Filmul violentelor de la Bolintineanu. Cum au incercat parintii sa blocheze convoiul politiei

×
Codul embed a fost copiat

Scandal fara precedent la examenul de bacalaureat. Ancheta pentru suspiciunea de frauda inceputa la liceul Dimitrie Bolintineanu din capitala, unde directoarea a fost deja arestata, va intra in istoria nescrisa a scolii romanesti.

Ziua de vineri a fost una furtunoasa la liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitala. Ancheta pentru suspiciunea de frauda, inceputa la unitatea unde directoarea a fost deja arestata, a continuat cu scene tensionate. S-a iscat o adevarata revolta, dupa ce politistii au anuntat ca, dupa ultima proba, 250 de elevi trebuie sa mearga la audieri, in dosarul spagii. Iar pentru o suta dintre ei, au spus initial ca au mandate de aducere.

Parintii s-au asezat in fata microbuzelor si au incercat sa blocheze convoiul. Dupa cateva ore insa, elevii au fost lasati sa plece acasa, cu citatie pentru saptamana viitoare.

Politistii au anuntat vineri dimineata ca, dupa ultima proba, 250 de elevi vor fi dusi cu masinile la audieri in dosarul spagii. Dar parintii s-au asezat in fata microbuzelor si au incercat sa blocheze convoiul.

La liceu au fost trimisi negociatori si psihologi care n-au reusit sa calmeze familiile absolventilor. La 6 ore dupa ce intrasera la examen, elevii au fost lasati sa plece acasa cu citatie, pentru saptamana viitoare. Unii dintre ei au recunoscut zambind ca au dat bani pentru examen.

Citește și
Dimitrie Bolintineanu
BACALAUREAT 2013. Reteaua spagii de la Liceul Bolintineanu. Cum s-au impartit banii dati de elevi
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Filmul evenimentelor, vineri, 5 iulie 2013:

La ora 12:00, la Liceul Dimitrie Bolintineanu tensiunea a rabufnit.

"Se iau de copiii nostri? Ce sa facem, sa le luam gatul? Pentru copiii nostri suntem in stare de orice. Eu ii calcam cu masina"

Anuntul Parchetului, cum ca majoritatea elevilor vor fi ridicati cu autocarele si dusi la audieri dupa sfarsitul exemenului, a adunat in fata scolii peste 100 de parinti si prieteni ai acestora.

Ce se facea in Bolintineanu e problema doamnei directoare. Noi n-am platit absolut nimic. Au fost stransi in sali de clasa si de acolo vor fi stransi si dusi la sectie.

Momentul culminant a fost acela cand unii dintre parinti au incercat sa impiedice accesul masinilor in curtea scolii.

In fata liceului a fost adus un negociator al politiei care a incercat sa potoleasca spiritele. Dar asigurarile ca ancheta se desfasoara conform legii si fara presiuni asupra absolventilor nu i-au potolit pe parinti: "Copilul meu zice ca se afla pe lista celor implicati. N-a dat niciun ban la nimeni. Sunt fara apa, fara mancare, fara nimic... Asta e bataie de joc! O sa moara acolo"

La acest moment, aproximativ 100 de elevi se aflau deja de o ora in salile in care isi dadusera examenul si asteptau sa fie dusi la audieri. Un elev bolnav de diabet a fost lasat sa plece acasa, iar bunica unui alt copil a fost chemata in incinta liceului dupa ce acestuia i s-a facut rau. Intr-un final, si el a fost lasat sa plece.

Dupa ora 13:00, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei a anuntat ca adolescentii vor fi audiati zilele urmatoare si pot pleca acasa. In cateva minute, primii elevi au inceput sa iasa. Nici acest moment nu a fost lipsit de incidente. Unii liceeni au sarit la bataie, sa-si verse nervii pe ziaristi si pe cei adunati in fata scolii.

