Zeci de studenti straini vin la noi in tara pentru a invata limba romana. Prodecan: "Romania e in ochii lor o tara speciala"

Dată publicare: 30-07-2017 18:19
Dată actualizare: 03-08-2017 16:29


''Mult e dulce si frumoasa, limba ce-o vorbim, alta limba-armonioasa, ca ea nu gasim''.

In timp ce pentru romanii din timpurile noastre aceste versuri pot parea exaltate, mai multi straini au venit in Bucuresti pentru a invata de la zero sau pentru a-si perfectiona limba romana.

Sunt studenti la Litere si si-au ales aceasta specializare, initial din curiozitate si amuzament. Acum, citesc cu drag poeziile lui Bacovia, ori scrierile lui Mircea Eliade.

Marija este din Serbia si spune ca a inceput sa invete limba romana pentru ca si-a dorit sa cunoasca o limba complet noua, dar care apartine unui popor, spune ea, prietenos.

Marija Vujiciu, studenta din Serbia: "Oamenii, in general, poporul romanesc e foarte asemanator cu cel sarb. Din cauza asta imi place mult Romania."

Atat de mult incat si-ar dori sa ramana aici.

Marija Vujiciu, studenta din Serbia: "Sper ca o sa pot sa lucrez aici"
Reporter: "Ce ti-ar placea sa faci aici?"
Marija Vujiciu, studenta din Serbia: "Sa fiu profesoara sau sa traduc"

Ca ea sunt 30 de tineri din 18 tari, veniti pentru doua saptamani la Bucuresti. Tomas este din Spania, iar relatia lui cu limba romana a inceput in urma cu 5 ani. Acum este profesor la Universitatea din Madrid.

Tomas Jerez, profesor in Spania: "Am inceput sa studiez limba romana la Facultatea de Litere din Madrid. Mi s-a parut o limba interesanta si ciudata."

Azi, nu i se mai pare ciudata, ci frumoasa. Si adora literatura noastra.

Tomas Jerez, profesor in Spania: "Poeziile lui Blaga, imi place si Bacovia, "Plumb", desi nu e foarte pretuit in Romania, Eliade."

Elisaveta din Rusia are la randul sau niste planuri.

Reporter: "De ce romana?"
Elizaveta Malysheva, studenta din Rusia: "Pentru ca e rara si in Rusia nu sunt multi traducatori si e interesanta pentru noi, pentru rusi, avem si ceva in comun in istorie."

Cristian Moroianu, Prodecanul Faculatii de Litere: "Romania e in ochii lor o tara speciala"
Reporter: "Speciala in sensul exotica?"
Cristian Moroianu, Prodecanul Faculatii de Litere: "Daca vreti. Aici vin in general oameni care vor sa cunoasca mai mult, vor sa inteleaga."

Cursurile au loc in cadrul Scolii de Vara a Universitatii din Bucuresti, aflata la a 57-a editie.


VIDEO PROTVPLUS.RO