Timp de două zile, turiștii s-au înfruptat din preparatele din pește, la maratonul culinar de pe malul brațului Sulina

×
Codul embed a fost copiat

Maraton culinar pe malul brațului Sulina, în localitatea Crișan. Timp de două zile, turiștii au gustat zeci de preparate din pește, gătite după rețete întâlnite doar în satele Deltei.

Borșul de pește, storceagul, saramura de crap și șalău, crapul pe pat de legume sau scrumbia de Dunăre pe plită i-au convins pe pofticioși să revină cu mare drag în Deltă.

Pentru a gusta bunătățile din pește, sute de turiști au ajuns fie cu pasagerul, fie cu ambarcațiuni mici în inima Deltei, la Crișan.

Zeci de preparate culinare le-au atras atenția. La câțiva metri de apă, plitele sfârâiau cu peștele crestat, stropit cu puțin ulei și frecat cu rozmarin și sare grunjoasă.

Dar cei mai mulți au venit pentru faimosul storceag, ciorba de nisetru, după o rețetă cunoscută doar în Deltă. Carnea este de crescătorie, pentru că pescuitul sturionilor sălbatici este interzis.

Citește și
Saga
Zeci de mii de tineri din toată lumea se distrează la festivalul de muzică electronică „Saga”, în Capitală
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

La origini, când peștele era din belșug, era ciorba pescarului sărac. Acum a devenit o delicatesă.

Vânzător: "Numele vine de la sterceg, adică abia se lumina. Nu se folosește cartof, morcov și alte legume deoarece în ostrovul Cernovca, pământul nu este roditor pentru agricultură. Îl fierbeau în zer dres cu smântână, iar dacă zerul nu era acru se împrăștiau bucățelele de pește."

Turiștii au venit chiar din Ardeal ca să ajungă în Deltă, în fața unei porții de ciorbă de nisetru.

Turist: "Un storceag."

Reporter: "Cum este?"

Turist: "Foarte bun, foarte bun."

La doar câțiva pași, altă gospodină își laudă rețeta de ardei umpluți cu pește.

Gospodină: "Carnea de pește este tocată și facem umplutura cu orez și pătrunjel, multe legume."

O altă doamnă, profesoară în satul Mila 23, a gătit saramură, crap pe varză și crap la cuptor cu legume, după rețetele bunicii.

Profesoară: "Avem aici o saramură de crap și somn, este un mix de pește cu legume. Aici avem crapul pe varză. Satul Mila 23 este sat pescăresc și bunicile noastre făceau tot felul de mâncăruri din pește. Aici avem crapul la cuptor, cum îl facem noi, cu legume pe un pat de cartofi."

Turist: "Am încercat chifteluțe de pește și mă uit și nu îmi vine să cred câtă diversitate. Noi doar ce cumpăram din supermarchet și atât, aici e vis."

Reporter: "Cum simțiți mirosul acestor preparate?"

Turist: "Oauuu, într-un singur cuvânt: magnific."

Festivalul gastronomic din Crișan a atras, în doar două zile, peste 1000 de turiști din toate colțurile țării. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Magia Untold a fermecat 75.000 de tineri din toată lumea: ”Iubesc acest festival, e extraordinar”
Magia Untold a fermecat 75.000 de tineri din toată lumea: ”Iubesc acest festival, e extraordinar”

Magia Untold i-a fermecat și duminică noapte pe cei sosiți la festivalul din Cluj. Sâmbătă seară, aproape 75.000 de oameni au dansat pe ritmurile muzicii lui The Script, Lost Frequencies sau David Guetta.

Zeci de mii de tineri din toată lumea se distrează la festivalul de muzică electronică „Saga”, în Capitală
Zeci de mii de tineri din toată lumea se distrează la festivalul de muzică electronică „Saga”, în Capitală

În Capitală, zeci de mii de tineri din toată lumea se distrează la „Saga”, un festival de muzică electronică.

Mii de iubitori ai muzicii electronice s-au strâns în Capitală la Festivalul Saga: ”E super tare, ne place foarte mult”
Mii de iubitori ai muzicii electronice s-au strâns în Capitală la Festivalul Saga: ”E super tare, ne place foarte mult”

În timp ce în Cluj-Napoca tinerii se distrează la Untold, în Capitală mii de iubitori ai muzicii electronice s-au strâns pe platforma companiei aerospațiale Romaero.

Zeci de mii de oameni, în prima zi de Untold: „Ireal că se întâmplă. Doi ani de pauză”.
Zeci de mii de oameni, în prima zi de Untold: „Ireal că se întâmplă. Doi ani de pauză”.

Festivalul Untold și-a deschis porțile noaptea trecută. Zeci de mii de petrecăreți, unii veniți chiar de la mii de km depărtare, au dansat și au cântat până în zori, dornici să facă parte din povestea ajunsă la capitolul şase.

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat, duminică, că tinerele decedate, găsite după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.