"Sindromul prințesei", fenomen îngrijorător care afectează tot mai mulți copii

Ultima actualizare: 29-05-2019 09:52

Un nou fenomen îngrijorător îi pune pe gânduri pe psihologi și pediatri.

Este vorba despre "Sindromul prințesei", care poate transforma un copil aflat mereu în centrul atenției familiei, într-un tânăr care nu știe să se apere singur, să negocieze ieșirea dintr-un conflict cu colegii și să privească la rece situații în care nu e de fapt jignit sau agresat. Așadar, fenomenul de supraprotecție are efect de bumerang, spun experții.

Agresiunea verbală e tot mai prezentă în şcoli, chiar dacă părinţii ignoră acest lucru. Cuvinte care nu pot fi reproduse la televizor au fost scrise de elevi într-un test făcut de un sociolog al poliţiei şi apar mai des decât credeţi în discuţiile din pauze, la clasa a cincea.

Teoria spune că, în faţa unor asemenea manifestări, prima reacţie a celui care nu se simte confortabil ar trebui să fie să-i ceară celuilalt să se oprească. Apoi, să ceară ajutorul unui adult şi abia apoi să riposteze, pentru că asta ar implica o nouă agresiune.

Unii elevi se plâng acasă. Părinţii reacţionează greşit: în loc să-i înveţe să stingă ei înşişi conflictul, unii adulţi merg la şcoală şi le rezolva în forţă problema. Este doar una dintre manifestările care provoacă "Sindromul prinţesa", numit astfel de sociologii asiatici, după ce în China şi Hong Kong copilul, de obicei unic, a început să devină pentru părinţi "buricul pământului". Şi era alintat deseori cu apelativul "prinţ" sau "prinţesa".

Lenke Iuhos, psiholog: "Etichetează copilul într-o lume nerealistă. Îl trimit afară, la cumpărături, în societate, în curtea şcolii... Acolo nu este totul roz! Nu mai sunt prinţi, nu mai sunt prinţese."

Adică adolescenţii încep să confunde micile ironii ale vârstei cu situaţii violente, în care se simt victime.

Copil: Se luau de numele meu...
Reporter: Cum te cheamă?
Copil: Mincinoiu. Mincinoiu cu picioare scurte...

Iar copiii feriţi de situaţii dificile de viaţă, cum e un deces în familie, vor suferi mai târziu revelaţii dureroase.

La 5 ani, spun specialiştii, copilul trebuie să ştie deja că nu e cel mai bun, cel mai frumos sau cel mai deştept, că moartea există şi este ireversibilă. Şi că nu pot pretinde prietenie de la toţi cei cu care intră în contact.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO