelungata, acestea nu au analizat si implicatiile: Ce se intampla atunci cand informatiile confidentiale sunt stocate pe un cip implantat? Poate cineva deveni o copie a noastra daca ne atinge? Am putea fi urmariti unde mergem? Cuvantul „nyfiken” inseamna curios si noi suntem curiosi sa aflam raspunsurile la aceste intrebari,” incheie Patrick Mylund Nielsen, potrivit IT-online.

„Tehnologia se intampla acum,” spune Hannes Sjoblad, unul dintre fondatorii BioNyfiken. „Observam cresterea comunitatii de utilizatori care experimenteaza prin implanturi care le permit sa indeplineasca anumite cerinte zilnice rapid si usor - accesul in cladiri, deblocarea dispozitivelor personale fara a introduce un cod PIN si accesul la numeroase date stocate.

„Consider ca evolutia acestei tehnologii este un alt moment important in istoria interactiunii dintre oameni si computere, similar lansarii primelor computere cu Windows sau primelor ecrane cu tehnologie screen. Fiecare dispozitiv cu care ne identificam, fie ca este o cheie sau o cartela electronica, este inca un lucru care ne influenteaza vietile,” incheie Hannes Sjoblad.

„Consideram ca este important sa lucram cu experti de top in securitate cibernetica pentru ca inteleg tehnologia si ne ajuta sa identificam riscurile. Kaspersky Lab este un partener de cercetare ideal pentru BioNyfiken. Expertii Kaspersky Lab nu doar ca au pregatire de top, ci au fost si initiatorii cercetarilor inovatoare cu privire la tehnologiile noi,” mai adauga Hannes Sjoblad.

„Abia asteptam sa lucram cu expertii Kaspersky Lab intr-un proiect deschis de cercetare care sa exploreze vulnerabilitatile acestor cipuri in activitatile zilnice ale utilizatorilor, pentru a putea identifica modalitati de rezolvare in cazul in care acestea exista.”

In plus fata de cercetarea in parteneriat cu BioNyfiken, Kaspersky Lab va organiza evenimente impreuna cu comunitatea de bio-hacking in Suedia si pe teritoriul Europei pentru a discuta aspectele referitoare la securitatea cibernetica si la spatiul privat. Exista numeroase cladiri hi-tech in Suedia, precum Epicenter care dezvolta business-uri care utilizeaza implanturi NFC in mod regulat pentru activitati variate, inlocuind alte dispozitive.

„Eu prefer sa nu imi implantez un cip,” spune Eugene Kaspersky, Chairman si CEO la Kaspersky Lab. „Insa, inteleg evolutia tehnologiei si cred ca vor exista utilizatori care isi vor asuma riscuri, vor testa limitele tehnologiei si vor experimenta pe propriile corpuri. Mi-ar placea sa faca asta constienti de implicatii si sa tina cont de siguranta inainte, nu dupa ce s-a intamplat ceva, cum este cazul de cele mai multe ori,” comenteaza Eugene Kaspersky.

„Imi pare foarte bine ca BioNyfiken a ales sa lucreze cu noi pentru a analiza implicatiile de securitate legate de utilizarea corpurilor umane pentru accesarea internetului. Poate ca expertii Kaspersky Lab nu vor descoperi nicio vulnerabilitate, insa, daca oamenii vor avea cipuri NFC in corpuri, as vrea sa ma asigur ca am analizat atent orice posbilititate,” mai adauga Eugene Kaspersky.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
NSA ar fi creat un mod de a spiona orice calculator din lume. Directorul Kaspersky, romanul Costin Raiu, a facut dezvaluirea
NSA ar fi creat un mod de a spiona orice calculator din lume. Directorul Kaspersky, romanul Costin Raiu, a facut dezvaluirea

Cei de la Kaspersky Lab au demonstrat cum NSA a spionat milioane de oameni.

O grupare de hackeri a furat milioane de dolari de la banci situate inclusiv in Romania
O grupare de hackeri a furat milioane de dolari de la banci situate inclusiv in Romania

O grupare de hackeri vorbitori de limba rusa a furat milioane de dolari incepand din 2013 din banci situate in Rusia, Europa, inclusiv Romania, si SUA, potrivit unui raport al Kaspersky Lab ZAO, o companie de securitate informatica din Rusia.

Tyupkin, programul cu care scoti bani de la ATM fara sa ai nici macar un card. VIDEO demonstrativ: cum functioneaza
Tyupkin, programul cu care scoti bani de la ATM fara sa ai nici macar un card. VIDEO demonstrativ: cum functioneaza

Interpol-ul si compania de securitate Kaspersky au descoperit unul dintre cele mai grave atacuri informatice asupra bancilor: un program care le permite infractorilor sa goleasca bancomatele

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.