Temperaturile din Europa cresc de două ori mai mult decât media globală. „Este una dintre provocările cu care ne confruntăm”

canicula, caldura europa
Shutterstock

Europa se încălzește de aproape două ori mai repede decât media globală, cu aproximativ 2,2 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Oamenii de știință au confirmat că vara anului 2023 a fost, cu o mare diferență, cel mai cald sezon pe care l-a cunoscut vreodată lumea.

"Este extrem de pronunțat pe grafic și mă face să fiu foarte îngrijorată pentru ceea ce va urma", spune dr. Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE, potrivit Euronews.

Vara boreală (emisfera nordică) iunie-iulie-august a sărit la o temperatură medie de 16,77C - cu 0,66°C peste media pentru această perioadă a anului.

"Aceasta este una dintre provocările cu care ne confruntăm în calitate de cercetător în domeniul climei", explică ea.

Citește și
Canicula
Recorduri doborâte în Franţa. În luna septembrie s-au înregistrat temperaturi de peste 30°C
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Noul record nu este în contradicție cu ceea ce oamenii de știință au prezis pentru această perioadă - deși se află la "marginea exterioară" a intervalului.

Dar, adaugă ea, "ceea ce mă neliniștește este dinamica pe care o putem vedea în sistem".

Pentru început, oceanul nu a fost niciodată atât de cald. "Dacă mă uit la graficul căldurii oceanice, mă întreb unde va ajunge, deoarece nu suntem în perioada anului în care ar trebui să fie la maxim", spune ea.

În al doilea rând, ne aflăm într-un an El Niño, care are un impact de încălzire asupra temperaturilor globale.

"Știm, de asemenea, că fiecare El Niño este diferit și că niciun alt El Niño nu a început vreodată cu un ocean atât de cald. Așadar, nu știm încă cât de puternic va fi acest eveniment și îl vom urmări cu mare atenție în următoarele câteva luni."

Anul 2023 este pe cale nu numai să doboare recordurile pentru cea mai călduroasă vară, ci să fie cel mai fierbinte an pe care l-a văzut vreodată lumea. În prezent, este cu 0,01 grade în urma anului 2016 pentru aceeași perioadă, explică Dr. Burgess.

"Cu această căldură în oceanul global - dacă nu vom avea o iarnă și o toamnă nebunește de rece - 2023 va fi cel mai călduros an pe care l-am avut vreodată", a declarat ea pentru Euronews Green.

Dar, această "cea mai caldă vară din viața noastră" ar putea fi amintită ca fiind una dintre cele mai reci, dacă emisiile nu vor fi reduse urgent.

"Cu acest El Niño în curs de dezvoltare, 2024 va fi probabil cel mai călduros", spune Dr. Burgess.

Încălzirea globală duce la apariția unor evenimente mai extreme, după cum arată vara unei singure țări europene.

Grecia a suferit incendii și inundații în succesiune rapidă; la începutul acestei săptămâni, o regiune a primit aproape dublul precipitațiilor medii anuale în două zile.

Cercetătorii au descoperit că fiecare grad Celsius de încălzire a atmosferei crește cantitatea de vapori de apă pe care o poate reține cu 7 procente.

Europa se încălzește mai repede decât media globală

Atunci când vorbim despre prevenirea schimbărilor climatice galopante prin limitarea încălzirii globale la 1,5C - conform Acordului de la Paris - media globală este cea care contează.

În prezent, lumea se află la o temperatură de aproximativ 1,2C peste nivelurile preindustriale și, după cum spune Dr. Burgess, "fiecare fracțiune de grad contează".

Europa se încălzește mai rapid decât media globală, cu aproximativ 2,2C peste nivelul din perioada preindustrială (aproximativ 1850-1900). În această vară, temperatura medie a continentului a fost de 19,63C, cu 0,83C peste medie, fiind astfel a cincea cea mai caldă pentru sezonul estival.

Apropierea noastră de Arctica - care se încălzește de 3-4 ori mai mult decât media globală - explică parțial această diferență.

Pierderea gheții de mare din jurul Polului Nord afectează albedo-ul regiunii (capacitatea de a reflecta lumina solară), ceea ce are efecte de feedback și asupra Europei. Dar există un număr foarte mare de motive care stau la baza variațiilor globale ale creșterii temperaturii.

Obiectivul Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală la 1,5C (și mult sub 2C) se referă la temperatura globală a aerului.

