Ce spun meteorologii despre tornada din Călărași: ”Am înregistrat 90 de km/h”

30-04-2019 19:03

Zona în care s-a format tornada înspăimântătoare se află sub o avertizare de vijelii și ploi torențiale, avertizare care vizează de altfel, întreaga țară. În unele județe va ploua într-o zi cât pentru o jumătate de lună.

Mihai Timu, meteorolog ANM: Vorbim despre o super celulă, ce s-a întâmplat acolo, pentru că apare o mișcare rotațională între curentul ascendent din față, care hrănește furtuna, și cel descendent, precipitabil, din nord.

De obicei, tornadele generează vânturi de peste 100 de kilometri la oră, iar cele mai violente, gen F1 sau F0, generează și vitee de peste 300 de kilometri la oră. Este cazul pentru aleea tornadelor, acolo este alt context sinoptic, la scară mai mare, vorbim de aerul cald din Golful Mexicului, care întâlnește aerul mai rece din munții stâncoși și o alee a tornadelor. La noi, fiind o zonă mai mică, vitezele nu sunt așa de mari.

Ce am măsurat în jurul stațiilor din zona aceea, vorbim de Slobozia, Fetești, Călărași - am înregistrat cel mult 90 de kilometri, dar dacă acele imagini se verifică, în interior au fost viteze mai mari de 90 de kilometri la oră. Dar deocamdată nu avem aceste informații.”

Ramona Păuleanu: Ar trebui să ne obișnuim cu astfel de fenomene?

Mihai Timu, meteorolog ANM: ”Cu siguranță ar trebui să ne obișnuim, pentru că, așa cum anunțam, în ultimii 10-15 ani, faotul că temperatura medie la nivelul globului pe uscat și pe ocean este în creștere înseamnă o energie mai mare, o cantitate mai are în sistem. Se evaporă tot mai mulți vapori deasupra oceanelor și prin urmare norii se dezvoltă și mai mult pe verticală. Cu cât norii se dezvoltă mai mult, cu atât fenomenele sunt mai violente sub ei.

Iar noi ar trebui să ne oișnuim cu astfel de fenomene. Cea mai vulnerabilă zonă este Câmpia Română.”

Un fenomen neobişnuit pentru România, care a luat forma unei tornade uriaşe, i-a îngrozit marți pe şoferii aflaţi în zona localităţii Drajna, în apropiere de Autostrada Soarelui.

Experţii spun că acest fenomen extrem a apărut din cauza încălzirii globale. El s-a format în 30 de secunde.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO