Protest la termocentralele Mintia si Paroseni. 6000 de oameni isi pot pierde slujbele din lipsa unor certificate de poluare


Ultimul update: Sambata 16 Mai 2015 07:07
Data publicarii: Miercuri 13 Mai 2015 14:40
Categorie: Stiri Sociale

Peste 300 de energeticieni de la Termocentralele Mintia si Paroseni au protestat, miercuri dimineata, in curtea uneia dintre firme, iar marti in fata Prefecturii Hunedoara.

Oamenii sunt suparati ca Guvernul nu a acordat un ajutor de stat in valoare de aproape 38 de milioane de euro, pentru achizitia certificatelor de poluare.

Fara ele, Complexul Energetic Hunedoara risca o amenda de 120 de milioane de euro si in doua luni, cei de la Uniunea Europeana pot pune lacatul pe usa. In cele doua termocentrale lucreaza peste 6.000 de oameni.

Oamenii sunt suparati ca in 25 de ani nimeni nu a reusit sa faca o strategie energetica in care sa fie cuprinse minele din Valea Jiului si Termocentralele de la Mintia si Paroseni. In cel de-al 12-lea ceas, angajatii cer Guvernului sa gasesca o solutie pentru pastrarea locurilor de munca.

Mihai Lorincz, lider sindical Termocentrala Paroseni: "Pentru ajutorul de stat. Daca nu-l obtinem in termen de 60 de zile, Bruxelles o sa emita o notificare si se intrerupe activitatea. Nu mai avem autorizatie de mediu si atunci e gata tot!"

Ovidiu Morcan, presedinte BNS Hunedoara: "Suntem in strada si datorita nepasarii Guvernului Romaniei si politicienilor din judetul Hunedoara. Daca nu se ia nicio masura, indiferent ce: ajutor de stat, reorganizare, se risca pierderea locurilor de munca. Ar insemna calamitate din punct de vedere social."

Daniela Popa, protestatar: "Protestam pentru pastrarea locurilor de munca. Speram sa nu se inchida sa auda Guvernul si sa se ia masuri."

Eduard Claudiu Cristoi, protestatar: "Prin acest protest cerem ca Guvernul Romaniei sa numeasca o celula de criza care sa se deplaseze aici la fata locului si sa analizeze situatia economica in acre se afla acest complex."

Un miting de protest la care sunt asteptati sa participle cateva mii de mineri, energeticieni si chiar pensionari solidari cu aceasta cauza va avea loc pe 22 mai, in Valea Jiului. Daca nu se iau masuri cat mai urgent, Termocentralele de la Mintia si Paroseni risca sa fie inchise si peste 6000 de angajati vor ramane fara locuri de munca.

VIDEO PROTVPLUS.RO