Majoritatea au plecat rapid spre case, insotiti de parinti. Putini au comentat ce s-a intamplat inauntru: "Un abuz. Nu mi se pare normal sa te tina 2-3 ore intr-o sala, sa nu te lase sa-ti iei de mancare, cu absolut nimic"

Surse apropiate anchetei spun ca 20 din cei peste 100 vizati au hotarat si chiar au cerut anchetatorilor sa fie audiati acum, pentru a scapa de stresul cercetarilor anuntate pentru saptamana viitoare.

Contrar sustinerii fervente a parintilor, au aparut si primele declaratii ale elevilor care confirma frauda de la "Dimitrie Bolintineanu": "Am fost la o sala unde au zis ca s-au cerut bani. La sala 6, unde s-au gasit bani in servetel, am auzit".

"100 de lei pentru comisie si 30 de lei pentru supraveghetori. Toata mascarada asta, stiam dinainte despre ea, dar de ce sa dau niste bani daca eu am invatat?", declara alt elev.

De la sediul liceului au fost ridicate obiecte si inscrisuri care vor sustine mai departe ancheta. Fiecare absolvent a semnat un proces verbal si a fost citat pentru saptamana viitoare.

Chiar si acum, pe seara, au venit in fata liceului parinti care spun ca vor sa ceara socoteala autoritatilor pentru balbaielile de astazi. Chiar daca s-a demonstrat legalitatea demersului, ei spun ca elevii si familiile lor au fost supusi unor mari emotii.

S-a trecut, in decurs de cateva ore, de la decizia comunicata apasat ca elevii sa fie dusi in grup la cercetari, la anularea actiunii- cu siguranta, pentru a aplana situatia creata aici si care putea oricand sa degenereze.

Din fericire, agresiunile dintre politisti si parinti s-au limitat la cele cateva momente pe care le-ati vazut. Iar reorientarea strategiei procurorilor are ca scop tocmai evitarea tensiunilor care ar putea face ca ancheta in sine sa treaca pe plan secund.

Update:

ora 15:57 O eleva care a fost audiata, vineri, la Politia Capitalei a declarat ca a venit de bunavoie, pentru ca a vrut sa se termine odata "cu aceasta poveste", precizand ca nu a dat bani, nu i s-au cerut si nici nu a auzit alt elev sa spuna ca a dat vreun ban sa ia bacalaureatul.

"Am venit de bunavoie, pentru ca am vrut sa se termine odata cu aceasta poveste. Nu am dat niciun ban si nici nu mi s-a cerut. In acelasi timp, nici nu am auzit de un alt copil sa povesteasca ca a dat vreun ban ca sa ia bacul", a declarat pentru MEDIAFAX o absolventa de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala.

La Politia Capitalei a venit si avocatul fostei directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" Costica Varzaru, aratand ca aceasta a fost audiata joi si probabil va mai fi audiata. Avocatul George Moloman a spus ca fosta directoare este profesor de 27 de ani in invatamant, care nu poate constitui un pericol public, precizand ca asteapta recursul din 9 iulie, cand spera sa fie pusa in libertate.

In ceea ce priveste elevii care dau declaratii la Politia Capitalei, avocatul Moloman a spus ca, dupa audierile de vineri, restul elevilor vor veni pentru declaratii in cursul zilelor de luni, marti si miercuri.

ora 15:00 Parchetul General a declarat ca nu s-a renuntat la audieri, asa cum anuntase mai devreme reprezentantii politiei. Potrivit Parchetului circa 20 de elevi si-au exprimat dorinta de a fi audiati astazi la politie si nicio persoana nu a fost urcata in autobuz impotriva vointei sale.

ora 14:50 
"Am intentionat o etapizare a audierii elevilor. Situatia era destul de aglomerata, unii trebuiau sa plece in vacanta, unii puteau fi implicati in examenul de admitere la facultati, motiv pentru care azi am mers la Bolintineanu si pentru a stabili modalitatea in care vor fi audiati acesti 250 elevi. Pentru cei pe care i-am anuntat cand vor sa fie audiati am facut proces verbal", a anuntat Parchetul General.

