Avertizare COD GALBEN de ploi in sase judete din nordul si estul tarii. Cod galben de inundatii pe rauri din 17 judete

13-05-2017 09:46


Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi pentru sase judete din nordul si estul tarii si au atentionat ca de sambata pana duminica seara vor fi ploi si vijelii in aproape toata tara.

17 judete din nordul, estul si vestul tarii sunt, sambata si duminica, sub avertizare cod galben de inundatii, care s-ar putea produce pe raurile Viseu, Iza, Tur, Lapus, Somes, Crasna, Barcau, Crisul Negru, Mures, Bega, Bistrita, Suceava, Baseu, Jijia si Barlad.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, de sambata, ora 11.00, pana duminica, la ora 21.00, in cea mai mare parte a tarii vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuate, vor fi ploi torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si, pe arii restranse, caderi de grindina. in intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor inregistra cantitati de apa care vor depasi 15-20 de litri pe metru patrat si izolat 40-50 de litri pe metru patrat.

Incepand de sambata, ora 16.00 si pana duminica, la ora 10.00, judetele Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui vor fi sub avertizare cod galben.

In cele sase judete va ploua abundent si se vor acumula cantitati de apa de peste 30 de litri pe metru patrat si pe arii restranse 60-70 de litri pe metru patrat.

Si hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundatii pe mai multe rauri din judetele Maramures, Satu Mare, Cluj, Salaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Timis, Suceava, Neamt, Harghita, Botosani, Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea si Galati.

Potrivit avertizarii emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, sambata, pana la ora 24.00, sunt sub avertizare cod galben raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele Maramures si Satu Mare), afluentii mici ai Somesului aferenti sectorului din aval de statia hidrologica Dej (judetele Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare), Crasna (judetele Salaj si Satu Mare), Barcau (judetele Salaj si Bihor).

Sub avertizare cod galben sunt, de sambata, ora 10.00, pana duminica, la ora 09.00, raurile din bazinele hidrografice Crisul Negru (judetele Bihor si Arad), afluentii mici ai Muresului inferior aferenti sectorului din aval de statia Gelmar (judetele Hunedoara si Arad), precum si bazinul superior si afluentii raului Bega (judetul Timis).

Incepand de sambata, ora 14.00 si pana duminica, la ora 18.00, vor fi sub avertizare cod galben si raurile Bistrita (bazinul superior si mijlociu), Moldova (bazinul superior si mijlociu), Suceava (judetele Suceava, Neamt si Harghita), Baseu, Jijia (judetele Botosani si Iasi), Barlad (bazinul superior si afluentii din bazinul mijlociu si inferior, din judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea si Galati).

Sambata avem ploi de vara, scurte si destul de consistente, intai in vest si centru, iar dupa pranz si in restul tarii. Se incalzeste usor.

Duminica, instabilitatea scade, insa mai apar ploi rapide, de vara, la deal si la munte si local in celelalte zone. Se mai pot acumula 20 de litri de apa pe metru patrat. Vantul se intensifica in sud si est, iar maximele pleaca de la 13 grade in Bucovina si ating 27 de grade in Oltenia.

Luni prindem vreme mai buna, si ploi de scurta durata in sud-vest, la deal si la munte. Vantul va sufla mai tare in sud-est si la munte.

Marti: soare si vreme frumoasa, desi mai pot aparea averse pe la munte, trecator si prin centru si sud. Vantul va fi mai activ pe partea vestica a tarii.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO