10.000 de sindicalisti din invatamant protesteaza miercuri in Capitala. Ce strazi vor fi inchise

Dată publicare: 05-11-2013 15:34
Dată actualizare: 08-11-2013 07:16


proteste

10.000 de membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant sunt asteptati sa protesteze, miercuri, printr-un miting la Guvern si un mars pana la Palatul Parlamentului.

Mitingul din Piata Victoriei ar urma sa aiba loc intre orele 11.00 si 12.00, dupa care sindicalistii vor pleca in mars pana la Parlament, potrivit organizatorilor.

Marsul va avea traseul Calea Victoriei - Pod Natiunile Unite - bd. Natiunile Unite - bd. Libertatii - Piata Constitutiei, circulatia rutiera urmand sa fie restrictionata, pana la ora 15.00, pe acest traseu si pe strazile adiacente.

"Daca si dupa aceasta ampla actiune vom fi tratati cu aceeasi ignoranta, dascalii vor fi nevoiti sa inchida scolile", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu. In 30 octombrie, dupa ce peste 400 de membri ai FSLI au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului si USL, reprezentantii federatiei au anuntat ca actiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guvernantilor impinge profesorii spre protestul final - greva generala.

Si sindicalistii federatiilor "Spiru Haret" si "Alma Mater" au protestat in Bucuresti, luni, printr-un pichet la Palatul Parlamentului.

Sindicalistii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educatie, conform articolului 8 din Legea educatiei, si cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant in totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

De asemenea, sindicalistii cer modificarea Legii educatiei, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic, astfel incat sa se elimine discriminarile existente in prezent si sa duca la cresterea calitatii actului de instructie si educatie si a gradului de implicare a cadrelor didactice in luarea deciziilor.

Reprezentantii FSLI sustin ca principalele modificari care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe saptamana pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime in invatamant si gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau programe educationale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionarii anticipate, cu cel putin trei ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, fara diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradatiei de merit si pentru personalul didactic auxiliar, precum si introducerea posibilitatii dobandirii de catre cadrele didactice a celei de-a doua specializari, prin programe de conversie profesionala, cu finantare de la bugetul de stat. Sindicalistii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanti sa creasca cu 50 la suta, iar raportul dintre salariul de baza maxim al functiei didactice si cel minim sa fie de 2:1.

"Aceasta este singura solutie pentru ca meseria de dascal sa devina motivanta si tinerii performanti sa fie atrasi catre cariera didactica", sustin reprezentantii FSLI. Acestia au mai aratat ca se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, avand in vedere faptul ca actualele venituri ale acestei categorii de salariati "le permit un trai sub limita de subzistenta". Sindicalistii mai cer depolitizarea invatamantului, in sensul ca, in dobandirea functiei de director al unitatii de invațamant, rolul determinant sa revina colectivului unitatii, si nu factorilor politici.

De asemenea, FSLI mai cere regandirea programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor, in sensul de a se pune accent pe latura formativa si nu pe cea informativa, iar prin evaluare sa se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunostintele dobandite, pentru a face fata cerințelor in schimbare si competitiei de pe piata fortei de munca.

 

Restrictii de circulatie in Capitala, miercuri, pentru desfasurarea protestelor FSLI


In conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulatie din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, in data de 6 noiembrie 2013 in intervalul orar 10.00 - 15.30, vor avea loc un miting si un mara organizate de FSLI, informeaza Brigada Rutiera a Capitalei.

Conform sursei citate, intre 11.00 si 13.00, in Piata Victoriei, va avea loc un miting, in spatiul delimitat Bulevardul Aviatorilor, Soseaua Kiseleff si breteaua din prelungirea Bulevardului Iancu de Hunedoara.

Pe durata desfasurarii acestuia, circulatia rutiera va fi sistematizata pe principiul dublu sens pe Bulevardul Aviatorilor. Pe Soseaua Kiseleff se va circula normal pana in momentul plecarii in mars.

In intervalul 13.00 - 15.00, va avea loc un mars pe traseul Piata Victoriei - Calea Victoriei - Pod Natiunile Unite - Bulevardul Natiunile Unite - Bulevardul Libertatii - Piata Constitutiei.

In timpul marsului, circulatia rutiera va fi restrictionata pe traseul de deplasare si pe strazile adiacente la acesta.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO