Savantul Stephen Hawking sustine intr-o noua lucrare ca "nu exista gauri negre". Explicatia fizicianului britanic

25-01-2014 11:34


Stephen Hawking

Savantul britanic, Stephen Hawking, sustine, intr-o lucrare publicata recent online, ca nu exista gauri negre.

"Absenta unui orizont al evenimentului inseamna ca gaurile negre nu exista, nu in sensul unor regiuni din care lumina nu poate evada la infinit", sustine fizicianul, in varsta de 71 de ani, intr-o noua lucrare.

Astfel unul dintre cei mai apreciati oameni de stiinta din lume, Hawking repune in discutie natura si existenta gaurilor negre, relateaza Daily Mail, insa sustine existenta "gaurilor gri".

Savantul sustine ca ideea unui "orizont al evenimentului", care nu permite nici macar luminii sa evadeze, este una eronata.

Hawking a explicat pentru revista Nature ca "nu exista nici o scapare dintr-o gaura neagra in teoria clasica. (Totusi, mecanica cuantica) arata ca energia si informatia pot scapa dintr-o gaura neagra”.

Hawking admite ca o explicatie a acestui proces ar cere o abordare care sa reuneasca gravitatia cu alte forte fundamentale ale naturii. Dar acest obiectiv nu a fost atins de oamenii de stiinta timp de aproape un secol. "Abordarea corecta ramane un mister", a mai subliniat Hawking.

Teoria "gaurilor gri" sustinuta de Hawking presupune ca acestea nu absorb materia si energia, ci o retin o perioada inainte de a fi eliberata din nou in spatiu.

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO