"Romania, te iubesc!": Raiul braconierilor de fosile. Cum au ajuns hotii romani sa vanda istorie

×
Codul embed a fost copiat

Romania isi lasa comorile la discretia hotilor. Abandonate in pesteri, descoperirile istorice sunt traficate catre colectionarii din Occident. In tot acest timp, autoritatile ridica din umeri si dau vina pe lege.

Sa ne imaginam o zi din viata familii care a trait acum 35.000 de ani in zona Muntilor Apuseni, intr-o zi de iarna geroasa. Tatal si fiul urca la adapostul unei pesteri sa friga carnea proaspat vanata, in vreme ce femeia deseneaza cu un taciune pe peretele grotei. Gesturi simple, care lasa in urma o farama de cultura. Intreg ADN-ul acelei perioade e regasit acum, in aceleasi locuri.

Avem peste 12.000 de pesteri descoperite si nici macar 10 din ele nu sunt amenajate si protejate. Romania e raiul braconierior de fosile.

Este o frauda uriasa, dar nu o constata nimeni. Subteranul tarii ascunde comori antropologice si paleontologice distruse sistematic an de an.

Citește și
teste celule stem
"Romania, te iubesc": Cat valoreaza cu adevarat celulele stem si de ce platim mii de euro pe iluzii
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale
Din muntii Romaniei, zeci de filiere transfrontaliere exporta leaganul civilizatiei acestor locuri. Mafia fosilelor duce in colectii private din toate Europa si chiar peste ocean un adevarat tezaur stiintific. Autoritatile se fac ca nu vad.

In Romania, nici cand braconierii sunt prinsi cu fosilele in propria locuinta nu patesc nimic.

Cum au ajuns hotii romani sa vanda istorie? Povestea e lunga si stiuta doar de cei care fura patrimoniul, de o parte si cei care incearca, cu mainile goale, sa-l protejeze, de cealalta parte.

Oua de dinozaur pitic, de vanzare pe Internet!

Am insotit in maruntaiele calcaroase o echipa de specialisti speologi, arheologi si paleontologi. Ei sunt putinii oameni care cunosc bine masura lumii subpamantene, in zona Apusenilor. Pentru filmarea distrugerilor, ne-am strecurat pe trasee pe care nu a mai filmat nimeni pana acum.

Dupa o calatorie lunga pe sub pamant, am descoperit o punte impresionanta intre prezent si trecut. Pe baza unor harti desenate de speologi, graficienii de la “Romania, te iubesc!” au reusit sa reconstituie pesterile tridimensional, pentru a ne da seama care sunt traseele jefuitorilor de oase si comori din adancurile muntilor Apuseni.

In Occident, locuri ca acestea sunt conservate, la noi sunt spatii deschise, la indemana hotilor de istorie. Autoritatile dau impresia ca-i ajuta pe pradatorii din siturile arheologice.

Dovada este povestea unor oua de dinozaur pititc, recuperate de la un braconier hunedorean, si care au disparut chiar din custodia Muzeului de Istorie din Deva, unde le predasera anchetatorii. In lipsa de probe, omul este liber si isi continua afacerile cu istorie si peste granita.

Florin Vulc avea in casa, cand au descins politistii, 53 de fosile: oua de dinozaur si carapace de broasca testoasa vechi de 64 de milioane de ani.

Suspectul ar fi sustras fosilele de-a lungul mai multor ani, cunostea zona si a facut chiar voluntariat pe langa cercetatori.

Tatal barbatului ne arata cat de usor a mers fiul sa faca cercetari in interes propriu, fara ca nimeni sa il opreasca.

Atat suspectul, cat si alti doi localnici, o femeie si tatal ei, cercetati in acelasi dosar, fusesera prinsi in 2010, dupa ce au inceput sa vanda „descoperirile" pe Internet, pe site-uri din strainatate.

