Deși tot mai mulți oameni sunt tentați să descopere țara călătorind cu rulota, nu-i tocmai ușor. La peste 30 de ani de la Revoluție nici în acest sector de turism popular nu s-a făcut mare lucru.

Avem prea puține campinguri care să le ofere turiștilor toate facilitățile. Pe de altă parte, acesta este și motivul pentru care România are cele mai mici preţuri de cazare din Europa, potrivit unui site specializat.

Unde pot turiștii cu rulotă să găsească campinguri

Un camping aflat la 20 de kilometri de Arad oferă 40 de locuri de campare. Dispune de dușuri, apă curentă, spațiu de deversare.

Paul Tarniceri, proprietar camping: „Acum cam patru ani au început să apară și turiști români, până atunci am avut exclusiv doar turiști străini, dar de acum patru ani a început să devină și la noi un trend, lumea a început să aprecieze foarte mult rulotismul.“

Amplasat în mijlocul naturii, lângă o pădure, un alt camping, aflat la 15 kilometri de Cluj-Napoca, poate să primească 16 rulote. Tariful este de 100 de lei pe zi.

Ciprian Rus, administrator camping pentru rulote: „80 la sută sunt turiști străini deocamdată. Olanda, Belgia, Germania, ei fac turismul ăsta de 20-25 de ani. A crescut foarte mult cererea pe piața românească, multă lume își achiziționează o rulotă sau autorulotă și încep așa, timid, să iasă în aer, în natură.“

Și în jurul Brașovului, la Râșnov sau Zărnești, cei mai mulți turiști își doresc igienă și spațiu.

Iancu Soiu, proprietar parcare rulote: „Noi ne dorim și suntem optimiști că va fi un weekend plin, sperăm să ne lase vremea, oamenii să iasă afară.“

Oficial, în România avem 88 de campinguri clasificate, potrivit Ministerului Turismului, de o stea, două sau trei. Cele mai multe sunt pe litoral, în Delta Dunării și în zonele de munte în Hunedoara, Mureş, Sibiu.

În Constanța sunt 23 de campinguri clasificate, în Tulcea și Mureș câte cinci, iar în Hunedoara, Sibiu și Covasna câte patru, conform Ministerului Turismului.

Mihai Orleanu: „România este de descoperit cu rulota, merită, suntem într-o fază în care explodează campingurile, dar mai e mult de lucru până ajungem la un standard asemănător cu țările din Vest.“

Cât costa camparea în România și în alte țări din Europa

Momentan prețurile de campare de la noi sunt printre cele mai mici din Europa, potrivit unui studiu. Iar dacă dezvoltarea infrastructurii de campare bate pasul pe loc, cererea crește de la an la an.

Potrivit camping.info, prețul campării în România este de 15,42 euro. În Elveția, costul este de 37,22 euro, în Italia 36,95 euro, în Turcia 14,96 euro și în Albania 12,85 euro.

Alexandru Nemeth, administrator companie închirieri rulote: „Față de anii trecuți au crescut, într-adevăr în proporție de 60-70%. Oamenii se simt mult mai liberi acum și vor să încerce experiențe noi.“

Tarifele pentru închirierea unei autorulote pornesc de la 50 de euro pe zi. În funcție de perioadă, prețul poate fi negociabil.