Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a venit in Romania. Filosofia care se afla in spatele celei mai accesate enciclopedii

Ultimul update: Vineri 25 Martie 2016 07:08
Data publicarii: Marti 22 Martie 2016 19:40
Categorie: Smart things

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, se afla in Romania. Relaxat, ne-a dezvaluit filosofia din spatele celei mai accesate enciclopedii online, dar si cum a reusit prin intermediul acestei platforme sa revolutioneze accesarea informatiilor.

Wikipedia cuprinde peste 36 de milioane de articole, disponibile gratuit in peste 280 de limbi. "Mi-ar placea ca atunci cand oamenii se plictisesc sa intre pe Wikipedia, sa si citeasca" spune fondatorul ei.

Aflat in topul celor mai influente 100 de personalitati, realizat de revista Time, Jimmy Donal Wales este pe langa un antreprenor american de succes si un adevarat vizionar. Extrem de curios din fire si pasionat de tehnologie, Jimmy Wales a pus in 2001 bazele Wikipedia.

Jimmy Wales, fondator Wikipedia: "Ma uitam la inceputurie internetului, la aceasta incredibila multitudine de idei si de concepte si m-am gandit atunci ca ar trebui sa fie o enciclopedie gratuita pentru toti, online."

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, vine pentru prima oara in Romania pe 22 martie si va sustine o conferinta de presa

Pornind de la ideea unei lumi in care oricine are acces liber la cunoastere, Wales a reusit sa puna Wikipedia pe locul cinci in topul celor mai accesate platforme online, dupa Google, Yahoo, Microsoft si Facebook, urmata de Amazon, Apple si eBay. Si vrea sa ajunga tot mai sus.

Wikipedia, care-si propune sa aiba raspuns la orice intrebare, este de fapt un dar, spune fondatorul ei. El nu ia in calcul ideea de publicitate pe Wikipedia, chiar daca bugetul anual este de doar 50 de milioane de dolari. Extrem de putin pentru un asemenea site.

Jimmy Wales, fondator Wikipedia: "Wikipedia functioneaza pe modelul donatiilor si marea majoritate a banilor care contribuie la functionarea Wikipedia vine din donatiile mici ale oamenilor si functioneaza. In fiecare an putem sa obtinem ceea ce avem nevoie, peste ani ne-am construit rezervele noastre."

Wales a discutat si despre modul in care unii considera ca Wikipedia ar putea dauna ideii de invatare. Sunt tot mai multi elevi care prefera sa se documenteze astfel.

Jimmy Wales, fondator Wikipedia: "Daca este elev, ar trebui sa ia Wikipedia ca un punct de inceput, nu unul de final. Intri pe Wikipedia pentru a te orienta, pentru a afla care sunt sursele, care sunt argumentele si abia apoi incepi cautarile"

Chiar daca discutam despre o enciclopedie online la care oricine are acces, in acest moment Wikipedia este blocata in China, care isi doreste o modificare a continutului. In fiecare luna, peste 80.000 de voluntari din intreaga lume contribuie la crearea a peste 7.000 de articole noi pe zi, accesate de peste 500 milioane de vizitatori unici. Limba romana este pe locul 25.

Jimmy Wales a acordat un interviu mai amplu si pentru iLikeIT, in emisiunea de sambata dimineata de la ora 10.
 

Au mai ramas 2 zile pana cand fondatorul Wikipedia soseste in Romania. Evenimentul la care va participa

Au mai ramas 2 zile pana cand fondatorul Wikipedia soseste in Romania. Evenimentul la care va participa

DanTDM, Dan Middleton

Cel mai bogat Youtuber din lume. A câștigat 14 milioane de euro în 2017, făcând ceva foarte simplu

iLikeIT. Jocul săptămânii: Grid Autosport

iLikeIT. Gadgeturi extreme: televizorul cu diagonala de 2,8 metri de la Cotroceni

iLikeIT. Mihai Bobonete, demonstraţie de Clash Royale

iLikeIT. Jocuri de week-end: Splitter Critters şi Ski Safari 2

Google 2017. Care au fost cele mai cautate subiecte de către români

cuier inteligent

iLikeIT. Cuierul inteligent, inventat de români