Leonhard Euler, unul dintre cei mai mari matematicieni din istorie, celebrat printr-un Google Doogle

Ultima actualizare: 18-04-2013 06:55
Leonhard Euler google doodle

Leonhard Euler, un personaj cheie al matematicii si fizicii, este reamintit astazi de Google printr-un Doodle special.

Leonhard Euler s-a nascut in data de 15 aprilie 1707 in Elvetia, la Basel, pentru ca la numai 13 ani sa intre la Universitatea din Basel pentru a studia filosofia. In timpul studiilor universitare, acesta a luat si primul contact cu matematica, unde l-a vut profesor pe Johann Bernoulli, devenind mai tarziu un mentor al sau.

6 ani mai tarziu, in 1726, Leonhard Euler si-a luat doctoratul realizand o teza despre propagarea sunetului, pentru ca in 1727 sa primeasca Marele Premiu al Academiei Franceze de Stiinte.

Leonhard Euler s-a mutat apoi la Sankt Petersburg, unde a invatat rapid lumba rusa, insa din cauza tensiunilor politice si sociale a fost obligat sa plece in 1741 la Berlin, unde a locuit pentru urmatorii 25 de ani in care a scris aproape 400 de articole si 200 de scrisori pe teme stiintifice, dar a si lucrat si publicat doua dintre cartile sale de analiza matematica, fiind nevazator cu un ochi.

Pe 18 aprilie 1783, Leonhard Euler a murit in Rusia, tara sa adoptiva, insa numele sau a ramas cunoscut in istoria matematicii prin contributia adusa in analiza matematica, teoria numerelor, dar si mecanica fluidelor si astronomie.

Astazi, Leonhard Euler este celebrat pe internet printr-un Google Doodle special.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO