Cod galben de ninsori si viscol in 11 judete, pana la ora 23:00. De joi, in toata tara vom avea vant puternic si polei

×
Codul embed a fost copiat

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare Cod galben de ninsori si viscol, valabila pana miercuri noapte la ora 23:00 pe raza a 11 judete din estul si sud-estul tarii.

In acelasi timp, meteorologii au ridicat avertizarea Cod portocaliu ce viza judetele Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila si Vrancea.

Potrivit ANM, in intervalul orar 13:00 - 23:00, va mai ninge in cea mai mare parte a Moldovei, local in Muntenia, zona Carpatilor de Curbura, iar spre seara si la inceputul noptii si in sudul Dobrogei. In Dobrogea, estul Munteniei, sudul si centrul Moldovei, vantul va continua sa prezinte intensificari cu viteze de 50 - 60 km/h, viscolind si spulberand zapada.

Judetele vizate de avertizarea Cod galben sunt: Iasi, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta, Ialomita si Calarasi. ANM precizeaza ca unele intensificari ale vantului vor fi si in Oltenia si restul Munteniei, spulberand trecator zapada.

Citește și
drumuri
Starea drumurilor din tara: A2 si A4, inchise, 150 de trenuri anulate. Un calator a stat 20 de ore in tren
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

De asemenea, incepand din noaptea de miercuri spre joi, la ora 4:00, si pana vineri la ora 10:00, va intra in vigoare o informare meteorologica de intensificari ale vantului si polei, valabila la nivelul intregii tari.

Astfel, in intervalul mentionat, la munte vantul se va intensifica treptat, cu viteze de 60 - 70 km/h, iar pe creste, cu precadere in a doua parte a zilei de joi (12 ianuarie), rafalele vor depasi temporar 80 km/h, viscolind si spulberand zapada. Intensificari ale vantului vor fi si in regiunile sud-estice, sudice si centrale, temporar cu viteze de 45 - 55 km/h, astfel incat zapada depusa anterior va fi spulberata.

Incepand din a doua parte a zilei de joi (12 ianuarie) va ninge, in general, slab cantitativ in zonele de munte si local in regiunile intra-carpatice, iar spre sfarsitul noptii de joi spre vineri (12/13 ianuarie) in vestul tarii, vor fi precipitatii mixte si se va produce polei. In cursul zilei de joi (12 ianuarie) in functie de evolutia meteorologica, ANM ar putea actualiza informarea meteo emisa miercuri.

In plus, meteorologii au emis o atentionare Cod galben de vreme deosebit de rece si ger, mai ales in cursul noptilor, valabila in intervalul 11 ianuarie, ora 13:00 - 12 ianuarie, ora 10:00.

In intervalul mentionat, vremea va fi deosebit de rece, geroasa noaptea si dimineata in cea mai mare parte a tarii. Astfel, minimele nocturne se vor situa in general intre -17 si -10 grade, iar maximele diurne vor fi negative.

PROGNOZA METEO PENTRU MIERCURI

Astazi ninsorile vin in jumatatea sud-estica a tarii, iar in Dobrogea, estul Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei si in Carpatii de Curbura continua viscolul si vantul mai poate atinge 80 km/h.  Intensificari ale vantului vor fi si in sudul Olteniei si pe crestele montane iar zapada va fi spulberata trecãtor. Maximele se vor situa intre minus 8 si 0 grade.

In Dobrogea si Baragan asteptam innorari si ninsori viscolite. Vantul va sufla cu viteze de 60 km/h si pe arii restrinse cu viteze de 80 km/h. In Dobrogea vor fi depuneri de polei si temperatura aerului va creste usor fata de ziua trecuta! Aceeasi situtatie si in nordul Munteniei si in sudul Moldovei! Va ninge viscolit si vintul va accentua senzatia de frig. Maximele termice vor creste usor.

In nordul Moldovei si in Bucovina asteptam ninsori pe spatii mari. Vintul va viscoli ninsoarea cu viteze de 50-60 km/h si se va incalzi usor si pe aici. In nordul Transilvaniei si in Maramures, cerul va fi temporar noros si temperatura aerului va creste cu 5-6 grade fata de ieri.

In vestul tarii vor fi innorari dar si perioade cu soare! Ceva ninsori vor veni in zona de munte iar maximele termice, in crestere usoara fata de ieri ajung pina la minus 3 grade Celsius. In tinuturile centrale, norii vor fi numerosi si va ninge slab. Vintul va avea intensificari pe crestele montane iar temperaturile vor fi mai ridicate chiar si cu 10 grade fata de ziua trecuta.

Si in sud-vestul tarii atmosfera va fi inchisa si va ninge slab. Se incalzeste cu 5-6 grade fata de ieri. In sudul tarii, in zona Munteniei vor fi ninsori moderate cantitativ si vintul va atinge la rafala 50-60 km/h. Valorile termice vor creste usor. In Bucuresti, astazi vantul se mai domoleste; in prima parte a zilei mai vin ceva ninsori slabe, iar la pranz se vor inregistra minus 2 grade.

La munte ramanem cu vremea foarte rece. Va ninge mai cu seama in masivele sudice si in cele estice, iar in Carpatii de Curbura vantul o sa sufle foarte tare, asa ca ninsoarea va fi puternic viscolita.

PROGNOZA METEO PENTRU URMATOARELE 3 ZILE

Joi, tot vreme rece. Pe seara apar ninsori la munte, iar in vest, nord si centru, pe langa ninsori, va fi lapovita sau ploaie si se poate forma polei.

Vineri se incalzeste, mai ales in vestul tarii, la deal si la munte. In vest, nord-vest si centru se anunta lapovita, iar la munte mai vin ceva ninsori.

Sambata temperaturile continua sa creasca. Ziua precipitatiile uda jumatataea vestica a tarii, iar seara ajung si in est. La munte si in Moldova domina ninsorile; in Dobrogea si Baragan va ploua; in rest va fi lapovita.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Sud-estul tarii, ingropat sub zapezi. Oamenii au stat si 12 ore in masini, asteptand sa fie salvati din nametii uriasi
Sud-estul tarii, ingropat sub zapezi. Oamenii au stat si 12 ore in masini, asteptand sa fie salvati din nametii uriasi

Iarna a lovit cel mai greu in Dobrogea, in special in Constanta. Zeci de masini au ramas ingropate cu orele in nameti si au avut nevoie de ajutorul autoritatilor. Sute de oameni nu credeau ca mai ajung acasa cand s-au vazut in troiene.

Starea drumurilor din tara: A2 si A4, inchise, 150 de trenuri anulate. Un calator a stat 20 de ore in tren
Starea drumurilor din tara: A2 si A4, inchise, 150 de trenuri anulate. Un calator a stat 20 de ore in tren

Viscolul a pus stapanire pe zeci de drumuri din noua judete, pe care autoritatile au decis sa le inchida. Aceeasi masura a fost luata si in cazul autostrazilor A2 si A4, pe portiunea Ovidiu - Agigea.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E