Primarii care și-au mărit salariile până au lăsat persoanele cu handicap fără bani

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 05 Octombrie 2018 19:08
Categorie: Social

În mai multe localităţi din ţară, asistenţii persoanelor cu handicap reclamă ca nu şi-au primit salariile.

 

În judeţul Iaşi, de pildă, unele primării nu le-au mai achitat de trei luni. Problemele cu banii au apărut mai ales acolo unde au fost mărite lefurile funcţionarilor, iar bugetul s-a terminat.

Anca Arghiere este asistent personal pentru copilul ei cu handicap grav. Potrivit legii, femeia ar trebui să primească lunar un salariu minim pe economie, dar în ultimul trimestru banii nu i-au intrat în cont.

Anca Arghiere: "Luam minim pe economie, dar nici aceştia nu sunt dați la timp. Din vina cui... nu ştiu. Ne mai face viaţa grea că nu avem şi bănuţii."

În aceeaşi situaţie este şi Stratenia Verdea, din Mogoșești Siret, judeţul Iași.

Stratenia Verdea: "Sunt singura sursă de venit. Am înţeles că din moment ce nu suntem plătite, nu suntem asigurate nici la medic."

Salariile asistenţilor personali sunt plătite de primărie, dar 90 la sută din bani vin de la Guvern. Edilul din Mogoșești Siret susţine că fondurile pe care le-a primit până acum pentru plata acestor oameni s-au terminat, iar salariile au rămas neachitate.

Primarul a găsit însă suficienţi bani ca să mărească lefurile din primărie, chiar dacă în localitate nu există canalizare şi doar drumul principal este asfaltat.

Damian Butnariu, primar Mogoșești Siret: "În luna iunie ne-am împotmolit. Aici nu e vina noastră. Banii trebuiau să vină. Nu pot să iau de la un funcţionar şi dau în partea ailaltă.
Reporter: ”Faţă de anul trecut, salariile s-au dublat?
Damian Butnariu: ”Eh.. Nu, nu s-au dublat. Sunt cât de cât ok. Undeva la 5 mii."

Felix Guzga, purtător de cuvânt prefectura Iași: "Am primit de la mai multe primării precum că nu le ajung fondurile pentru plata acestor angajaţi. Au fost trimise Guvernului. Fiecare primărie îşi gestionează fondurile aşa cum crede de cuviinţă."

Salariile asistenţilor personali pentru persoanele cu handicap nu au fost plătite nici în localitatea Heleșteni din Iași.

Constantin Hara, primar Heleșteni: "De trei luni de zile nu am mai reuşit să punem în plată asistenţii personali şi indemnizaţiile lor aferente.
Reporter: ”Şi salariile angajaţilor primăriei?
Constantin Hara: ”Nu. Suntem la zi cu salariile. Nu am mărit salariile la primărie, sunt la limita de jos. La primar nu s-a mărit."

Potrivit unui document publicat pe pagina de internet a Primăriei Heleşteni, primarul avea în martie un salariu de 9.500 de lei. Indemnizaţia este aproape dublă faţă de anul trecut, potrivit declaraţiei lui de avere. Între timp, asistenţii personali aşteaptă salariile restante.

O familie din România câștigă sub 1.000 de euro pe lună. Veniturile au crescut cu 24,7% în T2, iar cheltuielile cu 27,2%
O familie din România câștigă sub 1.000 de euro pe lună. Veniturile au crescut cu 24,7% în T2, iar cheltuielile cu 27,2%
VIDEO PROTVPLUS.RO
mos craciun
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
alistmagazine
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Cadouri pentru copiii nevoiași, de la Moș Crăciun. ”Patrula cățelușilor”