Time: Romania, la un pas de a se confrunta cu o epidemie de HIV/SIDA

Ultima actualizare: 05-04-2012 22:06
S-a descoperit enzima care ne poate proteja de HIV

Romania este in pericol de a se confrunta cu o epidemie majora de HIV/SIDA, in contextul in care tarile est-europene au inceput sa inregistreze din ce in ce mai multe cazuri de boala, iar tara noastra a devenit principala sursa de prostituate in UE.

 

Un articol publicat de Time Magazine arata ca, desi problema Romaniei in ceea ce priveste HIV/SIDA nu este la fel de evidenta ca cea a tarilor din Africa, consumul de droguri injectabile in Europa de Est si Asia Centrala duce, rapid, la o epidemie.

Pana in prezent, Romania a reprezentat o exceptie, in contextul in care ONG-urile au derulat, in ultimul deceniu, programe de prevenire a HIV/SIDA care au vizat grupurile vulnerabile.

Sase ONG-uri au impartit peste 1,6 milioane de seringi, in 2009, unui numar de 7.500 de consumatori de droguri injectabile. Insa la 4 ani dupa ce Romania a intrat in Uniunea Europeana, Banca Mondiala nu o mai considera o tara in curs de dezvoltare, ceea ce o face neeligibila pentru diverse imprumuturi internationale.

In plus, spre deosebire de restul Europei de Est, in Romania cei mai multi bolnavi de SIDA nu sunt consumatori de droguri sau prostituate, ci copiii din orfelinate. In 1987, asistentele din orfelinate, dorind sa vindece copiii de anemie, au inceput sa le faca acestora transfuzii de sange zilnic, refolosind seringile pentru mai multi copii. Unele doze de sange s-au dovedit a fi infectate, astfel ca 10.000 de orfani s-au imbolnavit de HIV/SIDA, iar 3.000 dintre acestia au murit deja.

Pana in anul 2000, in Romania se aflau 60% din copiii bolnavi de SIDA din Europa. In 2008, Romania a depasit Rusia privind numarul de prostituate din UE. In plus, Ministerul Sanatatii a epuizat deja, in august, bugetul pentru intreg anul pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA. Acest lucru inseamna ca 1.000 de pacienti au ramas fara tratament, pe o perioada de aproximativ 180 de zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 13.00 – 22 Octombrie 2021

44:07
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Trending Review cu Daragiu
De ce și-a schimbat Kanye numele?

19:46
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!