Se poarta porcul... vietnamez! Cica n-are colesterol, dar costa 300 de euro
Crescatorii de porci au gasit o solutie pentru ca, de sarbatori, si bolnavii de diabet, cardiacii sau cei cu probleme de greutate sa poata manca traditionala friptura.
L-au inlocuit pe vestitul Ghita, de peste 100 de kilograme, cu niste frati de-ai lui, vietnamezi, supli si fara grasime. Si mai ales fara colesterol, spun medicii. Problema este ca un purcel de 30 de kilograme costa si 300 de euro. Asa ca multi cauta tot sorici de-al nostru.
La cei 54 de ani ani sai, Constantin Strat este bolnav de diabet, obezitate si are serioase probleme cardiace. Aproape ca nu isi aduce aminte cand a mancat ultima friptura de porc la masa de Craciun. Acum are o sansa.
Marius Natasia este unul dintre primii crescatori de porci vietnamezi din Moldova. Are in special clienti...cu bani. Si asta pentru ca un kilogram din acest porc asiatic costa de 3 ori mai mult decat unul romanesc, peste 40 de lei. Iar gurmanzi se gasesc pentru aceasta delicatesa... fara colesterol.
Totusi, cei mai romani multi bat targurile obisnuite, in cautarea soriciului si a slaninii autohtone, cu colesterol ridicat si pret mai scazut. Preturile sunt mari, chiar daca producatorii au anuntat ca de sarbatori carnea de porc va fi mai ieftina decat anul trecut pentru ca multi vor sa-si lichideze afacerile.
Kilogramul de porc viu costa sub 8 lei, daca luati animalul direct de la targ. Dublati suma insa daca vreti sa fiti clienti de magazin.