Cea mai veche republică din lume. Țara din Europa construită pe un munte, cu peisaje de vis și castele de peste 1000 de ani

san marino
Shutterstock

San Marino, situată în interiorul uscatului, este una dintre cele mai mici țări din lume. Înconjurată de Italia, reprezintă un ecou al unei ere în care statele oraș prosperau în Europa.

Muntele Titano, parte a lanțului montan Apenin, domină peisajul San Marino. Trei fortărețe defensive se află pe pantele lui Titano, privind către coasta Adriaticii. Se spune că San Marino este cea mai veche republică în viață din lume. Turismul domină economia acestui microstat care găzduiește mai mult de trei milioane de vizitatori în fiecare an.

Despre San Marino 

San Marino este al treilea cel mai mic stat independent din Europa, după Vatican și Monaco și, până la independența statului Nauru în 1968, a fost cea mai mică republică din lume. Se crede că regiunea a fost locuită încă din timpuri preistorice, deși dovezi arheologice ale existenței pe Muntele Titano datează doar din Evul Mediu.

Republica San Marino a primit numele după un tăietor de piatră dalmat, pe nume Marino, care a fugit acum aproape 1.600 de ani de pe coasta dalmată în timpul unei invazii turcești și s-a adăpostit printre stâncile aspre ale Monte Titano, de unde se putea vedea Marea Adriatică.

În anul 1085 d.Hr., Mănăstirea de pe Muntele Titano l-a canonizat pe Marino și i-a schimbat numele în San Marino, care înseamnă Sfântul Marino.

Citește și
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

San Marino a fost fondată la 3 septembrie 301. A reușit să-și păstreze independența timp de peste 1700 de ani.

San Marino a fost construit pe un munte, ceea ce înseamnă că se află într-o poziție excelentă pentru a se apăra împotriva atacatorilor.

Cu toate acestea, fără acces la mare, nu au fost suficient de importanți pentru ca cineva să îi vizeze. Astfel, au avut o poziție defensivă bună și au reușit să rămână independenți.

De asemenea, nu au dorit să se extindă și au rezistat oricăror oportunități de a obține mai mult teren. În schimb, au format alianțe cu vecinii lor, chiar dacă ocazional au trebuit să lupte pentru a-și păstra teritoriul.

San Marino folosește euro ca monedă, deși nu este membru al Zonei Euro.

Este una dintre puținele țări care nu fac parte din Zona Euro, dar au voie să-și bată moneda proprie și să aibă propriul design pe partea din spate.

În secolul al XIX-lea, guvernul vindea titluri nobiliare în loc să colecteze impozite.

Ce să vizitezi în San Marino

San Marino este o națiune mică și independentă, complet înconjurată de Italia. Are o locație spectaculoasă, adăpostită în munți, în apropierea Mării Adriatice.

Orașul capitală, numit San Marino, este un labirint de străzi înclinate, presărat cu cafenele și magazine mici. De pe turnurile de pază și din piețe, priveliștile asupra zonei înconjurătoare sunt magnifice.

Rocca Guaita (Fortăreața Guaita)

san marino

Trei fortărețe încununează lunga creastă a Muntelui Titano, cu orașul San Marino adunat la poalele zidurilor lor. Prima și cea mai veche dintre fortărețe este Rocca Guaita, construită în secolul al XI-lea.

A servit o perioadă ca închisoare și a fost reconstruită de mai multe ori pentru diferite scopuri până când a ajuns la forma pe care o vedem astăzi.

Este nevoie de puțin efort pentru a ajunge aici, dar turnul merită o vizită pentru priveliștile panoramice asupra zonei înconjurătoare de pe peretele său înalt.

Monte Titano

Punctul cel mai înalt din San Marino este Mount Titano, cu o înălțime de 739 de metri.

de pe Monte Titano se poate vedea spre nord-vest către Apenini și spre est către coastă până la Rimini. Într-o zi senină, cei care ajung pe vârf pot vedea inclusiv coasta dalmată din Croația.


Trei castele punctează creasta sa lungă, ajungând la cel mai înalt dintre ele, Rocca Cesta. Acestea sunt legate printr-un drum pavat, Passo delle Streghe sau Drumul Vrăjitoarelor.

Partea inferioară a acestuia este mărginită de chioșcuri care vând gustări, băuturi și suveniruri, oferind muntelui un aer de carnaval.

Rocca Cesta adăpostește un muzeu de arme antice, cu mii de piese: săbii, cuțite și arbalete, precum și arme de foc timpurii și unele experimente neobișnuite, cum ar fi un pumnal-pistol din 1730.

Cele trei turnuri sunt reprezentate pe atât pe drapelul San Marino, cât și pe stema sa și fac parte dintr-un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, care include orașul vechi.

san marino

Palazzo Pubblico și Piazza della Liberta

Casa Guvernului în stil neo-gotic (Palazzo Pubblico) cu turnul său pătrat a fost proiectată de arhitectul Francesco Azzurri la sfârșitul anilor 1800 și construită din piatră extrasă de pe Muntele Titano.

Fațada este decorată cu stemele Republicii și ale celor patru municipalități, iar în interior, o scară duce la Sala Consiliului de pe ultimul etaj.

Piazza della Liberta este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat în San Marino, deoarece pe parcursul zilei, Gardienii di Rocca schimbă garda într-o ceremonie colorată.

Uniformele lor - o jachetă verde închis cu două rânduri de nasturi, pantaloni roșii cu o dâră verde, pălării cu ciucuri roșii și ghete albe - sunt una dintre atracțiile principale pentru turiștii care ajung aici.
Adresă: Piazza della Liberta, San Marino Città.

san marino

Basilica di San Marino

Această basilică neoclasică a fost construită la începutul secolului al XIX-lea pe fundațiile unei biserici din secolul al IV-lea, de asemenea dedicată lui San Marino (Sfântul Marinus), care fusese abandonată.

Interiorul este în stilul clasic al unei biserici basilicale, cu o navă lungă și două culoare laterale aliniate cu altare.

Cele șapte altare sunt demne de văzut datorită statuilor și picturilor lor, iar altarul mare are o statuie a lui San Marino sculptată de Tadolini.

O urnă din altarul mare conține relicvele lui San Marino.


Museo di Stato (Muzeul Național)

Acest muzeu excelent în istoricul Palazzo Pergami Belluzzi prezintă colecții arheologice începând cu artefacte din Epoca Neolitică și descoperiri ulterioare etrusce și romane.

Colecțiile de arte antice nu se limitează la peninsula italiană și includ antichități egiptene, icoane bizantine, picturi din secolul al XVII-lea și monede antice San Marino.

Multe dintre cele aproape 5000 de obiecte din muzeu au fost donate în secolul al XIX-lea din colecțiile private ale intelectualilor și figurilor politice italiene care doreau să-și arate admirația pentru mica republică.


Muzeul Curiozităților

Cu siguranță unul dintre cele mai ciudate și distractive lucruri de făcut în San Marino este această colecție de obiecte stranii și invenții ciudate și poveștile lor.

În colecția de aproximativ 100 de obiecte se află saboți de lemn de 60 de centimetri înălțime, proiectați pentru a fi purtați în timpul apelor mari din Veneția, cele mai lungi unghii de pe lume, o capcană pentru șoareci din Germania din secolul al XVIII-lea, o capcană pentru purici, o dușcă manuală din secolul al XVII-lea, un "ceas de nas" care funcționează prin crearea de fum cu diferite arome în fiecare oră și capace de argint pentru a proteja unghiile lungi ale mandarinilor chinezi.

Expozițiile sunt bine etichetate. Există și afișaje despre oameni neobișnuiți: cel mai înalt bărbat înregistrat și cea mai scundă femeie.

Chiar și transportul gratuit oferit pentru a te duce de la parcare la muzeu este interesant - un autocar Ford din 1913.


Funivia San Marino

Deși concepută pentru scopul utilitar de a muta oamenii de la Borgo inferior la Citta superior repede și convenabil, Funivia San Marino este o experiență pitorească în sine.

În călătoria pe pantele Muntelui Titano spre centrul istoric al San Marino, vei avea priveliști largi către 200 de kilometri de coastă adriatică, vederi de sus ale acoperișurilor din țiglă și panorame vaste ale dealurilor verzi și a terenurilor agricole.

Desigur, vei economisi și multe trepte și timp. Mașinile pleacă la intervale de 15 minute începând cu ora 7:50 dimineața.


san marino

Muzeul de Ceară

Cele 100 de figuri de ceară din muzeu reprezintă personaje istorice semnificative și aranjate în scene, adesea cu contemporanii lor.

Benito Mussolini și Adolf Hitler sunt arătați întâlnindu-se, Jacqueline Kennedy este arătată în audiență cu Papa Ioan al XXIII-lea, iar Giuseppe Garibaldi este lângă patul de moarte a soției sale, Anita.


Alții sunt arătați cu invențiile sau uneltele lor: Marconi cu telegraful său, Galileo cu telescopul în mână, Da Vinci ținând o pensulă - sau în momente istorice, cum ar fi asasinarea președintelui Abraham Lincoln la teatru.

