Turismul culinar, tot mai atragator pentru romani. Suma la care ajunge un city break cu cina la restaurant cu stele Michelin
Turismul culinar, cu opriri la restaurante faimoase, cu multe stele Michelin acordate pentru excelenta, pare tot mai atragator pentru romani.
Agentiile organizeaza circuite pe la cele mai originale bucatarii din toate colturile lumii, din Franta, pana in Thailanda sau China. Atentie, pentru ca pe langa transport, cazare si drumetii incluse in pachetele turistice, trebuie sa va asigurati ca aveti bani si de mancare. O cina la astfel de restaurante e estimata la aproximativ 300 de euro.
Dan Coscai a calatorit in jurul lumii dupa mancare. Istanbul, Maroc, Grecia, Paris sau Roma sunt pe lista lui. In fiecare an, obisnuieste sa-si planifice calatoria tinand cont de ce au altii mai bun pe masa.
Dan Coscai, turist: "Ca este restaurant de 3 stele Michelin sau un restaurant pur si simplu sau e streeet food, trebuie sa gusti ceea ce mananca cei de acolo."
Unul dintre cele mai interesante tururi gastronomice este organizat de o agentie din Marea Britanie si include toate restaurantele cu 3 stele Michelin din intreaga lume. Costa 200.000 de euro pentru un cuplu si presupune o calatorie cu avionul la clasa business prin 12 tari, timp de 6 luni. Cazarea se face numai la hoteluri de 5 stele.
Cele mai populare tari, atunci cand vine vorba despre turismul gastronimic, sunt Franta, Thailanda, China, Japonia, Italia si Spania. O astfel de vacanta nu poate fi servita fara lectii de gatit, degustari de vinuri si branzeturi, ciocolata si, bineinteles, restaurante faimoase.
Agentiile de turism de la noi incearca si ele sa ofere vacante cat mai variate, in care bucataria se imbina cu calatoria.
Mircea Vladu, reprezentant agentie de turism: "Nordul Italiei, la granita cu Austria, zona lacurilor de la granita cu Elvetia, pana in sud, in Sardinia si Sicilia, gasim locatii cu stele Michelin. E mare batalie sa obtii o masa si facem rezervari din timp."
Alice Udrea, reprezentant agentie turism: "Un city break prelungit, cu cazare 2-3 zile in Paris si o zi in zona Champaghe, sampanie, peisaje inedite rurale, ajunge la peste 1.400 de euro de persoana, cu cazare la hotel cu un restaurant cu stele Michelin."
Fascinanta este insa bucataria thailandeza, in timp ce o calatorie la restaurantele din Vietman, cu meniu traditional, costa, in medie, 1.400 de euro.
Pe plan intern, si proprietarii pensiunilor incearca sa le ofere turistilor plimbare si mancare, prin locuri frumoase, din Transilvania. Pe langa produsele locale, doritorii se pot plimba cu mocanita, prin peisaje ireale si pot gati alaturi de bucatari.
Sursa: Pro TV
Etichete: vacanta, mancare, restaurante, stele Michelin,
Dată publicare:
25-04-2016 18:46