Această "temperatură a aerului în apropierea suprafeței" este înregistrată la doi metri deasupra solului, în conformitate cu instrucțiunile stricte ale Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Aceasta oferă o citire mai rece decât temperatura la sol, deoarece solul absoarbe mult mai multe radiații. De asemenea, pământul se încălzește mai repede decât oceanul.

Între 2013 și 2022, temperaturile terestre europene au crescut cu aproximativ 2,04 până la 2,10°C, potrivit Agenției Europene de Mediu (AEM).

Cum variază încălzirea europeană între țări

Încălzirea globală la nivel de țară variază și în Europa. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a publicat recent statistici privind schimbările de temperatură pe uscat, care ne permit să comparăm tendințele între țările europene.

În acest caz, baza de referință este diferită, deoarece statisticile măsoară schimbările de temperatură în raport cu media anilor 1951-1980, nu cu perioada preindustrială.

În 2022, temperatura anuală globală pe uscat a fost cu 1,39°C mai mare decât media din 1951-1980. Europa a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere a temperaturii (2,23°C) dintre toate continentele.

În 22 din cele 41 de țări europene incluse în date, temperaturile au crescut cu peste 2°C. În ceea ce privește temperatura aerului, vara anului 2022 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în Europa, determinată de un număr semnificativ de valuri de căldură.

Franța a înregistrat cea mai mare creștere a temperaturii terestre în 2022


În 2022, variația anuală a temperaturii terestre față de nivelul de referință 1951-1980 a variat de la 1,04°C în Grecia la 2,93°C în Franța și Luxemburg.

Belgia, Elveția, Țările de Jos și Germania au înregistrat, de asemenea, creșteri ale temperaturii terestre mai mari de 2,5°C.

Variabilitatea naturală a sistemului înseamnă că mărimea variației anuale a temperaturii variază în fiecare an în fiecare țară.

În timp ce creșterea temperaturii terestre a fost de 2,26°C în UE în 2022, aceasta a fost de doar 1,54°C în 2021.

Franța s-a situat sub media UE în 2021, în timp ce în 2022 a înregistrat cea mai mare creștere.

Dar tendința pe termen lung este foarte clară. Numărul de ani consecutivi în care temperatura terestră a fost mai mare decât media 1951-1980 a crescut în fiecare țară. Acest lucru este îngrijorător pentru climatologi.

Până în 2022, acesta a variat de la 12 ani în Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Irlanda și Danemarca la 38 de ani în Italia și Malta.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Imagini apocaliptice. Numărul victimelor inundațiilor din Grecia, Turcia și Bulgaria a crescut la 14
Imagini apocaliptice. Numărul victimelor inundațiilor din Grecia, Turcia și Bulgaria a crescut la 14

Autoritățile elene au emis alerte noi, chiar dacă furtuna care a măturat centrul și estul Greciei în ultimele două zile a mai scăzut în intensitate. De joi dimineață sunt anunțate noi ploi abundente și rafale violente.

Recorduri doborâte în Franţa. În luna septembrie s-au înregistrat temperaturi de peste 30°C
Recorduri doborâte în Franţa. În luna septembrie s-au înregistrat temperaturi de peste 30°C

Deşi vara calendaristică s-a încheiat, un val neobişnuit de căldură acoperă o mare parte a Franţei în această săptămână.

 

Franţa se pregăteşte pentru un val de caniculă. Temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius
Franţa se pregăteşte pentru un val de caniculă. Temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius

O mare parte din teritoriul francez se pregăteşte pentru un val de căldură de o intensitate excepţională în această perioadă, cu temperaturi care ar putea depăşi 40 de grade Celsius în următoarele zile în sud-estul ţării.  

El Nino, ce este și de ce este responsabil de schimbările climatice din lume. Fenomenul meteo care provoacă războaie civile
El Nino, ce este și de ce este responsabil de schimbările climatice din lume. Fenomenul meteo care provoacă războaie civile

Știi ce este El Nino? Fenomenul a fost intens discutat în spațiul public. Termenul vine din spaniolă și înseamnă „copilul”. 

El Nino, încălzirea oceanului planetar, un fenomen meteo care îngrijorează. Vremea extremă își face simțită prezența
El Nino, încălzirea oceanului planetar, un fenomen meteo care îngrijorează. Vremea extremă își face simțită prezența

Peste tot în lume, vremea extremă își face simțită prezența, semn că schimbările climatice nu sunt doar o vorbă.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.