Prima universitate pentru pensionari din Romania, inaugurata la Galati. Ce se poate studia si ce primesc la final absolventii
Prima universitate din Romania care li se adreseaza pensionarilor a fost inaugurata luni, la Galati. 250 de bunici si bunicute, cu varste cuprinse intre 55 si 84 de ani, au asistat cu emotie la deschiderea anului universitar.
Pentru ei a fost conceput un program de studii special adaptat, cu module dintre care pot alege de la drept si istorie, pana la stiinta calculatoarelor si inginerie.
Emotionati ca orice boboci, studentii-pensionari si-au cunoscut luni colegii alaturi de care vor participa la cursurile Universitatii Varstei a Treia. Au discutat despre ce module au ales sa studieze si, din vorba-n vorba, s-au imprietenit.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Victor Roman, student, 59 de ani: "Poate am din familie pe cineva caruia i-ar prinde bine sa ii fac un masaj... eu asa inteleg ca e kinetoterapia, nu? Sunt pensionar foarte proaspat, de trei luni."
Iulian Ifrim, 75 de ani: "Am ales istoria, intotdeauna mi-a placut istoria si acum vreau sa aprofundez."
Profesorii care vor preda in cadrul proiectului sunt cadre didactice ale Universitatii "Dunarea de Jos", cea care a hotarat sa faca, pentru prima data in Romania, un astfel de program de studii.
Prof. George Schin, profesor voluntar in proiect: "E un proiect pilot pe Romania si sigur ca voi sustine un modul de succesiuni, de drept succesoral. E un modul interesant, va fi interactiv, sunt convins, avand in vedere varsta celor care vor participa la modul."
La sfarsitul cursurilor, absolventii vor primi certificate simbolice, pentru ca o diploma nu le-ar mai putea servi in vederea cautarii unui loc de munca, de exemplu.
Romania ramasese ultima tara din Uniunea Europeana in care nu functiona o universitate pentru persoanele varstnice, in timp ce, in China, functioneaza, de pilda, douazeci de mii de programe de studii pentru varsta a treia.