Pensii miscorate, datorii la banci. Ce pot face militarii rezervisti

Ultima actualizare: 16-05-2012 19:52

Dincolo de mesajul presedintelui de marti, furia militarilor rezervisti care s-au trezit cu pensiile micsorate are mai multe explicatii. Unii dintre acestia au si datorii la banci, iar ratele lor au devenit dintr-o data greu de platit.

Bancherii au primit deja primele cereri de reducere a ratelor si se asteapta la un val de astfel de solicitari. De data aceasta bancile sunt pregatite sa ii ajute pe cei care au pierdut bani in urma recalcularii pensiilor militare.

Aceste metode sunt aceleasi pe care bancile le-au introdus vara trecuta pentru bugetarii care si-au pierdut un sfert din salariu.

Este vorba de reducerea ratelor la credite pe o perioada limitata, de pana la doi ani, refinantarea creditului la dobanzi mai reduse sau extinderea perioadei de rambursare pentru a reduce rata.

Aici exista insa limite, pentru ca regula generala este ca un credit sa fie restituit integral inainte de implinirea varstei de 70 de ani.

Pana anul trecut, pensionarii militari isi permiteau sa ia credite chiar mai usor decat civilii.

Multi s-au imprumutat ca sa isi ajute copiii si nepotii, dar acum pensiile le-au scazut, in unele cazuri si cu 50%, asa ca plata ratelor a devenit complicata. Finantistii le recomanda sa se prezinte la ghiseu ca sa nu adune restante mari. Prin extinderea perioadei de rambursare se poate reduce rata lunara, dar creste suma totala care ar trebui restitutita.

Cei care au mai multe credite de consum negarantate pot rezolva lucrurile simplu. Daca le refinanteaza pe toate si le transforma intr-unul singur singur cu o garantie ipotecara pot obtine o scadere a ratei cu 50-60%.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO