Palatul Parlamentului - clădirea care deține trei recorduri mondiale

Palatul Parlamentului
Shutterstock

Palatul Parlamentului, numit în perioada comunistă Casa Poporului, este probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din România și un adevărat magnet pentru turiștii străini, datorită istoriei sale controversate și, desigur, a aspectului impunător.  

Clădirea poate fi vizitată zilnic, printr-un tur ghidat, iar experiența merită din plin, pentru că astfel vei afla multe detalii inedite despre istoria acestui monument.

Iată câteva informații esențiale care te vor convinge că merită să programezi și tu o vizită la Palatul Parlamentului, clădire care deține nu mai puțin de trei recorduri mondiale, conform Guinness World Records.

Scurt istoric al Palatului Parlamentului

La începutul anilor 1980, Nicolae Ceaușescu a decis demolarea unui întreg cartier de locuințe (Uranus), a unui spital, a unui stadion și a mai multor biserici, pentru a sistematiza un nou centru civic al Bucureștiului.

El și-a dorit ca în locul caselor vechi, fiecare având un stil și un farmec aparte, să apară blocuri construite în stil socialist. Toate acestea au fost construite în jurul unei uriașe clădiri, care urma să găzduiască instituțiile statului și să-i asigure dictatorului, la nevoie, adăpost în cazul unui atac nuclear.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

De aceea, Casa Poporului a fost proiectată de arhitectul-șef Anca Petrescu cu 12 niveluri supraterane și 8 niveluri subterane, inclusiv cu un buncăr antiatomic. Astfel, viitorul Palat al Parlamentului a devenit cea mai grea clădire din lume și totodată cea mai scumpă, costurile totale ridicându-se la echivalentul a 2 miliarde de euro.

Cu toate acestea, din cele 1.100 de încăperi construite, numai 400 au fost finalizate și date în folosință, restul clădirii nefiind încă finisat. Construcția Casei Poporului a început în anul 1984, iar suprafața construită la sol este de 66.000 de metri pătrați, devenind astfel a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon. Clădirea are 270 metri lungime, 86 metri înălțime și 92 metri adâncime (nivelurile de sub pământ).

Pentru că proiectul trebuia finalizat cât mai repede, în ciuda dimensiunilor sale uriașe, pe șantier au lucrat peste 100.000 de oameni, în ture chiar și de 24 de ore, iar la acest efort au luat parte inclusiv soldați.

Pentru finisaje și construcție au fost folosite materiale în cea mai mare parte românești, precum marmură de Rușchița, lambriuri din esențe de stejar, fag sau cireș, candelabre cu cristale de Mediaș, covoare și draperii lucrate pe comandă la Cisnădie și Sighișoara. Lucrările de construcție au continuat și după 1990, dar într-un ritm mult mai lent.

În anul 1993, în noua clădire s-a mutat activitatea Camerei Deputaților și a fost inaugurată Sala de expoziții Constantin Brâncuși, în 1994 a fost deschis aici Centrul Internaţional de Conferinţe, iar din anul 2004 clădirea a devenit și sediul Senatului. În prezent, Palatul Parlamentului găzduiește mai multe instituții ale statului: Camera Deputaţilor, Senatul, Consiliul Legislativ și Curtea Constituţională. De asemenea, aici funcționează Muzeul Parlamentului și Muzeul de Artă Contemporană.

Vizitarea Palatului Parlamentului

Dacă vrei să vizitezi Palatul Parlamentului, poți face asta numai în cadrul unui tur ghidat, nu individual. Trebuie să te programezi telefonic, cu 24 de ore înainte, sunând la numele +40 733 558 102 sau +40 733 558 103, pentru a rezerva un loc în cadrul unui tur, în ziua și la ora dorite, potrivit site-ului Camerei Deputaților.

De asemenea, va fi nevoie să te prezinți cu 15 minute înainte de începerea turului, la biroul de informații, și să ai asupra ta buletinul, cartea de identitate sau pașaportul, pentru că nu poți intra în clădire fără un act de acest fel. Dacă vrei să vizitezi Palatul Parlamentului cu un grup mai mare de 10 persoane, atunci trebuie să faci o rezervare prin e-mail, cu cel puțin 3 zile înainte, la adresa: [email protected].

Biletele rezervate în prealabil pot fi cumpărate numai în ziua vizitei, de la casa de bilete, care se află în incinta sălii de expoziție "Constantin Brancusi", strada Izvor, nr. 2-4. Poți plăti biletele în numerar sau cu cardul.

Programul de vizitare este zilnic, de la 9.00 la 17.00 în perioada martie-octombrie și de la 10.00 la 16.00 în perioada noiembrie-februarie. Prețul unui bilet este de 60 lei/adult, 30 lei/student și 20 lei/copil (7-18 ani). Pentru copiii mai mici de 6 ani, intrarea este liberă, la fel și pentru persoanele cu dizabilități.

Trebuie să știi că, din păcate, poți vizita doar anumite încăperi din clădire, respectiv: Sala Drepturilor Omului, Sala Nicolae Iorga, Sala Ion I. C. Bratianu, Sala Tache Ionescu, Sala C.A.Rosetti.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Cele mai grave greșeli pe care le fac turiștii cazați la hotel
Cele mai grave greșeli pe care le fac turiștii cazați la hotel

Un angajat al industriei hoteliere a dezvăluit care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac turiștii în momentul în care ajung la hotel.

 

Ce se întâmplă acum în Vama Veche. A început minivacanța de 1 Mai
Ce se întâmplă acum în Vama Veche. A început minivacanța de 1 Mai

Litoralul a revenit la viață, cu soare și veselie, în vacanța deja începută de 1 Mai și Paște. În Vama Veche, turiștii au stat la plajă și s-au bucurat de atmosfera boemă, în sunet de chitară.

Insula Sanda, făcută celebră de Paul McCartney, a fost scoasă la vânzare. Preţul neașteptat pentru care poate fi cumpărată
Insula Sanda, făcută celebră de Paul McCartney, a fost scoasă la vânzare. Preţul neașteptat pentru care poate fi cumpărată

O insulă privată, aflată în largul coastei de vest a Scoţiei, a fost scoasă la vânzare.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.