România ar putea avea cel mai spectaculos proiect arhitectural cultural din Europa. Costul: 1 miliard €

Ultimul update: Joi 09 Noiembrie 2017 06:47
Data publicarii: Joi 09 Noiembrie 2017 06:46
Categorie: Cultura

În câţiva ani, Capitala ar putea avea cel mai spectaculos proiect arhitectural cultural din Europa. Este vorba despre un centru al artelor pentru care s-ar putea construi cinci clădiri inspirate de cele mai faimoase sculpturi ale lui Brâncuşi.

Ideea aparţine unui renumit dirijor român, Christian Badea, care are deja planurile şi a făcut şi studii de fezabilitate. Banca Mondială ar finanţa mai mult de jumătate din proiect, unul care trece de un miliard de euro.

După ce a dirijat sute de concerte în cele mai importante săli din lume, de la Metropolitan Opera din New York şi Royal Opera House din Londra, dirijorul român Christian Badea a venit cu o propunere pentru Bucureşti. Să îl transforme într-un un punct fiebinte pe harta artei din toată lumea prin construirea unui mare centru al artelor.

Christian Badea: "M-am gândit să plec de la mai multe opere de artă ale lui Brâncuşi ca inspiraţie pentru clădiri. Am descoperit un citat al lui Brâncuşi: Arhitectura este sculptura locuinţei."

Propiectul presupune ridicarea a cinci clădiri, săli de concerte, teatru şi operă, o Academie de Muzică şi Dans, un Muzeu de Arta Modernă, toate inspirate de celebrele sculpturi semnate de Brâncuşi, Muză adormită sau Poarta Sărutului. Vedeta ar fi însă un turn înalt de 50 de etaje inspirat din "Coloana infinitului". Proiectul include şi clădiri de birouri, hoteluri şi restaurante. După calculele făcute de specialiştii englezi şi un studiu de fezabilitate, valoarea proiectului ajunge la 1,2 miliarde de euro iar investiţia, cred ei, s-ar amortiza în 10 ani.

Amenda cat un salariu mediu, daca atingi operele lui Constantin Brancusi din Targu-Jiu

Christian Badea: ”Am discutat asta cu managerii de la Banca Mondială cu care am o relaţie de lungă durată şi au zis că finanţarea nu e problemă. Între Banca Mondială şi alte bănci internaţionale, se pare că banii vor fi uşor de găsit."

Problema apare însă la terenul pe care toate acestea ar putea fi construite. Fiind vorba de o surafață mare de 11 hectare, sunt puţine locuri în capitală care corespund cerinţelor.

Unul dintre ele este situat pe Splaiul Unirii, în apropiere de biblioteca naţională. Aceasta este disputat de mai mulţi proprietari şi doar dacă intră în posesia unuia, poate fi folosit la contructia complexului de clădiri.

Terenul a mai fost vizat şi de alte proiecte: în 2003, Guvernul Năstase a aprobat ca acolo să se construiască blocuri rezidenţiale, centre de afaceri, culturale şi de relaxare sub numele Esplanada. Nu s-a întâmplat nimic.

Până când autorităţile vor găsi o soluţie pentru această bucată de pământ, terenul zace plin de gunoaie şi şobolani. Primăria Capitalei nu a răspuns solicitării dacă ia în considerare acest proiect sau nu.

 

Record absolut pentru Constantin Brancusi:

Record absolut pentru Constantin Brancusi: "Muza Adormita", adjudecata contra sumei de 57,3 milioane de dolari

Tapiseria de la Bayeux

Tapiseria care descrie cucerirea Angliei, în anul 1066, ar putea părăsi Franța

1600 de romane, citite simultan în Bistriția, de Ziua Culturii Naționale

Statuia lui Eminescu a primit un „braț” nou, de ziua poetului

BAFTA 2018. Filmul „The Shape of Water”, cele mai multe nominalizări

Cea mai vândută carte în 2017 în România: Sapiens, scurtă istorie a omenirii

Un document celebru, scris în secret pe un sul de hârtie, va fi scos la licitaţie. Ce conţine

pizzaiolo

"Arta preparării pizza", inclusă în patrimoniul UNESCO

Cuminţenia Pământului va fi reevaluată. Nouă înțelegere între autorități și moștenitori

„House of Cards” continuă fără Kevin Spacey. Când vor fi reluate filmările

Scriitorul francez Jean d'Ormesson a murit la 92 de ani

Universitatea din România care nu a mai cumpărat nicio carte de 3 ani

GAUDEAMUS 2017: Cărțile cele mai căutate la târgul de la Romexpo