Ministrul agriculturii in razboi cu supermarketurile: Au preturi prea mari

24-02-2011 14:40


Cumparaturi

Guvernantii vor sa trimita controale pe capul marilor retaileri pe care-i banuie ca umfla artificial preturile. Omoara micii producatori, spune Valeriu Tabara. Intre timp, romanii dau 34% din tot ce cheltuie, pe mancare, an de an!

Autoritatile vor sa combata preturile mari

Premierul Emil Boc i-a recomandat ministrului agriculturii sa initieze, prin Consiliul Concurentei, o actiune de control in marile magazine, dupa ce ministrul a reclamat ca supermarketurile practica preturi prea mari la raft, care "omoara" micii producatori, scrie Mediafax, care citeaza surse oficiale.

Discutia din sedinta de guvern de miercuri viza marile lanturi de magazine care, spune ministrul Tabara, percep tarife prea mari la raft, in special la produsele din lapte si carne.

Un roman cheltuieste 5.000 de lei pe an, doar pe mancare

Potrivit Departamentului Agriculturii din Statele Unite ale Americii, in anul 2009, in medie, o familie din Romania dadea pe mancare o treime din toti banii pe care ii cheltuia.

Comparandu-ne cu alte state prezente in clasamentul oficial, se observa ca in tarile dezvoltate, ponderea mancarii in cheltuieli este de 10-15%. In Romania depaseste 34%.

   Tari                                       % cheltuieli pe mancare           % cheltuieli pe alcool

In Polonia este de 20 de procente, in Cehia 15, iar in Ungaria de 16%. Ba chiar si vecinii de la sud, bulgarii, dau pe alimente doar 18% din tot ce cheltuiesc.

In suma absoluta, un bulgar cheltuieste 800 de dolari - adica pe jumatate cat un roman (1.600 de dolari), iar asta se traduce, potrivit analistilor, in preturi mult mai mari la noi in tara, stiut fiind faptul ca in termenii consumului cantitativ, cifrele sunt asemanatoare.

 Aceeasi problema apare si in comparatia cu Ungaria, unde un locuitor da pe alimente cam 1.000 de dolari pe an.

Si in privinta cheltuielilor pentru bauturi alcoolice suntem printre fruntasi. Rezervam cam 5 procente din tot ce cheltuim pentru asa ceva. Asta in timp ce rusii dau doar 2,7% si nu ne putem compara in cifre de consum. Deducem, in schimb, ca astfel de licori sunt mult mai scumpe in Romania decat in Rusia.

Sursa: Mediafax, Pro TV

Tags: preturi, mancare,

VIDEO PROTVPLUS.RO