Vrei Craciun fara sarmale si piftie? Se poarta rulada de iepure
Gata cu sarmalele si carnatii de Craciun! Romanii cu stare prefera pe masa specialitati din peste, caracatita, stridii sau iepure, iar pentru desert ciocolata speciala, servita la premiile Nobel.
Nici whiskyul nu ma vine din Scotia, ci din Japonia si costa cateva mii de lei sticla.
Ca sa ia fata concurentei, managerul unui magazin de delicatese din Bucuresti a renuntat la importuri si a inceput sa-si prepare singur specialitatile. In laboratorul sau, de exemplu, somonul norvegian, pieptul de pui si cel de rata nu se fierb. Sunt afumate la rece 24 de ore.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Un kilogram de somon afumat si marinat cu ierburi de Provence si suc de portocale se vinde cu 300 de lei kilogramul, iar pieptul de rata, cu 68. Clientii vor si foie-gras, din care iau doar cateva sute de grame. Iar la desert nu mai este la moda cozonacul si nici fratele sau italian panetonne. Acum se cauta varianta frantuzeasca, bouche du Noel.
Celor care nu vor mancare traditionala, bucatarii le recomanda si fructe de mare. Le pot cumpara proaspete, nu inghetate.
Caracatita vine tocmai din Indonezia, calamarul din Italia, crevetii din Ecuador, somonul din Mexic, stridiile din Franta, iar homarii direct din Statele Unite sau Canada. Nu sunt insa foarte multi cei care isi permit sa dea 124 de lei pe un kilogram.
Un bucatar francez dintr-un restaurant de lux ne recomanda un meniu modern de sarbatori: iepure cu varza de Bruxelles si morcovi, impanat cu ciuperci si rosii uscate.
Si ne dezvaluie si o reteta speciala: rulada de iepure. Carnea se fierbe, se caleste putin in tigaie, cu ulei de masline, unt si sos de usturoi pana prinde culoare. Dupa aceea, iepurele este lasat 5-10 minute in cuptorul incins. Legumele se fierb si ele si se calesc putin in tigaie pentru culoare. Se aseaza totul pe farfurie si se acopera cu un sos de coniac si ciuperci si putin rozmarin pentru aroma. Rulada merge cu un vin italian, rosu, sec, 2.100 de lei sticla.
Tot pentru cei pretentiosi au aparut si magazine specializate in ciocolata de lux. Puteti gasi chiar si singura ciocolata agreata de casa regala a Suediei si servita la decernarea premiilor Nobel. Se numeste "Chococaviar". O punguta de 500 de grame costa 140 de lei.
Si daca tot suntem la dulciuri incercati si ciocolata neagra, picanta, cu aroma de chilli.
In fine, dupa masa merge si un whisky. Single malt, bineinteles. Scotian, irlandez sau, de ce nu, japonez. Bautura este exclusivista. Pe fiecare eticheta scrie si cate sticle au fost produse. Nu mai mult de cateva mii. Iar cine vrea un coniac fin, poate cumpara unul de 11.000 de lei.
Totusi, piata pentru aceste produse de lux este restransa, pentru ca numarul de potentiali clienti nu este prea mare. Potrivit statisticilor, in tara noastra sunt doar 100.000 de romani care castiga mai mult de 1.000 de euro pe luna.