Transhumanta de Paste: cinci zile din Teleorman pana in Bucuresti

Ultima actualizare: 15-07-2012 02:21

Vine Pastele, iar mieii zburda liberi inspre Bucuresti. Zeci de turme au pornit la pas, de o saptamana, iar cei mai harnici dintre ciobani au ocupat deja campurile de langa soseaua de centura.

O turma de aproape 400 de miei, manata de cinci ciobanei, a facut pana la marginea orasului cam 150 de kilometri. Cu o viteza de deplasare de un kilometru in jumatate pe ora, oitele au avut nevoie de aproape cinci zile pentru a ajunge din Teleorman la Bucuresti.

Daca baciul n-are chef de vorba in timpul drumului, ajutoarele au luat tot drumul ca pe o excursie la oras.

Punctul final al transhumantei? Targul de miei din Piata Aparatorilor Patriei, singurul loc din Bucuresti unde se pot cumpara miei vii.

Si cum piata se deschide miercuri, ciobanii vor sa isi asigure musterii ca mielutii sunt sanatosi tun. Cat despre pret ... kilogramul o sa fie in jur de 18 - 20 de lei kilogramul, in functie de marimea mielutului.

Turmele, care in principiu numara cate 500 de capete, vin in Bucuresti din Teleorman, Olt, Dolj si Ialomita. In medie sunt cam zece pe judet. Cu alte cuvinte, cei care stau aici si vor sa isi aleaga singuri mielul, nu sa-l ia congelat, il pot cumpara in viu din 20.000 de exemplare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO