La colindat cu "Matahala"!

Dată publicare: 27-12-2008 00:00
Dată actualizare: 05-05-2012 13:12


Cine spune ca traditiile de Craciun nu mai sunt respectate, greseste. Au mancat, au baut, iar acum oameni din toata tara imbracati in haine de sarbatoare colinda voiosi pe ulite -   obiceiurile mostenite de la bunici sunt urmate cu sfintenie.


In Judetul Alba, in fiecare an, in cea de a treia zi de Craciun, satenii din Cunta tin un obicei vechi de sute de ani numit "Matahala". Tinerii satului dezbraca costumele populare si se costumeaza in tinute urate, isi pun masti hidoase si pornesc pe ulitele satului insotiti de un taraf.

Chiar daca stiu ca toti cei prinsi vor fi ciufuliti si manjiti cu negreala, nimeni nu se ascunde. Dupa ce spiritele rele au fost alungate, se strang toti la un loc si petrec.

Nici locuitorii din Sighetu Marmatiei nu au avut parte de o zi linistita. Festivalul Datinilor si Obiceiurilor de Iarna a adunat peste  500 de colindatori din toata tara.

Pe langa colinde, oamenii adunati pe margine au avut parte si de un carnaval.

Locuitorii din comuna Agas, din judetul Bacau, au pus si ei traditia la loc de cinste. Sute de persoane s-au adunat in curtea scolii pentru a urmari spectacolul ursilor si al jienilor - haiduci desavarsiti.

Tags: sarbatori,


VIDEO PROTVPLUS.RO