Zi sfanta pentru credinciosii catolici si protestanti!

12-04-2009 00:00


Mii de suflete au cantat sambata noapte, in cor, iar rugaciunile lor s-au ridicat in ceruri, o data cu Invierea Domnului. Aproape trei milioane dintre noi au sarbatorit cea mai sfanta zi din an.


Sute de bucuresteni s-au strans la Catedrala Sfantul Iosif, din Capitala. Romano-catolici, protestanti, chiar si ortodocsi, cu totii au venit sa ia lumina sfanta si sa se roage.

La Targu Mures, in piata din centrul orasului, mii de credinciosi au venit la slujba de inviere. O procesiune impresionanta a avut loc si la Iasi.

La Satu Mare, credinciosii au adus la slujba cosuri cu bucate, pe care preotii le-au sfintit. In Timisoara, credinciosii au venit sa ia lumina la Domul Catolic. Apoi au dat inconjurul Pietei Unirii.

In localitatile din Transilvania sarbatoresc  Pastele sute de mii de catolici si alte cateva zeci de mii de protestanti.

Multi dintre ei au fost  la slujba de Inviere. La miezul noptii, preotii catolici au binecuvantat focul nou si candela pascala si au impartit lumina.

Credinciosii au pornit apoi in procesiune pe strazi, purtand in mana lumanarile aprinse. Duminica ei vor lua prima masa dupa Postul Pastelui, iar din meniu nu va lipsi carnea de miel si preparatele traditionale ale acestei sarbatori religioase.

In Harghita, unde peste 85% dintre locuitori celebreaza Pastele, autoritatile locale au decretat luni, in a doua zi a sarbatorii, zi libera pentru catolici.
 

Tags: sarbatori, paste,

VIDEO PROTVPLUS.RO