Românii se tem să mai plece în concediu din cauza numărului mare de infectări. „Clienţii întreabă dacă pot veni nevaccinaţi”

Ultima actualizare: 30-09-2021 20:55

Valul uriaş de îmbolnăviri şi procentul mic de oameni imunizaţi îi îngrijorează pe cei care plănuiau să meargă în vacanţă, în perioada următoare, sau măcar de sărbători.

Mulţi se tem că vor intra în carantină, ori că staţiunile alese se vor închide din cauza numărului mare de cazuri, aşa că bat în retragere. Procentul de rezervări ferme abia dacă ajunge la 30%, ne spun agenţii de turism.

Elena avea în plan două deplasări. Prima… cu serviciul, în Luxembourg, însă în ultimul moment a anulat totul din cauza exploziei de infectări de la noi. Speră însă că va reuşi să ajungă în cea de-a doua pentru care a şi achitat o parte din costuri.

Elena Tiu: „Mi-am planificat un city break în decembrie, am cumpărat deja biletele, dar am ales să plătesc şi o taxă de 80 de lei ca să îmi pot recupera banii în caz că se anulează. În această perioadă trebuie să fim raţionali, orice se poate întâmpla.”

Reprezentanţii agenţiilor de turism spun că, de obicei, în această perioadă romanii îşi planificau vacanțele de Crăciun şi Revelion, însă acum abia mai sună telefoanele.

Ciprian Enea, consultant în turism: „Anul trecut, multe dintre hoteluri din zona Valea Prahovei, Rucăr-Bran, Maramureş, şi nu numai, aveau deja vândute în proporţie de 70-80% camerele pentru sărbătorile de iarnă. Din păcate, acum aş putea spune că avem nu mai mult de 20-30% grad de ocupare fermă, nu ne referim la rezervări, ne referim la plăţi făcute în avans sau la avansuri date deja pentru sărbătorile de iarnă.”

Nu mai par tentante nici concediile în străinătate. În lunile de toamnă erau căutate în principal city break-urile sau vacanţele în destinații exotice. Creşterea bruscă a cazurilor îi face acum pe oameni să se gândească de două ori înainte să facă o rezervare. Teama vine din faptul că nu ştiu ce restricţii vor apărea pe măsură ce situaţia se va agrava.

Răzvan Pascu, reprezentantul unei agenţii de turism: „Cei care sunt vaccinaţi n-ar trebui să se teamă în niciun fel pentru că şi statul roman a adoptat această politică foarte clară, încă de la începutul acestui an, şi toţi cei care sunt vaccinaţi întotdeauna când s-au întors de oriunde din lume sau când au plecat oriunde în lume nu au avut niciun fel de problemă, în sensul că se pot întoarce fără să stea în carantină.”

Şi în ţara lucrurile sunt sub semnul întrebării.

Gabriel Roșca, reprezentantul unui hotel: „Clienţii întreabă dacă pot veni nevaccinaţi, ei pot veni nevaccinaţi doar că se pot bucura doar de facilităţile hotelului în interior. Adică ei nu se pot bucura de celelalte facilităţi din staţiune şi din Braşov. Adică nu pot mânca la terase dacă nu sunt vaccinaţi.”

Pentru cei nevaccinaţi, dar care vor să aibă acces în restaurante sau în săli de evenimente, există şi varianta testării. Unele hoteluri şi pensiuni au început să le ceară deja clienţilor cazaţi să prezinte certificatul verde atunci când iau prânzul sau cina.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO