"Nu trece dincolo!" - campania care ii invata pe romani sa traverseze regulamentar. Care e profilul pietonului inconstient

01-05-2015 17:33


Inconstienta se plateste amarnic. Zilnic, 15 romani ajung la spital, dupa ce au fost loviti de masini, pentru ca s-au aruncat in mijlocul drumului, in loc sa traverseze civilizat, prin locurile special marcate.

In disperare de cauza, politia rutiera a pornit o campanie cu un nume care ar trebui sa ne puna pe ganduri: "Nu trece dincolo!"

Aparent amuzant, spotul Politiei Rutiere incearca sa le explice romanilor ca aproape o treime dintre accidentele rutiere grave sunt provocate de pietonii care traverseaza neregulamentar. Ii vedem peste tot.

Agentii au facut chiar si un profil al pietonului inconstient. Nu cunoaste regulile de circulatie, are intodeauna o scuza ca se grabeste si se gandeste ca lui nu i se poate intampla nimic rau. Pe locul intai la capitolul victime sunt persoanele care au peste 60 de ani. Urmeaza copiii.

De exemplu, pe o straduta, in interval de un minut, observam cum au tasnit printre masini nu mai putin de 6 persoane. Multi trec fara nici o jena chiar pe langa politistii din trafic, iar unii au copii in brate sau de mana.

Creste riscul de accident daca vorbim la telefon, ascultam muzica la casti, este noapte sau ceata. Numai anul trecut 169 de pietoni au murit pentru ca n-au avut rabdare sa mearga pe zebra.

Chiar si atunci cand traversam regulamentar ar trebui sa ne uitam in stanga si in dreapta pentru ca nu intotdeauna soferii acorda prioritate. Politistii spun ca aceasta este a doua cauza a producerii accidentelor in care sunt implicati pietoni.

VIDEO PROTVPLUS.RO