Moda casatoriilor de forma a ajuns si in Romania. Cat platesc strainii pentru a obtine ilegal dreptul de sedere

15-11-2014 08:02


Ca sa castige usor niste bani, unii romani accepta sa se casatoreasca doar de forma. Mirii sau miresele sunt din randul strainilor care vor sa obtina drept de sedere la noi in tara.

Si sunt dispusi sa achite intre 300 si 10 mii de euro, dupa cum au descoperit politistii de la imigrari.

- O sa-ti aduci niste haine la mine, punem cateva poze. Ne casatorim
- Cat vrei?
- 3000 de euro.
- 2000 iti dau.
- 2500, dar toti banii inainte.

Il cheama Honey sau cel putin asta sustine. Are 26 de ani si se lasa insurat pentru 3000 de euro. Negociabil. Pentru bani este dispus sa incerce un mariaj de interes cu un strain care isi doreste permis de sedere in Romania.

Adica un document pe care il primesc la o luna dupa casatorie si care ofera drept de munca, de studii si de domiciliu aici. Miza este mare, iar doritorii sunt de ordinul miilor. Internetul este plin de anunturi date de femei si de barbati deopotriva.

Cati dintre ei au reusit sa fenteze sistemul, greu de spus, chit ca autoritatile au transformat interviurile de verificare in adevarate probe de foc. Anul trecut, de pilda, au fost descoperite 37 de casnicii din convenienta.

Ea romanca, 44 de ani. El camerunez, 37 de ani. Diferenta de varsta este cea care le-a dat de banuit initial politistilor de la imigrari, care i-au chemat la audieri. A fost si momentul in care adevarul a fost descoperit. Cei doi soti nu comunicau deloc, pentru ca nu vorbeau aceeasi limba si nu se cunosteau. Femeia a declarat senina ca se inteleg prin semne si ca dragostea e mare, insa nu a fost crezuta, asa ca barbatul si-a pierdut dreptul de sedere in Romania.

"Au fost situatii in care un cetatean roman s-a casatorit cu un cetatean strain pentru a-i plati intretinerea la bloc", a spus Ermina Mihai, Oficiul Roman pentru Imigrari.

Exista insa si reversul medaliei. O tanara, de pilda, a aflat dupa casatorie ca sotul ei, tunisian la origine, e indragostit doar de buletinul ei. Si a mers singura si l-a reclamat.

Si astfel de aranjamente vor continua atata vreme cat legea noastra este foarte blanda. In afara de retragerea dreptului de sedere si de obligatia de a parasi tara in 30 de zile, cei prinsi cu minciuna nu raspund si penal pentru fapta lor. In Statele Unite, de pilda, pentru aceeasi fapta risti, pe langa deportare, si 10 ani de inchisoare.

VIDEO PROTVPLUS.RO