Muzeul Maranello Rosso Ferrari

Muzeul mașinilor vechi de la poalele Muntelui Titano adăpostește o colecție de automobile legate de istoria, viața și mașinile lui Enzo Ferrari și Carlo Abarth.

Vei găsi mașini sport, Formula 1 și mașini care au aparținut unor persoane celebre, inclusiv prima Ferrari Spyder proiectată de Pininfarina și deținută de Marilyn Monroe.

Printre cele 25 de mașini Ferrari din perioada 1951-prezent se află cea mai faimoasă dintre toate, 250 GTO Red, care a câștigat trei Campionate Mondiale. Există fotografii și suveniruri inedite din istoria competițiilor, curselor și succesele sportive și de viață ale lui Carlo Abarth.

Conventul San Francisco

Conventul San Francisco, finalizat în 1400, merită vizitat pentru frumoa sa clopotniță, precum și pentru obiectele de arta expuse aici. 

În partea de artă sacră a muzeului se găsesc lucrări din mai multe foste biserici franciscane, inclusiv picturi pe pânză și lemn, mobilier și alte obiecte care ilustrează lunga istorie și influența ordinului în San Marino.

Secțiunea Galeriei de Artă este cunoscută pentru colecțiile sale de picturi din secolul al XVI-lea, care includ lucrări de Raphael, Guercino și Gerolamo. Principala intrare a orașului, o poartă masivă cunoscută sub numele de Porta di San Francesco, este integrată în zidurile bisericii.

Orașele Cetate

În jurul Capitalei Republicii San Marino se află mai multe sate mici așezate pe vârfuri și pinteni dominați de castele proprii; majoritatea oferă vederi excelente asupra peisajului și a Muntelui Titano, iar câteva au istorii interesante.

Fortăreața Montelupo din Domagnano a fost construită în 1463 și a jucat un rol în războiul dintre San Marino și Malatesta din Rimini.

În același an, Faetano, odată teritoriu al Malatesta, a fost preluată de San Marino, și au achiziționat, de asemenea, castelul Malatesta din Fiorentino.

Unul dintre cele mai frumoase castele este în Montegiardino, un oraș care datează cel puțin din era romană. Atât Borgo Maggiore, cât și Serravalle au crescut din sate pentru a deveni centre rezidențiale importante ale San Marino.

san marino

Muzeul Culturii și Tradițiilor Agricole

Casa Fabrica din Montecchio este una dintre cele mai vechi case patrimoniale, datând cel puțin din mijlocul secolului al XVIII-lea.

Restaurat în starea sa originală și mobilat pentru a recrea viața de zi cu zi a familiilor de fermieri din satele din jurul Muntelui Titano, muzeul încearcă să păstreze ceva din tradițiile și obiceiurile vieții rurale.

Împreună cu uneltele agricole precum seceri și coase, există unelte domestice, oale de cupru, fierbătoare cu cărbune, un război de țesut, leagăn și alte obiecte istorice.

Muzeul de Monede și Mărci Poștale

Pentru colecționarii de mărci din întreaga lume, San Marino înseamnă timbre poștale frumoase, iar pasionații pot admira o colecție completă în acest muzeu găzduit în biserica din Borgo Maggiore.

Republica a emis de mulți ani serii comemorative regulate, căutate de colecționari și reprezentând o sursă, deloc neglijabilă, de venit pentru tezaurul San Marino.

Împreună cu mărcile emise de republică din mijlocul secolului al XIX-lea, există și monede, pe care San Marino a început să le bată în 1862.

Din momentul adoptării euro, San Marino a continuat să bată ediții limitate de monede de aur pentru colecționari. Acestea sunt acceptate ca monedă doar în interiorul San Marino.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Ghid pentru a explora orașele ca un localnic. Cum sa ai o vacanță autentică
Ghid pentru a explora orașele ca un localnic. Cum sa ai o vacanță autentică

Călătoriile în locuri noi sunt o aventură palpitantă, dar e ușor să cazi în capcana experiențelor turistice și să pierzi esența adevărată a unei destinații.

Locuri ideale pentru o vacanță wellness și spa în România. Destinații de vis pentru o vacanță relaxantă
Locuri ideale pentru o vacanță wellness și spa în România. Destinații de vis pentru o vacanță relaxantă

Sunt o mulțime de locuri în România unde te poți bucura de o vacanță plină de relaxare, vindecare, revigorare și răsfăț. 

Cum să citești corect recenziile online pentru cazări. Sfaturi utile pentru a rezerva cel mai bun sejur
Cum să citești corect recenziile online pentru cazări. Sfaturi utile pentru a rezerva cel mai bun sejur

Înainte de a rezerva următoarea cazare online, asigură-te că folosești recenziile în mod corect pentru a evita o experiență neplăcută.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.