Sindicalistii nu accepta salariile propuse de Guvern. Ministrul Muncii: "Toata lumea protesteaza fix inainte de alegeri"

31-05-2016 18:40

Negocierile dintre sindicatele din educatie si ministrul Muncii au esuat.

15.000 de profesori vor protesta miercuri, de ziua copilului, in fata Guvernului. Sindicalistii au cerut salarii marite cu 10% de la 1 august,  adica dublu fata de cat le-a oferit Ministrul.

Ministrul Muncii a venit cu o varianta care va majora salariile pentru juamtate din cei 260.000 de angajati din invatamant de la 1 august 2016. Cel mai mult vor avea de castigat debutantii. “Invatatorul debutant cu studii medii are o crestere de 16%, profesorul debutant 14%, educatorul debutant, crestere de 16%, informaticianul crestere de 20%”, a anuntat Dragos Pislaru. “Asistent universitar 16% pe vechime 10 ani, lector 9% , conferentiar 10% pe aceeasi vechime”

Ar insemna o crestere medie cu 5-6 procente a fondului de salarii din invatamant. Sindicatele au cerut o majorare de 10%. Simion Hancescu, presedintele FSLI, spune insa ca sindicalistii sunt nemultumiti de propunerile guvernamentale.

Dragos Pislaru ministru muncii: “Ca om care a avut bunicul invatator, mama profesoara, am 2 copii in sistemul de stat, am mama soacra profesoara, tatal socru profesor, nu se poate spune ca nu inteleg problemele. Nu se poate astepta de la noi, de la celebri tehnocrati sa se rezolve intrun an toate problemele pe care toti ceilalti nu le-au rezolvat”

Dragos Pislaru spune ca in urmatoare zile va incerca o ultima negociere cu sindicatele din invatamant. Daca nu vor ajunge la un numitor comun, guvernul va majora salariile in sanatate si invatamana saptamana viitoare , prin ordonanta de urgenta, in varianta pe care o considera cea mai buna.

Ministrul a sugerat insa marti ca protestele ar putea avea legatura si cu apropierea alegerilor. "Exista si din perspectiva mea o surprindere pentru ca, daca ne uitam la aceasta saptamana, constatam ca in fiecare zi sunt proteste. Cam in orice domeniu va puteti gandi. Zi de zi. Tind sa cred ca nu activitatea Guvernului a determinat toate aceste proteste concentrate intr-o singura saptamana si daca vreti, daca imi permiteti corelatia statistica intre proteste si perioada aceasta legata imediat inainte de alegeri este de natura sa ne creeze anumite intrebari, dar mai departe nu veti auzi de la mine comentarii cu privire la interesele politice ale unora sau celorlalti. Este un lucru absolut suprinzator ca toata lumea protesteaza fix in ultima saptamana inainte de alegeri si aici nu pot sa nu imi manifest si eu uimirea", a spus Dragos Pislaru


VIDEO PROTVPLUS.RO