ora 14:41 10 elevi sunt audiati la aceasta ora de procurori au declarat intr-o conferinta de presa reprezentantii Parchetului Capitalei privind frauda de la Liceul Bolintineanu. "Nu s-a renuntat la efectuarea de audieri. In acest moment sunt 7 procurori care fac audieri, 10 elevi sunt deja implicati in aceste audieri. Cu ceilalti s-au intocmit procese verbale de citare si vor fi audiati in zilele urmatoare" a anuntat Parchetul General.

ora 13:53 Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat, vineri, ca procurorii au actionat procedural in cazul anchetei de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, precizand ca nu stie daca s-au emis sau nu mandate de aducere pentru elevii pe care anchetatorii vor sa ii audieze.
"Din punct de vedere al Codului de procedura penala, colegii nostri au actionat procedural. Nu am o situatie in clipa de fata sa va spun cati invinuiti sunt, pentru cati s-au emis mandate de aducere, pentru cati citatii si asa mai departe (...) Colegii nostri ne-au precizat ca au actionat in conformitate cu Codul de procedura penala si as dori sa va spun ca persoanele implicate intr-o cauza penala care contesta masurile procesuale adoptate sau actele procedurale efectuate le pot contesta de asemenea procedural", a declarat Tiberiu Nitu, la iesirea de la o conferinta organizata de Uniunea Juristilor de Ziua Justitiei.

Intrebat daca pentru elevii de la Colegiul "Dimitrie Bolintineanu" au fost emise mandate de aducere, procurorul general a spus ca nu a fost informat in legatura cu mandatele."Eu nu spun ca nu au drepturi copiii, ca nu au drepturi toate celelalte parti implicate in procesul penal. Eu nu stiu daca au fost emise sau nu mandate de aducere, nu pot face ipoteze si nici pot emite supozitii. Nu am verificat daca s-au emis mandate de aducere", a adaugat Nitu.

ora 13:40 Potrivit Politiei, procurorul de caz a decis ca mandatele de aducere emise pe numele a peste o suta de elevi sa nu mai fie puse in aplicare, urmand sa emita citatii pentru acestia. Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Alexandru Niculae a precizat ca decizia procurorului de caz a fost anuntata politistilor.

ora 13.30: Politia Capitalei a renuntat sa ii mai duca pe elevii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", la audieri dupa cateva ore de confuzie si scandal in curtea Liceului. Acestia vor fi audiati la Politia Capitalei si la sediul DGA, incepand de saptamana viitoare.

ora 12:49:
Premierul Victor Ponta a afirmat ca a verificat ce se intampla in cazul cercetarilor procurorilor legate de bacalaureat si ca NU exista un mandat de aducere a copiilor, astfel ca ii va solicita ministrului Justitiei sa discute cu procurorul general, "pe cale ierarhica", despre aceasta situatie.

ora 12:31 O parte dintre copii sunt dusi la Directia Generala Anticoruptie, iar o parte, la Politia Capitalei. Ei nu sunt invinuiti sau inculapti, ci chestionati pentru informatii care pot ajuta la rezolvarea cazului, potrivit informatiilor furnizate de Politia Capitalei. "Nu sunt retinuti copii, nu sunt arestati, copiii sunt adusi pentru a discuta, pentru a afla aspecte care ne vor ajuta sa rezolvam acest caz. Dorim ca ei sa plece in vacanta dupa aceste momente grele. In aceste momente copiii sunt luati, o parte vor fi trimisi la sediul Politiei Capitalei, o parte la DGA. Parintii pot lua legatura cu ei telefonic. Pot fi asistati de catre parinti. Nu a fost luata o masura preventiva de libertate impotriva copiilor. Colegii mei sociologi care sunt aici la fata locului si discuta cu copii si parintii" a declarat oficiali din cadrul Politiei Capitalei.

ora 12:18 Parintii si politistii s-au imbrancit in fata liceului Bolintineanu, acestia formand o coloana in fata masinilor politistilor.

ora 11:40 100 de elevi care au sustinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" vor fi audiati de politie. In jur de 100 de obiecte si inscrisuri au fost ridicate din liceu de catre autoritati.

Examenele scrise de la bacalaureat au inceput luni cu proba la Limba si literatura romana. La cateva ore dupa sustinerea probei la Limba romana, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie.

Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", directorul si directorul adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum si directorul Scolii Gimnaziale nr. 178, care indeplinea si rolul de vicepresedinte al comisiei din centrul de examen.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a inceput luni urmarirea penala in cazul directoarei de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu"

Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun inceperea urmaririi penale in cazul directoarei de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Costica Varzaru, pentru trafic de influenta, aceasta fiind arestata marti, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a aratat in propunerea de arestare preventiva a Costicai Varzaru ca, in 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita de catre angajati ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" si de luare de mita de catre membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se sustine la acest liceu.

politist bolintineanu

Directoarea Costica Varzaru, acuzata ca a primit 500 de euro de elev

Potrivit procurorilor, in semestrul al doilea al anului scolar 2012-2013, Costica Varzaru a pretins si primit bani de la elevi care urmau sa sustina examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie, promitand ca va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, in cuantum de 500 de euro de elev, reprezentand costurile pentru petrecerea de absolvire si «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost stranse prin intermediul dirigintilor claselor terminale.

Anchetatorii au stabilit ca printre dirigintii care ar fi strans de la elevi cate 500 de euro este si profesorul de religie Leonard Petre. Banii ajungeau la Costica Varzaru, care se angajase sa "relationeze" cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Banii erau dati fie direct, fie disimulat, pusi in pachete de tigari, ziare sau reviste, ce erau lasate pe catedrele supraveghetorilor. Ministerul Educatiei informa, luni, ca niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat nu a fost publicata inainte de inceperea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a facut verificari si a asigurat ca nu a existat nicio bresa in reteaua informatica.

Ministrul Educatiei: Nu se pune problema ca proba scrisa la Limba si literatura romana sa fie reluata

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, declara, marti, ca nu se pune problema ca proba scrisa la Limba si literatura romana sustinuta luni sa fie reluata, intrucat in majoritatea centrelor de bacalaureat examenul s-a desfasurat in conditii bune, doar la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala fiind probleme "extrem de grave", respectiv suspiciuni de frauda.

El preciza ca celelalte probe scrise ale examenului se vor desfasura conform calendarului stabilit.

Sapte candidati la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi care indica tentativa de frauda, "copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile", la proba de Limba si literatura romana, a anuntat marti Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

"Dovezile au fost gasite in timpul perchezitiei corporale realizate de ofiterii de Politie, care au descins in centrul de examen si consemnate in procesele verbale transmise de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Perchezitiile au fost efectuate asupra a 41 de absolventi prezenti la examen", au precizat reprezentantii ISMB. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti face o ancheta si la Liceul "Dimitrie Gusti", din Sectorul 5, dupa ce o eleva a reclamat ca a fost exclusa nedrept din examenul de bacalaureat, verificarile vizand si suspiciuni potrivit carora unii elevi ar fi dat mita.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
BACALAUREAT 2013. Subiecte si bareme de corectare la proba la alegere a profilului si specializarii
BACALAUREAT 2013. Subiecte si bareme de corectare la proba la alegere a profilului si specializarii

BACALAUREAT 2013. Elevii care au absolvit clasa a XII-a sustin vineri proba la alegere a profilului si specializarii.

BACALAUREAT 2013. Reteaua spagii de la Liceul Bolintineanu. Cum s-au impartit banii dati de elevi
BACALAUREAT 2013. Reteaua spagii de la Liceul Bolintineanu. Cum s-au impartit banii dati de elevi

Ancheta pornita la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti pentru suspiciuni de frauda a ajuns pana la Inspectoratul Scolar.

BACALAUREAT 2013: 7 candidati de la Liceul Bolintineanu, eliminati in urma probei de limba romana
BACALAUREAT 2013: 7 candidati de la Liceul Bolintineanu, eliminati in urma probei de limba romana

Sapte candidati la bacalureat de la Liceul Bolintineanu au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi care indica tentativa de frauda la proba de limba si literatura romana, sustinuta luni, informeaza ISMB.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.