O nouă bătălie la metrou, între conducere și sindicate. Spațiile comerciale, lăsate fără curent

Ultima actualizare: 27-11-2018 19:41

S-a lăsat cu un scandal de pomină, marți, în subteran, unde a avut loc o nouă bătălie între conducerea metroului și sindicate.

La cererea directorilor, spațiile comerciale din stații, deținute până nu demult prin contract de sindicaliști, au fost decuplate de la utilități.

De pe urma acestui meci, primii care suferă sunt comercianții, cărora li se strică marfa în frigiderele rămase fără curent.

La ora 10.30 a fost dat ordinul de deconectare a spațiilor comerciale de la apă și curent. Până la 12 însă nu s-a întâmplat nimic. Șeful Metrorex spune că atunci le-a comunicat angajaților că vor fi sancționați dacă nu se supun.

Dumitru Sodolescu, directorul general al Metrorex: "Am sunat până la nivel de șef de secție. Încă mai așteptăm de la sindicat să primească undă verde. Lucru inacceptabil. Cei care nu se supun riscă desfacerea contractului de muncă".

Primii care au avut de suferit au fost comercianții din stația Piața Victoriei.

Vânzător: "După prânz au început să fie deconectate de la utilități și chioșcurile din stația Piața Unirii. Din păcate, la mijlocul acestui conflict fără precedent de la metrou sunt oamenii, care în drumul lor prin subteran spre casă sau spre muncă obișnuiesc să-și cumpere mâncare."

Imediat, la ușile sindicatului Metrorex, cel care administrează în prezent spațiile prin firma Sindomet s-au adunat comercianții. Aceștia au cerut să stea de vorba și cu directorul.

Directorul Metrorex susține însă că acești comercianți ar fi fost avertizați că s-a încheiat contractul pe care Metrorex îl are cu Sindomet. Mai mult, a avertizat că s-ar putea ajunge până la evacuări forțate și la demolări.

Dumitru Sodolescu, directorul general al Metrorex: "Sunt pe fluxul de evacuare, acelea vor fi demolate, nu le vom scoate la licitație. Comercianții au refuzat să părăsească spațiile comerciale, mai mult, Sindomet a încheiat contracte comerciale ilegale".

Scandalul a afectat și negocierile privind greva generală de la Metrou, pentru că, spun sindicaliștii, reprezentanții Metrorex nu s-au prezentat marți la discuții. Sindicatul susține că ar renunța de bună voie la contract, dacă ar primi despăgubiri. Deocamdată, suma cerută este contestată în instanță.

Artimon Marian, lider sindical Metrorex: "Considerăm un abuz de la Sodolescu, a fost pus de Șova. Domnul director cunoaște bine și se exprimă prost. Metrorex trebuia să plătească 3 milioane de euro."

Directorul general susține că suma corectă ar fi puțin peste 2 milioane de lei, iar ministrul Șova nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzațiilor aduse.

Miza acestei bătălii sunt cei aproape 6.000 de metri pătrați de spații comerciale prost administrate, conform Metrorex. Venitul pe care îl aduc este de 600.000 de euro anual, dar ar putea fi mult mai mare, conform conducerii.

Contractul prin care sindicatele au ajuns să administreze spațiile a fost semnat în 2003 și a expirat în septembrie anul acesta. Banii din chirii ajung în proporție de 64 % la sindicate și 36 % la metrou.

Contractele pentru spațiile de publicitate din subteran pot constitui motivul următoarei bătălii. Miza ar fi cei 800.000 de lei, venit împărțit acum în mod egal între cele două părți.

Sindicaliștii spun că au nevoie de acești bani, pentru că îi ajută cu ei pe angajații bolnavi, dar și pentru a întreține un complex de odihnă din Brașov.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO