VIDEO. Campania electorală oficială din Timișoara a început cu scandal. Îmbrânceli și țipete cu membrii USR și aliații AUR

Ruben Laţcău, Dominic Fritz
Facebook.com

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare a început oficial în Timișoara cu un ... scandal.  

Incidentul a avut loc în noaptea de joi spre vineri, când partidele şi alianţele politice au lipit afişe pe panourile electorale din centrul oraşului Timişoara.

Potrivit News.ro, reprezentanţii Partidului Republican şi cei ai AUR, care sunt în alianţă, i-au luat la întrebări pe cei de la Alianţa Dreapta Unită, iar la un moment dat viceprimarul USR, Ruben Laţcău, s-a îmbrâncit cu cei care au pornit scandalul.

Imagini cu viceprimarul Ruben Laţcău au fost publicate pe pagina de Facebook a lui Marian Cucşa, preşedintele Partidului Republican.

În aceste imagini se vede cum Laţcău şi-a pierdut cumpătul în faţa celor de la AUR şi de la Partidul Republican.

Citește și
vot
Începe campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare. Cine candidează și care sunt regulile
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

”Am dat startul campaniei la Timişoara în Piaţa Unirii, pentru că noi vrem să îi unim pe români. Din păcate, am fost atacat de viceprimarul Timişoarei, Ruben Laţcău de la USR pentru că am îndrăznit să-l întreb pe Fritz despre penali din USR, despre dezastrul de la Timişoara, despre milioanele de doze de vaccin achiziţionate de Vlad Voiculescu, despre alianţa lor cu turnătorul Petrov şi cu Orban, despre cetăţenie şi despre călcarea legilor în picioare. Aveţi dovada agresiunii celor de la USR. Solicit demisia viceprimarului USR şi retragerea de pe lista de consilieri”, a scris pe Facebook, Marian Cucşa, preşedintele Partidului Republican, care a şi postat imaginile video.

Candidatul USR la Primăria Timișoarei: ”Proiectul nostru este contestat de toți cei care nu vor să respectăm legea”

La rândul său, candidatul USR susţinut de Alianţa Dreapta Unită pentru un nou mandat la funcţia de primar al Timişoarei, Dominic Fritz, a afirmat într-un mesaj transmis LIVE pe Facebook că startul campaniei electorale a fost ”perturbat de membrii AUR care au înțeles să înceapă campania cu insulte” și că echipa de la AUR ”a lipit ilegal două afișe pe același panou”.

De asemenea, Fritz a susținut că proiectul USR pentru Primăria Timișoarei este contestat ”de toți cei care nu vor să respectăm legea în Timișoara, care nu vor să recuperăm toate terenurile și proprietățile”.

”Asta e legea în România, în campania electorală poți să lipești un afiș pe aceste panouri și se pare că a venit și echipa de la AUR, pe care o știți foarte bine, la această lipire de afiș, cu tot felul de scandaluri și așa mai departe.

Au și lipit ilegal două afișe pe același panou și am spus că n-au voie să facă acest lucru. Și acuma sper că AUR mai citește o dată legea și o va și respecta. Eu mi-am pus afișul, o să mă duc mai departe și în cartiere noaptea asta să mai pun câteva afișe. Pe voi vă rog, pentru că acuma începe campania electorală pe bune, mai avem 30 de zile și vă rog pe voi să faceți parte din această campanie. Acolo scandează Dominic, nu știu, se ceartă cu ăștia de la AUR, dar noi ne-am retras ca să fim mai în liniște.

Vă rog pe voi să faceți parte din această campanie, am nevoie de voi, de susținerea voastră. După cum vedeți candidatura noastră, proiectul nostru este unul contestat, contestat de toți cei care nu vor să respectăm legea în Timișoara, care nu vor să recuperăm toate terenurile și proprietățile, cei care au legături cu planurile, cei care au avut interese în trecut, vor să se întoarcă la butoane și de aceea important să ne adunăm.” - a afirmat Dominic Fritz.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale din 2024 se încheia în data de 8 iunie, la ora 7:00.

AEP atrage atenţia în prima zi de campanie electorală

Alianța Electorală Permanentă (AEP) atrage atenţia în prima zi de campanie electorală că, potrivit legii, competitorii politici au obligaţia înlăturării tuturor materialelor de propagandă şi care nu respectă formatul permis.

