Rottweiler, totul despre una dintre cele mai cunoscute rase de câini de pază

Rottweiler
Shutterstock

Rottweilerii au fost în mod nedrept reprezentați în filme ca "răufăcători". Excelenți protectori, acești câini mari sunt o combinație echilibrată de câini iubitori și liniștiți.

Rottweilerii sunt bine cunoscuți pentru puterea, protecția și loialitatea lor, faimoși pentru instinctul lor de pază. Totodată, sunt și ușor de antrenat, ceea ce îi face protectori loiali, iubitori și încrezători.

Crescând, puii de Rottweiler nu înțeleg propria lor mărime și încearcă adesea să sară în brațele tale pentru puțină tandrețe. Ce temperament și care sunt caracteristicile acestei rase interesante?

Caracteristicile și temperamentul unui Rottweiler

Încă din vremea Imperiului Roman, rude îndepărtate ale Rottweilerilor au fost crescute pentru a proteja turma în timp ce o armată se lupta cu dușmanii săi. Imperiul avea nevoie de o combinație de robustețe și un câine capabil să se deplaseze pe distanțe mari în timp.

Rădăcinile Rottweilerului provin de la un Mastiff Asiatic care a primit numele oficial de "Rottweiler Metzgerhund" sau Câinele Măcelarului din Rottweil, după orașul cu vite Rottweil, care se baza pe acești câini ca protectori loiali ai animalelor lor.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Masculii adulți au între 60 și 68 de centimetri și cântăresc între 43 și 61 de kilograme, în timp ce femelele au între 55 și 60 de cm și cântăresc între 36 și 45 de kilograme.

Rottweilerul este un câine mare, musculos și robust. Are o blană scurtă de culoare neagră și pete de culoare ruginie răspândite pe partea de dedesubt.

Datorită corpurilor lor robuste și compacte, sunt construiți pentru rezistență mai degrabă decât pentru viteză. Când sunt pui, petele lor de culoare ruginie sunt mai evidente și se estompează pe măsură ce cresc.

Rottweilerii sunt câini iubitori de oameni și uneori au dificultăți în a-și împărți stăpânii cu alți prieteni pufoși.

Puii de Rottweiler sunt inteligenți și ușor de antrenat, dar pot fi și încăpățânați în funcție de situație.

Este important să îi înveți de mic să se joace cu alți câini, deoarece acest lucru ajută la stabilirea unor abilități de socializare corecte și a limitelor.

Ei trebuie periați (săptămânal sau după nevoie) și spălați în mod regulat. Ei își schimbă blana de două ori pe an, în primăvară și toamnă. În restul anului, ei pierd în mod moderat blană.

Rottweilerii sunt cunoscuți pentru că pot dezvolta displazie de șold și cancer și ar trebui să fie supuși în mod regulat la evaluări ale șoldului și coatelor, examene cardiace și evaluări oftalmologice.

Antrenamentul timpuriu al puiului este extrem de benefic, deoarece Rottweilerii au tendința de a fi teritoriali. Chiar și în timpul copilăriei, nu este recomandat să te joci prea dur cu ei, deoarece acest lucru poate încuraja comportamente agresive mai târziu în viață.

Coerența este importantă cu această rasă. Ei trebuie să știe ce să aștepte de la stăpânii lor încă de la început și să aibă o rutină zilnică stabilită.

În cea mai mare parte, Rottweilerii sunt o rasă destul de calmă. Ei adoră să facă plimbări sau orice activitate cu stăpânii lor. Au o construcție musculară naturală și puternică, dar această rasă poate lua în greutate dacă nu face exerciții în mod regulat.

Asigură-te că au multe activități de făcut, deoarece se plictisesc destul de repede. De asemenea, le place să înoate.

Durata de viață este de 9 până la 10 ani

Rottweiler

Cui i se potrivește un rottweiler?

Ca majoritatea câinilor, rottweilerii se hrănesc cu energia umană. Puii de Rottweiler se descurcă bine cu un om calm și asertiv și prosperă într-un mediu bine organizat.

Multă agitație poate provoca frustrare în lumea unui Rottweiler, așa că acești câini sunt cei mai bine potriviți pentru cineva cu o rutină care nu se schimbă adesea.

Cel mai important, ei iubesc să dea și să primească afecțiune. Rottweilerii doresc atingere fizică și pot să te urmeze dintr-o cameră în alta, sprijinindu-și capetele pe picioarele tale. Ei sunt legați de omul lor pentru viață și vor să-și arate dragostea mereu.

Alegerea de a adopta sau de a cumpăra de la un crescător un pui de Rottweiler este o alegere personală care necesită cercetare. Din fericire, există multe resurse care te pot ajuta să găsești un pui de Rottweiler sănătos și crescut etic.

Fie că găsești un crescător responsabil sau planifici să adopti, depinde de tine să fii pregătit pentru o adiție energică și prietenoasă la gospodăria ta.

Diferența principală dintre un crescător și un adăpost este că un adăpost nu are întotdeauna pui mici.

Beneficiul, totuși, este că majoritatea sunt obligați să adopte doar câini care au fost microcipați și sterilizați.

Acest lucru înseamnă că ai putea să ai deja un câine care a fost învățat să își facă nevoile afară și nu mai necesită acele proceduri medicale comune.

Poți găsi și un Rottweiler hibrid, care are toate caracteristicile pe care le dorești de la rasă, dar și câteva în plus.

Dacă vrei să îți iei un Rottweiler, primul pas este să faci cercetări. Să vezi dacă se potrivește stilului tău de viață și să planifici din timp cum vei avea grijă de el.

Dacă ești o persoană care călătorește mult, e spontană și pleacă adesea de acasă, acest câine nu ți se potrivește. El are nevoie de multă atenție, antrenament și iubire.

Curiozități despre Rottweileri

Chiar dacă nu există documentație despre originile Rottweilerului, majoritatea oamenilor cred că rasa a evoluat din câinii de turmă ai Romei antice. Pe parcursul istoriei lor lungi, au fost folosiți pentru a îndeplini multe tipuri de munci.

Rottweilerii erau inițial "ciobani", protejând bovinele și alte animale domestice. Pe măsură ce Imperiul Roman s-a extins, a avut nevoie de o modalitate de a hrăni armatele mari de călăreți. Ei foloseau câinii lor pentru a conduce turmele de animale și a le duce în pas cu armata.

Există foarte puține lucruri care îi fac pe Rottweileri mai fericiți decât să aibă o sarcină de făcut. Dar ei pot face mai mult decât să-și păzească casa și familia. Datorită inteligenței și rezistenței lor, rottweilerii pot fi câini de serviciu, câini de terapie, ghizi, inspectori vamali, câini pentru tragere și cărat, și, desigur, tovarăși devotați.

Mai multe rase, cum ar fi Dog Dane și Mastifii, se vor sprijini cu corpurile lor mari de oamenii lor. Și rottweilerii fac la fel. Se crede că acest gest provine din nevoia rasei de a muta bovinele, atunci când își foloseau corpul pentru a le îndruma în direcția corectă.

Reputația lor nu îi definește. Rottweilerii au o reputație de câini de atac feroce. În unele țări chiar este interzisă această rasă, iar companiile aeriene refuză să transporte astfel de câini.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte

A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.  

Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării
Peste 60.000 de turiști au ajuns pe litoral în primul weekend din iunie. Ce prețuri i-au întâmpinat la malul mării

Peste 60.000 de turiști s-au bucurat în acest weekend de vremea bună de pe litoral, mai mulți ca anul trecut în primul weekend din iunie.

Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.