Teoretic, UE da bani pentru agricultura. Practic, dureaza

03-04-2011 18:54


Peste 1.000 de romani care au norocul sa nu fi implinit 40 de ani au decis ca e momentul sa se apuce de agricultura si au primit de curand 22 de milioane de euro, bani gratis de la Uniune.

Chit ca investitorii nu trebuie sa aduca nicio garantie, banii se obtin cu multa bataie de cap. Oficialii europeni ii obliga pe tinerii fermieri sa aiba diplome si calificari in agricultura si sa demonstreze ca cel putin o treime din suma primita a fost cheltuita pe utilaje.

Vrei sa te apuci de agricultura ecologica? UE iti da banii!

Pentru ca nu se alege cu mare lucru dintr-o leafa de inginer mecanic la o reprezentanta auto, Florin a decis sa-si caute tihna si profitul la tara. Ar vrea sa planteze pruni si sa cumpere cateva sute de stupi de albine. Usor nu-i sa-i convingi pe functionarii europeni si romani ca esti baiat de incredere. I-a mai pierit din elan dupa ce a aflat ca pentru cei 25.000 de euro trebuie sa aiba musai o calificare in agricultura. In paralel, trebuie sa adune un sac de hartii si dovezi de la veterinari ca albinele sunt intr-o forma buna.

Mergem in satul bihorean Calacea, la sotii Rapean. S-au "inhamat" la o ferma cu 53 de vaci fara sa stie ca vor primi cele doua transe de bani la o distanta de mai bine de un an.

Pentru cei perseverenti, cei de la Comisia Europeana pregatesc inca o transa de bani pentru luna urmatoare. Au ramas 40 de milioane de euro nealocati din sesiunea precedenta. In total, pana in 2013 peste 300 de milioane de euro vin de la Uniunea Europeana pentru "tinerii fermieri", care in opinia celor de la Bruxelles inseamna maximum 39 de ani.
 

Tags: investitii, ue,

VIDEO PROTVPLUS.RO