”Având în vedere că astăzi, 10 mai 2024, a început campania electorală pentru alegerile din 9 iunie, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) doreşte tuturor competitorilor politici mult succes şi îi îndeamnă, totodată, să contribuie la desfăşurarea unei campanii echilibrate şi corecte. Menţionăm că, odată cu începerea acestei perioade, trebuie respectate toate prevederile în vigoare, fiind permise doar anumite tipuri de activităţi şi materiale de propagandă, precum afişele electorale, materialele de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuală în condiţiile legii, publicitatea în presa scrisă, materialele de propagandă electorală online, broşurile, pliantele şi alte materiale tipărite din aceeaşi categorie”, arată AEP într-un comunicat oficial.

Autoritatea Electorală Permanentă precizează că, potrivit legii, competitorii politici au obligaţia înlăturării, până la data începerii campaniei electorale, a tuturor materialelor de propagandă utilizate până la acel moment şi care nu respectă formatul permis.

Reamintim, de asemenea, că în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, precum şi a oricăror forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică. Totodată, ţinând cont de faptul că fenomenele din sfera dezinformării pot influenţa opţiunile alegătorilor şi participarea la vot, atragem atenţia asupra importanţei respectării de către competitorii politici a unei conduite etice şi a participării active la dezvoltarea unui climat de încredere şi integritate în desfăşurarea campaniei electorale, astfel încât alegătorii să poată obţine o imagine corectă şi clară asupra ofertei electorale”, subliniază Autoritatea.

”Încurajăm competitorii electorali să respecte cu stricteţe toate regulile şi normele specifice, inclusiv cu privire la finanţarea campaniei electorale şi la desfăşurarea acesteia în audiovizual, şi să acorde o atenţie deosebită recomandărilor europene în materie. În campania electorală candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-media”, mai arată AEP.

Este interzisă utilizarea vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utliziarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă”, menţionează Autoritatea Electorală Permanentă.  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO ȘI VIDEO Reacția presei maghiare după ce steagul Ținutului Secuiesc a fost interzis pe Arena Națională. Suporter: "E doar un steag! Pentru ce?"
FOTO ȘI VIDEO Reacția presei maghiare după ce steagul Ținutului Secuiesc a fost interzis pe Arena Națională. Suporter: "E doar un steag! Pentru ce?"
Citește și...
Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”
Câți români spun că vor să meargă la vot pe 9 iunie. „Vom avea un val destul de consistent de tineri”

Vineri începe campania electorală pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Aproape 90 la sută dintre români știu că acestea sunt organizate pe 9 iunie.

Începe campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare. Cine candidează și care sunt regulile
Începe campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare. Cine candidează și care sunt regulile

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale începe vineri şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7:00.

Campania electorală va începe oficial la miezul nopții. Experții spun că politicienii pot cheltui fără să dea socoteală
Campania electorală va începe oficial la miezul nopții. Experții spun că politicienii pot cheltui fără să dea socoteală

Campania electorală va începe oficial la miezul nopții, dar liderii politici ne zâmbesc deja de vreo o lună de pe afișe imense care au împânzit țara.

Campania electorală începe pe 10 mai 2024. BEC explică regulile pentru propaganda politică permisă
Campania electorală începe pe 10 mai 2024. BEC explică regulile pentru propaganda politică permisă

Biroul Electoral Central informează că vineri începe campania electorală pentru alegerile din data de 9 iunie, subliniind că, de la acel moment, se aplică regulile specifice în privinţa acţiunilor şi materialelor de propagandă permise.

Recomandări
Prima reacție a premierului Benjamin Netanyahu după ce CPI a cerut mandat de arestare pe numele lui, pentru crime de război
Prima reacție a premierului Benjamin Netanyahu după ce CPI a cerut mandat de arestare pe numele lui, pentru crime de război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât pe numele său, cât şi pe numele unor lideri Hamas.

Miron Cozma a sărit să bată una dintre victimele Mineriadei. ”Minerii au venit să planteze panseluțe? Exact!”
Miron Cozma a sărit să bată una dintre victimele Mineriadei. ”Minerii au venit să planteze panseluțe? Exact!”

Au fost momente tensionate și chiar îmbrânceli la Parchetul Militar după audierea lui Miron Cozma în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.  

Ce se va întâmpla în Iran, după moartea președintelui. „Liderul suprem nu mai deține puterea absolută”
Ce se va întâmpla în Iran, după moartea președintelui. „Liderul suprem nu mai deține puterea absolută”

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, “nu mai deține puterea absolută în țară”, iar dacă poporul va vota pentru un președinte mai moderat, acesta va fi obligat să accepte rezultatul votului.