Gripa noua declanseaza prima pandemie a secolului XXI!


Ultimul update: Duminica 04 Martie 2012 19:50
Data publicarii: Joi 11 Iunie 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

UPDATE: Organizatia Mondiala a Sanatatii a hotarat joi sa treaca la faza maxima de alerta, 6, care atesta raspandirea gripei noi pe tot Globul, in ritm accelerat. 74 de tari, printre care si Romania, au avut cazuri de infectare cu virusul A(H1N1).

Anuntul vine la cateva ore dupa ce am aflat ca avem inca un bolnav in tara. Asadar, 11 in total.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat joi seara, dupa anuntarea de catre OMS a declansarii nivelului 6, de alerta maxima, in cazul epidemiei de gripa AH1N1, ca aceasta inseamna noi cazuri si posibil mai severe, precizand ca gradul de severitate al pandemiei este considerat moderat.

Noua gripa este prima pandemie dupa gripa din Hong Kong, responsabila de moartea a 1 milion de oameni, in perioada 1968-1969.

Faza 6 nu are nimic legat de severitatea epidemiei, are mai mult un aspect geografic. Trebuie sa facem o diferenta clara intre ele. "Pandemie" inseamna intr-adevar "global", dar nu are nicio conotatie de gravitate sau moderatie.
Gregory Hartl, purt.cuv. Organizaria Mondiala a Sanatatii
Ultimul bilant oficial al noii epidemii arata ca din primavara, cand a fost confirmat primul caz, in Mexic, s-a raspandit in ritm galopant. Au aparut peste 27.700 de imbolnaviri in 74 de tari.

In Romania virusul a ajuns pe 27 mai. Primul caz, o tanara de 30 de ani, din Bucuresti, care locuieste la New York. In total, au fost depistate 11 cazuri. Ultimul a fost confirmat joi. Este vorba despre un pacient de 48 de ani, venit din Canada. Barbatul a fost internat la Institutul Matei Bals si tratat cu medicamente antivirale. Starea lui este foarte buna, potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii.

Pana acum, virusul A(H1N1) a facut 141 de morti in toata lumea. Chiar si asa, specialistii sustin ca trecerea la nivelul de pandemie nu trebuie privita ca o catastrofa.

In ultimele zile au fost semnalate cazuri noi in Marea Britanie, Australia, Japonia si Hong Kong. Aici, autoritatile au cerut inchiderea scolilor, gradinitelor si creselor, dupa ce au descoperit 12 noi cazuri de imbolnavire in randul elevilor. Ce e mai grav este ca noile cazuri s-au transmis local, in randul aceleiasi populatii, spre deosebire de primele infectii, care proveneau de la persoane care calatorisera in Mexic si Statele Unite.

Ultimul focar de acest gen a fost depistat joi, in Germania, unde autoritatile au inchis Scoala Japoneza din Dusseldorf, dupa ce au diagnosticat 30 elevi.

Invata cum sa previi imbolnavirea! Vezi aici si simptomele gripei "porcine"

Ce este gripa "porcina" si cum apare la om?

Ce tratamente exista impotriva gripei porcine!

Tags: gripa noua,

Ministerul Sanatatii confirma al 11-lea caz de infectare cu gripa noua
OMS: Lumea se afla foarte aproape de o pandemie de gripa A H1N1
Previziuni sumbre: gripa noua se transmite si in sezonul cald!
VIDEO PROTVPLUS.RO