Au inceput simularile pentru evaluarea elevilor de clasa a 8-a, un prag important pentru ca profesorii si parintii adolescentilor sa stie cat de instruiti sunt acestia inaintea primului examen serios din viata lor.

Anul trecut, de pilda, jumatate dintre elevi nu au avut rezultate de trecere la aceste testari. Masurile luate ulterior, dar si pregatirea extra-scolara, au facut totusi ca in vara promovabilitatea sa creasca la 80 la suta.

Primii care vor sustine aceste simulari sunt cei 188.000 de elevi inscrisi in clasa a VIII-a. Astfel, conform calendarului de desfasurare a acestei simulari, luni, 22 februarie, este prevazuta proba scrisa la Limba si literatura romana.

Elevii au primit ca subiecte la simularea de azi: Pastelul si o compunere despre o intamplare petrecuta intr-o vacanta.

Elev: “Chiar nu stiam, era singura la care nu m-am pregatit. Subordonata si regenta.
Reporter: Si de ce nu-i spui doamnei la scoala?
Elev: Pai i-am spus, ne-a invatat ce a putut, dar daca nu inteleg...
Reporter: La ce nota te astepti?
Elev: 7 sau 8''

Elev: “Partea de gramatica a fost mai complicata decat cea de literatura.”

Marti, 23 februarie, se va desfasura proba de Matematica, iar miercuri, 24 februarie, va avea loc proba la Limba si literatura materna (pentru elevii care studiaza in limbile minoritatilor nationale).

Rezultatele vor fi comunicate elevilor in data de 4 martie.

Notele obtinute nu se trec in catalog. In situatia exceptionala in care se doreste consemnarea notei in catalog, elevul trebuie sa solicite acest lucru profesorului.

Subiectele pentru simularea Evaluarii Nationale pentru elevii clasei a VIII-a sunt elaborate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare, in mod similar modelelor publicate pe site-ul www.subiecte2016.edu.ro, inca din luna noiembrie a anului trecut. Subiectele sunt proiectate astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatile elevilor pe temele prevazute in programa de evaluare, dar parcurse pana la aceasta data.

Corectarea lucrarilor va fi facuta de catre doi profesori din unitatile de invatamant in care elevii sustin evaluarea, unul dintre profesori fiind cel care preda la clasa, in baza unor bareme care asigura unitatea si obiectivitatea evaluarii si notarii la nivel national.

Chiar daca multi elevi nu acorda o importanta prea mare simularilor, acestea conteaza extrem de mult pentru parinti. Rezultatele le arata cat au aprofundat copiii la romana si matematica si unde intampina dificultati. De altfel, si subiectele au fost in asa fel concepute incat sa-i treaca prin toti anii de gimnaziu.

Ramona Costache, director Scoala Iancului: “Copiii ar fi trebuit sa stie sa rezolve toate subiectele, diferenta se va face in ceea ce priveste partea de lexic: sinonime si figuri de stil.''

In sprijinul parintilor incearca sa vina si editurile care publica diverse culegeri de texte si subiecte menite sa-i ajute pe elevi.

Cristian Greseanu, presedintele UER: “Culegeri exista, insa in ultimii ani interesul este tot mai scazut. De regula se cumpara in a doua parte a anului scolar, incepand cu luna ianuarie.''

Modele de subiecte la proba scrisa la Limba si literatura romana pentru clasa a VIII-a gasiti AICI.

Marti, 23 februarie, se va desfasura proba de Matematica. Modele de subiecte gasiti AICI.

Miercuri, 24 februarie, va avea loc proba la Limba si literatura materna. Modele de subiecte gasiti AICI.