Substante cancerigene, descoperite in fructele importate din Turcia. Autoritatile sunt in alerta

Dată publicare: 22-11-2012 18:27
Dată actualizare: 25-11-2012 06:49


Autoritatile romane sunt in alerta si impun controale drastice la fructe si legume. S-a ajuns in aceasta situatie dupa ce, zilele trecute, in 120 de tone de grapefruit din Turcia s-a depistat o cantitate uriasa de pesticide.

Drept urmare, toate transporturile de alimente provenite din aceasta tara sunt analizate riguros in laboratoarele Directiei Sanitar Veterinare. Abia dupa aceea vor ajunge in piete.

La doua zile dupa ce in sase loturi de grapefruit din Turcia s-au depistat pesticide, inspectorii DSV verifica absolut toate transporturile de fructe si legume.

In urma analizelor de laborator s-a constatat ca in cateva loturi de fructe aduse din Turcia s-a depistat o cantitate aproape dubla de pesticid, numit imazalil. Aceasta substanta este folosita in combaterea bolilor la plante.

Odata ajunsa in organism, aceasta substanta se elimina greu si este considerata cancerigena. Tocmai de aceea autoritatile au decis ca toate loturile de fructe si legume turcesti sa fie oprite in punctele vamale din intreaga tara si izolate pana la finalizarea analizelor. Primii care au luat masurile sunt cei din Bucuresti si Sibiu, unde 400 de kilograme au fost retrase dintr-un hipermarket.

Miercuri seara, trei camioane cu mandarine, gutui si pere au fost sigilate pentru analize. Rezultatele vor veni insa abia peste trei zile.

Toate TIR-urile de legume si fructe provenite din Turcia se recolteaza probe in vederea determinarii rezidurilor de pesticide, datorita depasirilor existente in ultima vreme.

Speriati, multi clienti se reorienteaza.

Turcia este unul dintre principipalii nostri furnizori de fructe si legume. Anual intra in tara peste 42.000 de tone de citrice.

Pentru ca rezultatele analizelor sunt gata in trei zile de la prelevarea probelor, vom afla abia la sfarsitul saptamanii daca exista motive reale de ingrijorare.


VIDEO PROTVPLUS.RO