"Oua de dinozauri pitici, de vanzare". Dincolo de comicul situatiei, acest anunt, gasit de cativa geologi pe Internet, a declansat o ancheta cat se poate de serioasa. In casele unor oameni din Hunedoara, politistii au gasit bucati din scheletele unor fiinte preistorice, unice in Europa.

Comorile preistorice au fost ridicate din casa lui si predate muzeului de istorie. Cand sa inceapa ancheta, ia probele de unde nu-s.

Directorul Geoparcului din Hateg, profesorul universitar Dan Grigorescu, povesteste ca autoritatile, in loc sa trimita la Bucuresti fosilele confiscate, printre ele fiind si oua valoroase de dinozaur pitic, le-au lasat la muzeul din Deva, de unde au disparut misterios.

In prezent, suspectii sunt inca cercetati pentru braconaj si trafic de fosile, insa dosarul n-a ajuns nici dupa 2 ani in instanta, cat timp probele au disparut.

In acelasi dosar, alaturi de Florin Vulc sunt cercetati si un fost director de camin cultural, care a ajutat la sapaturile arheologice oficiale in anii precedenti, dar si fiica sa, de 28 de ani, stabilita in Italia.

Si pana s-au dezmeticit anchetatorii, cu dosarul blocat de lipsa probelor disparute, zeci de fosile erau trimise peste granita, in tari din Vest, chiar de catre suspectii din ancheta.

Abia un an mai tarziu, in noiembrie 2011, politistii italieni au venit in ajutorul statului roman. Trei oua, de dinozaur pitic, furate din Romania, si evaluate la 500.000 de euro, au fost inapoiate autoritatilor romane de catre italieni. Disparusera in urma cu 6 ani, cand traficantii au dat peste ele, intr-un sit din Hunedoara.

Un colectionar Italian fusese contactat si primise aceasta fotografie, in care romanca plecata in Peninsula poza cu cele 3 oua.

Procurorii hunedoreni afirma ca, de fapt, dosarul este intarziat de o expertiza. O situatie aberanta, in care legea incrimineaza degeaba comertul ilegal cu fosile, de la suprafata sau din subteran, cat timp anchetele sunt blocate inainte sa ajunga la instanta.

Schelete de urs de pestera, aduse din Romania, vandute in SUA cu 85.000 de dolari

Erica Posmosanu este paleontolog la Muezul Tarii Crisurilor. Ne arata cum si cat s-a furat din pestera Meziad, una din cele mai lungi din Bihor. Dintr-un astfel de loc subteran, hotii scot oase de ursus speleus, celebrul urs de pestera, dar si de hiena si leu, animale care se ascundeau aici in urma cu 12.000 de ani.

Pe siteuri specializate din Marea Britanie, Scotia, sau Italia sunt scoase la vanzare de la canini de urs, la 17 euro bucata, si gheare la 69 de euro si pana la cranii de peste 1.000 de euro fiecare.

In aceste tari, comertul cu fosile este permis si nimeni nu intreaba daca oasele sunt aduse legal din Romania. Ba chiar in Statele Unite un colectionar vinde cu 85.000 de dolari, doua schelete complete de urs de pestera, promovate ca fiind aduse de pe teritoriu romanesc.

Emisiunea "Romania, te iubesc!" poate fi urmarita integral pe Voyo.ro!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Marile descoperiri sunt tinute secret de frica hotilor.
Marile descoperiri sunt tinute secret de frica hotilor. "O minune a lumii a ajuns un dezastru"

Speologii tin secret descoperirile lor pentru a-i tine departe pe hoti. Rares Nastase si Sergiu Matei au avut sansa sa vada dovezi din vremea omului preistoric, dar si vestigii umane din vremea tracilor, care vorbesc despre ritualurile acelor vremuri.

"Romania, te iubesc": Cat valoreaza cu adevarat celulele stem si de ce platim mii de euro pe iluzii

Febra recoltarii de celule stem a cuprins zeci de mii de romani, care platesc sume imense pentru a-si proteja copilul de o serie de boli grave. Uneori, informatiile pe care le primesc sunt insa false sau incomplete.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.