Sansa la viata! Transplant de succes, la Cluj

07-02-2009 00:00


Doi oameni incep acum o noua viata, dupa ce au primit o sansa care pune capat unor ani grei de suferinta. Au primit cate un rinichi de la un barbat aflat in moarte cerebrala.


Familia acestuia si-a dat acordul pentru prelevarea organelor, iar medicii clujeni au infaptuit ce-a de-a doua jumatate a miracolului.

Au separat rinichii care erau uniti si i-au transplantat cu succes, la capatul unei operatii cum nu se mai face decat in alte trei clinici din toata lumea.Dupa ce au separat cei doi rinichi, medicii au reconstruit pentru fiecare cate o artera si cate o vena, pentru ca organele sa poata functiona in noile organisme.

Majoritatea centrelor refuza un astfel de transplant pentru ca separarea rinichilor este laborioasa, recombinarea arterelor in asa fel incat sa faca trunchiuri arteriale anastomozabile viabile la primitor este o operatie extrem de complexa si minutioasa.

Pentru transplant, in sala de operatie au intrat doua echipe formate din noua chirurgi, doi anestezisti si asistenti. Dupa cinci ore, anuntau succesul transplantului:

Cei doi pacienti care au primit rinichii faceau dializa de mai multi ani. Vor incepe de-acum o noua viata, spun rudele lor.

In lume mai exista trei clinici unde medicii accepta sa transplanteze rinichi cu malformatii: in Olanda, in Germania si in Statele Unite ale Americii. La noi in tara, o interventie asemanatoare s-a facut tot la Cluj in urma cu 10 ani. Daca totul decurge bine, cei doi pacienti vor fi externati in cel mult o saptamana.

Tags: transplanturi,

VIDEO PROTVPLUS.RO