Au mai ramas cateva ore pana la alinierea planetelor. Marte se apropie cel mai mult de Pamant

04-03-2012 10:50


Terra si Marte

Pe data de 5 martie Terra si Marte vor fi din nou foarte aproape, cel mai aproape dupa doi ani si doua luni.

Spectacolul palnetar din luna februarie continua in martie. Dupa alinierea planetelor Venus si Jupiter pe cerul noptii, saptamana trecuta, distanta dintre Pamant si Marte se va scurta, ajungand la minimul ultimilor doi ani.

Pana acum, aceasta catastrofa era numai dezbatuta. IMAGINI IN PREMIERA cu dezastrul care se produce

Opozitia fata de Soare a Planetei Rosii a inceput sambata, pe 3 martie, dand posibilitatea astronomilor sa capteze imagini rare cu Marte.

Insa abia pe 5 martie (luni) palentele se vor apropia cel mai tare, iar Pamantul se va interpune intre Soare si Marte, eveniment care are loc o data la doi ani si doua luni.

Asta face ca Marte sa fie perfect vizibila, deoarece de pe Pamant se vede cum razele Soarelui lumineaza intreaga fata a Planetei Rosii

Cum pot vedea Marte

Cu un telescop sau cu un binoclu puternic, priviti inspre est in jurul orei 19:00 si veti vedea un astru stralucitor, portocaliu, a carui lumina nu sclipeste. Este planeta Marte, aflata la 100 milioane km departare de noi.

Luna va va ajuta sa o vedeti mai bine, insa abia in serile de 7 si 8 martie pentru ca atunci se va afla chiar langa planeta. Asadar, cautati Luna si veti vedea langa ea pe Marte.

Ar putea insemna un DEZASTRU pentru omenire. Oceanele, din ce in ce mai acide; viata este in pericol

In aceasta luna Marte se va afla la opozitie, adica in partea opusa Soarelui vazuta de pe Pamant. Este si perioada cand planeta se vede toata noaptea si se afla la cea mai mica departare de noi, intr-un interval de doi ani. Este perioada ideala pentru observatii prin telescop, daca vreti ca planeta sa fie mare. Totusi departarile minime ale planetei fata de Terra pot fi mai mici sau mai mari, in cazul acesta fiind o departare mare: cea mai mare din 1995 si pana in 2027.

Diametrul aparent al planetei va fi relativ mic dar tot veti putea vedea ceva pe el: orice zona mai intunecata sau galbuie reprezinta locuri de pe suprafata.

Specialistii NASA au calculat data la care un asteroid va lovi Terra. ONU dezbate devierea sa

Planeta se afla in constelatia Leo, la est de steaua Regulus fata de care este mai stralucitoare. Daca veti privi cele doua obiecte veti remarca cum distanta aparenta dintre ele scade: de la 15° pe 1 martie la 5,5° la sfarsitul lunii, potrivit specialistilor de la Observatorul Astronomic Bucuresti.

In clipul de mai jos puteti vedea pozitiile planetelor intre 15 februarie si 20 martie, in fiecare seara, la ora 19:30:

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO